Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

BUTI yoga uitgetest: shaken met alles wat je hebt

Lisa Piotti
5 min read

Heb jij al ooit van BUTI yoga gehoord? Waarschijnlijk niet, want in België is het aanbod nog erg beperkt. In deze Amerikaanse vorm van yoga staan body positivity, zelfvertrouwen en energie centraal. Lindsay Piron introduceerde als eerste – en voorlopig als enige – BUTI yoga in België, en wij mochten mee gaan shaken!

Het is dinsdagavond, zeven uur. Vol spanning en nieuwsgierigheid staan we voor de deur van Lindsay’s huis. We hebben BUTI yoga al eens opgezocht, maar zijn toch niet helemaal zeker over wat we kunnen verwachten. We worden verwelkomd door de relaxerende geur van wierrook en de eeuwig energieke Lindsay. Vol enthousiasme begint ze te vertellen over BUTI yoga en hoe zij het Amerikaanse fenomeen leerde kennen. We hebben meteen een leuke introductie gehad, en een deel van Lindsay’s energie is op ons overgeslagen. Let’s get started!

We gaan de trap op en komen in Lindsay’s woonruimte terecht. Buiten is het al donker, maar de ruimte wordt gezellig verlicht met een heleboel kaarsen. We rollen ons matje uit en zetten ons klaar in kleermakerszit. We beginnen met enkele rustige oefeningen om onze spieren los te maken. Vervolgens vliegen we er volledig in. De muziek heeft een vlot tempo, staat lekker luid en maakt het gemakkelijker om jezelf helemaal te laten gaan. Mijn trui heb ik zo goed als meteen uitgesmeten, want na slechts vijf minuten ben ik al goed opgewarmd. Wat een work-out!

Ik moet toegeven; ik heb het de laatste maanden erg druk en heb last van vermoeidheid. Sporten zat er dus niet echt in, en mijn conditie is zelden zo slecht geweest. Na een klein kwartiertje begint mijn lichaam tegen te werken. BUTI yoga is heel leuk, maar ook best vermoeiend – zeker wanneer je het niet gewoon bent om je spieren actief te gebruiken. Toch ben ik vastberaden om het volledige uur enthousiast mee te doen.

En laat enthousiasme nu net iets zijn wat goed van pas komt bij BUTI yoga. Ik heb al eerder yoga gedaan, maar BUTI yoga is toch echt iets anders. Bij gewone yoga komt je lichaam helemaal tot rust, bij BUTI yoga wordt je lichaam actief gebruikt. Het lijkt een soort van leuke work-out die je al dansend uitvoert terwijl je op je ademhaling let. Dat laatste vind ik trouwens erg moeilijk; probeer maar eens bewust te ademen wanneer je staat te springen en dansen. Ik ben er wel van overtuigd dat dit makkelijker is wanneer je het geregeld doet.

Belangrijk is dat we ons volledig laten gaan tijdens de sessie. De muziek helpt daarbij erg goed, maar ook Lindsay’s enthousiasme is een bepalende factor. Tijdens de oefeningen spoort ze ons aan met motiverende kreten, danst ze zelf uitbundig mee en blijft ze onophoudelijk glimlachen. Wanneer je haar bezig ziet, kun je niet anders dan lekker meedoen.

Een BUTI yogales bij Lindsay

Na ongeveer een uurtje zijn we helemaal losgeschud en zitten we vol energie. Dat is het leuke aan BUTI yoga: ondanks dat het een pittige work-out is, krijg je er veel energie van. Wanneer ik thuis spieroefeningen doe, ben ik achteraf vaak fysiek moe. Dat heb je met BUTI yoga niet echt vind ik. Het viel me ook op dat muziek erg belangrijk is. Bij liedjes met een stevig tempo kon mijn lichaam veel gemakkelijker volgen dan bij rustige liedjes, waarbij ik vaak even op mijn matje ging liggen omdat mijn spieren niet meer wilden meewerken.

En hoe zit het de volgende dag? Dat valt heel goed mee! Omdat ik al zo lang niet meer gesport heb, waren mijn verwachtingen niet al te positief. Gek genoeg ben ik niet zo stijf – met uitzondering van mijn lies en benen – en voel ik me fitter dan normaal. BUTI yoga is een leuke manier om je lichaam flexibel en fit te houden!

Ben je benieuwd en wil je zelf een sessie volgen? Op Lindsay’s website vind je meer informatie.

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…