Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

REVIEW De Gezond.be-redactie test 3 nieuwe activity trackers uit

Birte Govarts
10 min read

Met de Fitbit Inspire 3, de OPPO Band 2 en de Polar Ignite 3 kwamen er in het najaar van 2022 drie gloednieuwe activity trackers op de markt in verschillende prijsklasses. Wij testten ze alle drie uitgebreid uit en laten je in dit artikel weten wat we van elk toestel vonden.

Lezeres Vanessa testte de Fitbit Inspire 3

Wat was je eerste indruk?
‘In vergelijking met andere activity trackers heeft deze een vrij elegant design. Zo heeft de Fitbit Inspire 3 een smal bandje in een zachtroze kleur. Er zit bovendien een extra lang bandje bij. Handig!’

Is het toestel makkelijk in gebruik?
‘Aanvankelijk was het even wennen. Ik ben nogal een gewoontedier en heb een jaar of vijf rondgelopen met een Honor Band 4. Eerlijk? Die Honor zat iets beter. Het bandje van de Inspire 3 is minder afgerond en volgt de vorm van mijn pols ook minder. Het extra lange bandje is wél ideaal om de tracker tijdens het werken rond mijn enkel te dragen. Ik ben verpleegkundige en juwelen zijn in het ziekenhuis een no-go.’

Wat zijn de belangrijkste features van het toestel?
‘Sinds ik de Fitbit heb ging ik niet meer sporten, maar ik blijf het sowieso fijn vinden om mijn dagdagelijkse activiteiten te tracken, waaronder mijn stappen en mijn slaap. Zelfs dat laatste is vrij accuraat. Wat ik ook fijn vind: ik neem geen anticonceptie en kan via de app mijn cyclus volgen. Eerder gebruikte ik de app Clue, nu probeer ik dus die van Fitbit. Ook de Relax-feature vind ik super. Daarmee kun je gedurende twee minuten een ademhalingsoefening doen. Ten slotte is voor een chaoot als ik de zoekfunctie voor je telefoon onmisbaar.’

Wat vind je de belangrijkste voordelen?
‘De Fitbit laadt supersnel op én de batterij gaat lang mee.’

Zijn er ook nadelen?
‘Tussen een overload aan mails ook nog eens de melding krijgen dat je je Fitbit moet opladen … Bedankt, maar nee bedankt!’

Wat vind je van de prijs-kwaliteitsverhouding van het toestel?
‘Voor een activity tracker vind ik de Fitbit vrij prijzig, zeker als je weet dat mijn Honor destijds 39 euro kostte. Dat gezegd zijnde vind ik het een leuk toestel en heeft het wel een pak meer mogelijkheden!’

Inspire 3 (€99,95) Fitbit, fitbit.com

Redacteur Nona testte de OPPO Band 2

Wat was je eerste indruk?
‘Als ik het kleine doosje opendoe, ben ik onder de indruk van het strakke, moderne design. De tracker is volledig zwart en is dus vrij neutraal. Als ik hem uit de doos haal, valt meteen op hoe licht hij is (slechts 33 gram!). Toch ben ik niet zo’n grote fan van het rechthoekige scherm als ik hem rond mijn pols doe. Ik vind het er iets te sportief en lomp uitzien. Bovendien kun je het siliconen bandje niet verwisselen, waardoor je de tracker dus ook niet kunt aanpassen aan je outfit, door bijvoorbeeld een verfijnder bandje te gebruiken. Hij is dus ideaal om te dragen tijdens een sportsessie of doorheen de dag, maar tijdens een avondje uit blijft hij sowieso thuis, zonde!’

Is het toestel makkelijk in gebruik?
‘Ja! Het toestel is heel gemakkelijk te installeren en iedere stap is goed uitgelegd. Op minder dan tien minuten ben ik klaar om de tracker te gebruiken. Ook de app is heel gebruiksvriendelijk, waardoor je snel aan de slag kan.’

Wat zijn de belangrijkste features van het toestel?
‘De Oppo Band 2 doet alles wat een smartwatch hoort te doen: hartslagmonitoring, slaapmeting, smartphonemeldingen weergeven. Deze smartwatch pakt echter uit met nauwkeurigere monitoring van sportprestaties en je slaappatroon. Ik vond het vooral leuk dat de tracker zelf kant-en-klare sportschema’s ter beschikking heeft. Jij kiest bijvoorbeeld hoeveel kilometer je wilt lopen en de tracker geeft de instructies. Geen excuses meer om niet te bewegen, dus! Ook de gegevens die je nadien te zien krijgt zijn enorm uitgebreid; van tempo en hartslagzones tot zelfs je energiehersteltijd na een sportsessie..’

Wat vind je de belangrijkste voordelen?
‘De Oppo Band 2 laadt supersnel op en de batterij gaat ook lang mee. Officiële cijfers garanderen zelfs tot twee weken zonder te moeten opladen, maar dan mag je bepaalde functies (zoals hartslagmeting) niet constant gebruiken. Reken dus een kleine week als je hem intensief gebruikt. Daarnaast vind ik de uitgebreide keuze aan designs een leuke meerwaarde. Je kunt kiezen uit honderden thema’s en kleuren of zelf een eigen foto gebruiken als achtergrond. Voor ieder wat wils!’

Zijn er ook nadelen?
‘Behalve dat het bandje niet verstelbaar is, vind ik het ook spijtig dat je Bluetooth altijd moet opstaan om real-time data binnen te krijgen. Ook het synchroniseren tussen de tracker en de app loopt niet altijd even vlot.’

Wat vind je van de prijs-kwaliteitsverhouding van het toestel?
‘Zeer goed. Voor 79 euro heb je een heel mooi toestel met uitgebreide functies. Het is het perfecte instapmodel voor nieuwe smartwatch-gebruikers, zowel om je intensieve sportsessies te monitoren als voor dagelijks gebruik.’

Band 2 (€79) OPPO, oppo-belgium.store

Hoofdredacteur Birte testte de Polar Ignite 3

Wat was je eerste indruk?
‘Zodra ik mijn fitness watch uit de verpakking haal, ben ik onder de indruk. Call me oppervlakkig, maar ik vind smart watches en activity trackers vaak heel erg lelijk. Dit exemplaar is dankzij de zwarte behuizing en het matzwarte siliconen bandje echter enorm stijlvol. De eerste punten zijn gescoord, Polar!’

Is het toestel makkelijk in gebruik?
‘Ja, en als ik dat zeg, betekent het dat het écht makkelijk in gebruik is. Ik ben namelijk niet bepaald een technisch wonder. Het horloge wordt geleverd met een beknopte handleiding, die je vertelt hoe je het toestel moet opladen en installeren, waar je het het beste draagt en hoe je ermee kunt trainen. Daardoor kun je enorm snel aan de slag. In Polar Flow – de bijhorende app – kom je nog meer te weten over alle features die deze Ignite 3 te bieden heeft.’

Wat zijn de belangrijkste features van het toestel?
‘Waar moet ik beginnen … De Polar Ignite 3 heeft uiteraard een ingebouwde stappenteller en GPS, en geeft weer hoeveel calorieën je verbrandt. Je vindt alle gegevens daarvan terug in het menu van de tracker of de Polar Flow-app. Daarnaast is de Ignite 3 voorzien van 150 zogenaamde ‘sportprofielen’, waaronder wandelen, lopen en fietsen, maar ook pakweg aerobics. In de app of je browser kun je er twintig uitkiezen om op je smartwatch te zien. Begin je een training? Selecteer dan het juiste sportprofiel en tik op het scherm. Gedaan met trainen? Dan kun je met één druk op de knop een uitgebreid rapport bekijken met daarin alle gegevens over bijvoorbeeld je snelheid of de afstand die je aflegde. Ook je slaappatroon kun je dankzij de Ignite 3 uitgebreid in de gaten houden én aanpakken. En met uitgebreid bedoel ik écht wel uitgebreid. Zo analyseert SleepWise je slaap-waakstatus, zegt SleepGate je op welk moment je het beste onder de lakens kruipt en ontdek je dankzij Nighly Recharge hoe goed je nu eigenlijk geslapen hebt. Last van stress? Dan kun je met Serene ten slotte ook een begeleide ademhalingsoefening doen. Kortom: er is voor elk wat wils.’

Wat vind je de belangrijkste voordelen?
‘Dit is de allereerste activity tracker die ik gebruik, en ik moet toegeven dat ik het enorm verslavend vind om te kunnen volgen hoeveel stappen ik zet, hoe goed ik slaap, … Daarnaast is het ook een enorm voordeel dat het toestel zo makkelijk in gebruik is. Als een toestel me ingewikkeld lijkt, haak ik vaak af, maar de Ignite 3 is heel rechttoe rechtaan. Oh, en had ik al gezegd dat de Ignite 3 er heel mooi uitziet?’

Zijn er ook nadelen?
‘Het display van de Ignite 3 is soms nogal onvoorspelbaar. Je activeert het in principe door je pols op te heffen of te draaien, maar het ene moment reageert het nogal traag, om op een ander ogenblik midden in de nacht ineens op te lichten.’

Wat vind je van de prijs-kwaliteitsverhouding van het toestel?
‘Toegegeven: met een prijskaartje van €329,90 is deze Ignite 3 met voorsprong het duurste toestel uit deze lijst. Toch vind ik ‘m elke cent waard. Aangezien de Ignite 3 er zo stijlvol uitziet, draag ik ‘m 24 uur op 24. Van bandje wisselen is niet nodig. Qua cost per wear zit je met dit toestel dus goed. Ik zou aan een ander horloge ook gerust €329,95 durven uitgeven. En dan heb ik het nog niet eens gehad over de ontelbaar vele snufjes die de Ignite 3 heeft. Bovendien staan de fitness- en activity trackers van Polar erom bekend jarenlang mee te gaan. Wil je een basic stappenteller? Dan kun je beter opteren voor een toestel met minder opties, dat bijgevolg ook minder kost. Maar als je nauwkeurig wilt bijhouden hoe je beweegt, traint en slaapt is de Ignite 3 hélemaal jouw ding.’

Ignite 3 (€329,90) Polar, polar.com

Door Birte Govarts

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…