Ondanks het feit dat tatoeages steeds meer in de mode zijn, vinden velen het nog not done om je lichaam te laten inkten. Veel mensen hebben wel eens nagedacht over een tattoo, maar durven de stap niet zetten. En wie zijn wij om hen ongelijk te geven? Beslissen of je een tatoeage neemt is niet hetzelfde als beslissen over wat je gaat eten deze avond. Wij vroegen tattoo-artiest Ines Gevaert van Arthouse The Liner waar je nu precies allemaal rekening mee moet houden voor je een tattoo neemt.
1. Informeer jezelf
Niet alle tatoeages zijn hetzelfde, en ze worden ook niet allemaal op dezelfde manier gezet. Denk daarom op voorhand goed na over wat voor tatoeage je precies wil. ‘Wij zijn gespecialiseerd in ornamentale tattoos en fine line tattoos. Mijn partner Dagmar doet ook nog poetic. Dat is een soort romantisch verhalende stijl waarbij mensen vertellen over een persoonlijk verhaal, waarna Dagmar daar een compositie van maakt. Maar er zijn veel meer soorten tattoos dan dat. Je hebt ook nog dotwork tattoos, blackwork tattoos, Japanse stijl, old school en new school, en ga zo maar door. Meestal zijn artiesten gespecialiseerd in een bepaalde techniek of stijl’, vertelt Ines.
2. Denk na waar je de tatoeage wil laten zetten
De plaats op je lichaam waar je de tatoeage laat zeten kan ook een bepalende factor zijn. Zo zijn er volgens Ines bepaalde plaatsen op het lichaam die minder goed genezen en waar de tatoeage sneller kan vervagen. ‘Dat zijn vooral de handen, en ook bij de voeten moet je opletten op welke plaats je een tattoo zet. Wat ook moeilijker geneest zijn lichaamsplooien, omdat je huid daar continu plooit wanneer je beweegt. Mensen die vaak met hun handen werken of veel in aanraking komen met water raad ik af om daar een tattoo te zetten.’
Daarnaast vermijden veel tatoeëerders plaatsen op het lichaam die vrij zichtbaar zijn, zoals de handen, de nek en het gezicht. Deze regio’s zijn vaak moeilijk te bedekken met kleding. Zeker bij mensen die hun eerste tattoo laten zetten is zekerheid belangrijk voor veel tattoo-artiesten.
3. Vind je persoonlijke stijl
Voor Ines is het vooral belangrijk dat je eerst goed overweegt bij wie je een tattoo laat zetten en in welke stijl je die wil. ‘Het is belangrijk om eerst te kijken bij wie je terechtkomt, zodat je nadien geen spijt krijgt. Soms gebeurt het dat ze me vragen hoeveel een bepaalde tattoo kost, en sturen ze wat voorbeeldfoto’s door. Maar dan denk ik bij mezelf: Je hebt niet echt gekeken naar mijn werk, want zo’n dingen doe ik eigenlijk totaal niet. Wie weet zeg ik dan wel ja, maar is het resultaat helemaal niet wat je wou. Zo’n mensen wijs ik dan ook af. Luister dus ook naar je artiest. Als die zegt dat iets te klein is voor een bepaalde plaats of je tattoo te fijn is om te zetten, vertrouw dan op zijn of haar ervaring en zoek een alternatief.’
4. Denk soms niet te hard na
‘Doe het niet gewoon om het te doen’, is wat je vaak als excuus hoort om geen tatoeage te nemen. Veel mensen willen er graag één, maar hebben geen idee wat. Vaak is het dan belangrijk voor hen dat de tatoeage persoonlijke relevantie heeft. Maar niemand is dezelfde persoon wanneer hij 23 of 43 is. Wanneer je blijft nadenken over wat je wil laten tatoeëren verandert je smaak ook steeds opnieuw. Je zal dan misschien nooit echt tot een besluit komen. Daarom is het soms goed om tatoeages te zien als kleine fragmenten van wie je was op het moment dat je een bepaalde tattoo liet zetten. Die fragmenten draag je altijd bij je, en geven je een mooie terugblik op jezelf.
‘Bij ons is er sowieso een zekere wachttijd, net als in de meeste tattooshops. Daardoor heb je ook wel wat bedenktijd. Je hebt ook mensen die denken: Vanmiddag wil ik een tattoo. Daarvoor heb je dan open shops waar je gewoon binnenloopt en waar altijd iemand beschikbaar is’, zegt Ines.
5. Wat op het werk?
In de antidiscriminatiewet vind je een lijst van verboden gronden waarop niet gediscrimineerd mag worden. Zo mogen werknemers bijvoorbeeld niet anders behandeld worden op grond van geslacht, ras, leeftijd, … Tatoeages vallen niet onder die lijst van beschermde gronden. Toch is een ongelijke behandeling van werknemers met tatoeages niet zomaar toegelaten. Een ongelijke behandeling zonder verantwoording kan leiden tot discriminatie, wat als foutief gedrag wordt beschouwd.
Het komt erop neer dat als een werkgever tatoeages wil beperken of verbieden, hij zich aan de algemene principes rond gelijke behandeling moet houden; de maatregel moet objectief en redelijk gerechtvaardigd zijn en het verbod moet proportioneel zijn met het beoogde doel. Dat houdt in dat tatoeages enkel verboden mogen worden als er bijvoorbeeld sprake is van economisch belang of als het de reputatie van een onderneming in bedwang brengt. De werkgever zal vooraf ook duidelijke richtlijnen moeten opstellen die relevant zijn voor de functie. Het kan dus nooit kwaad om vooraf eens aan je baas te vragen naar hoe dit juist zit voor jouw functie.
6. Houd rekening met eventuele risico’s en allergische reacties
1 tot 5 procent van de mensen die een tatoeage nemen, krijgt nadien te maken met grote medische problemen. Jezelf laten tatoeëren houdt dus risico’s in. Tijdens het proces wordt je opperhuid doorboord, waardoor micro-organismen de huid kunnen binnendringen. Dat kan ontstekingen veroorzaken die soms levensgevaarlijke gevolgen hebben. Virussen zoals hepatitis B of C kunnen zich verspreiden als de naalden niet steriel zijn.
‘Je moet rekening houden met bepaalde allergieën’, zegt Ines. ‘Als je al eerder reageerde op bepaalde kleurstoffen kun je best bij je huisarts navragen of een tattoo wel een goed idee is. Dat doe je eigenlijk best altijd, want wij kennen ook niet elk dossier van iedere klant.’
Een allergische reactie op de latex in de handschoenen of op de rubberen onderdelen van de toestellen komt zelden voor, maar kan levensbedreigend zijn. Bepaalde vloeibare stoffen kunnen dan weer contacteczeem veroorzaken. Die reactie kan ook pas later komen, op stoffen die in de huid worden gevormd na de afbraak van de inkt. Het valt ook op dat vooral rode inkten allergische reacties veroorzaken. Zelfs een henna-tattoo kan zo’n reactie teweegbrengen, ook al is dat geen echte tattoo. Bij inflammatoire huidziektes, zoals atopisch eczeem en psoriasis, is de kans groot dat de ziekte rond de tatoeage oplaait. Het slikken van bloedverdunners kan dan weer invloed hebben op nabloedingen.
Het is dus belangrijk om zelf na te gaan of je een aandoening hebt die kan worden beïnvloed door een tatoeage. Raadpleeg de huisarts als je zelf niet weet of je risico loopt. Daarnaast is het aangeraden om je te laten tatoeëren bij een geregistreerde zaak, aangezien de hygiënische omstandigheden hier vaak het beste zijn.
Tegenwoordig kun je online ook tattoo kits kopen, waarmee je de tattoo zelf kunt zetten. Maar is dit soort praktijken wel verantwoord? Ines raadt het zeker niet aan. ‘Het lijkt me vrij logisch dat tatoeëren een ambacht is die je niet op één weekend via een YouTube tutorial leert. Voor veel tattoo-artiesten is het daarom ook belangrijk dat tatoeëren als ambacht herkend wordt. Ook is zo’n tattoo kit niet echt hygiënisch verantwoord. Je werkt met bloed, en dat wil zeggen dat kruisbesmetting mogelijk is. Ze zijn ook niet voorzien van afplakking of bedekking, wat het risico op ontstekingen verhoogt.’
7. Toch spijt?
Wat als je ooit toch spijt krijgt van een tattoo en hem toch wilt laten weghalen? Daar komt veel bij kijken. Vroeger werden ongewenste tatoeages weggesneden, maar dat kan enkel als de tattoo niet te groot is. Een andere manier is dermobrasie, waarbij de huid wordt verdoofd en de inkt wordt weggeschoren of uit geschaafd.
Of je jouw tattoo gemakkelijk kunt laten verwijderen hangt af van meerdere factoren. Zo is het moeilijker om lichte kleuren weg te laseren, en is zwart dan weer makkelijker weg te krijgen. Hoe lang de behandeling duurt hangt dus af van de kleur van de tattoo, maar ook van de grootte. Hoe groter de tatoeage, hoe meer sessies je nodig hebt. Tussen elke sessie zit zo’n vier tot zes weken tijd. Heb je dus tien sessies nodig, dan duurt het ongeveer een jaar om je tattoo te verwijderen. Een tatoeage weghalen is ook erg pijnlijk en kan brandwonden veroorzaken. En dan hebben we het nog niet over het kostenplaatje gehad!
Extra tips
Ben je na het lezen van dit artikel toch helemaal overtuigd om een tattoo te nemen, dan zijn er nog enkele tips die we je willen meegeven:
- Het is normaal dat je tattoo na enkele dagen begint af te schilferen. Maak je dus geen zorgen, en laat de losgekomen stukjes er zelf afvallen. Pluk of krab zeker niet aan de droge huid, want dat kan littekens en voortijdig inktverlies veroorzaken.
- Eet goed en hydrateer je huid – maar ook jezelf – voor je de tattoo laat zetten.
- Blijf de eerste drie weken uit de zon en neem geen bad maar een douche.
- Vermijd alcohol en cafeïne, want die verdunnen je bloed.
- Plan geen reizen of feestjes kort na het plaatsen van je tattoo, en vermijd zwembaden.
Meer lezen?
Nog hulp nodig bij je zoektocht? Eind maart verschijnt Praktische Tattoogids Vlaanderen, geschreven door Ines’ man en collega, Dagmar Verfaillie. Hij schreef het boek samen met Brecht Vande Walle, tattoominnend copywriter bij STRFWRK. In de Tattoogids komen een 50-tal van de beste Vlaamse tatoeëerders aan bod en wordt er op een toffe manier uitgelegd wat je moet doen als je een tattoo wil. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts en is verkrijgbaar vanaf 28 maart. Je kunt het boek nu al bestellen als pre-order. Kopen maar!