Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

12 problemen die enkel leerkrachten begrijpen

Bram
6 min read

1. Voortdurend je werk en verlof verdedigen

Een leerkracht heeft relatief veel verlofdagen in een jaar. Maar daar staat echter tegenover dat er ook na schooltijd werk verzet dient te worden. Denk maar eens aan het corrigeren van opdrachten en het voorbereiden van lessen. Toch moeten veel leerkrachten hun werk, maar in het bijzonder ook de vele vrije dagen, verdedigen. De meeste mensen zien niet dat ze dergelijke dagen gewoon verdienen omdat ze enorm veel werk verzetten op momenten dat anderen vrij zijn.

2. Geen spontaan verlof

Als leerkracht kun je niet spontaan een dag verlof nemen. Wanneer je dus de behoefte hebt om eens uit te slapen of om te gaan winkelen dan dien je dat altijd in een weekend of vakantie te doen. Op schooldagen heb je namelijk een verantwoordelijkheid naar de kinderen toe die je lesgeeft. Maar ook de ouders verwachten dat je er altijd zult zijn om hun kinderen nieuwe dingen bij te brengen, zelfs op momenten dat je nodig aan rust toe bent.

3. Tips van ouders en andere onderwijsleken

Wanneer iemand, die niet in het onderwijs werkzaam is, tegen je zegt dat lesgeven eigenlijk niet echt moeilijk is dan sta je vaak met je mond vol tanden. Zeker als deze persoon je ook nog ongewenst allerlei tips gaat geven om je lessen nog beter te maken, weet je meestal niet direct een gepast antwoord te geven. Het enige dat je zou kunnen doen is de persoon in kwestie uitdagen om een dag je plaats voor de klas in te nemen en te laten zien dat lesgeven werkelijk eenvoudig is.

5. Nieuwe lesmethoden en -boeken

Van tijd tot tijd komen er nieuwe lesmethoden en lesboeken op de markt. Helaas kan een bepaalde methode niet aansluiten bij jou manier van lesgeven. Of een boek volgens een heel ander systeem werken dan je gewend bent. Dit alles kan voor een heleboel extra voorbereidend werk zorgen. Voordat het probleem is opgelost kan er bovendien behoorlijk wat kostbare tijd zijn verstreken.

6. De minder slimme leerlingen

Hoe goed je, samen met je collega’s, ook je best hebt gedaan de kennis van bepaalde leerlingen is en blijft bedroevend laag. Zo zijn er bijvoorbeeld jongens en meisjes die bepaalde grammaticale regels nooit toe leren passen en voortdurend dezelfde fouten maken. Anderen lijken je lessen gewoonweg niet in zich op te nemen. Van dergelijke leerlingen kun je behoorlijk moedeloos worden en soms zelfs slapeloze nachten van krijgen.

7. Lastige vragen

Soms kan een leerling je een vraag stellen waar je niet direct een antwoord op weet. Ook kan het gebeuren dat je op een lastige vraag niet het juiste antwoord weet en dat een wijsneus je triomfantelijk verbetert. Het schaamrood kan dan al snel op je wangen verschijnen. Om je gezicht niet te verliezen moet je dan wel een intelligent antwoord geven. Dit is helaas niet altijd voor handen zodat je toch nog door het stof moet kruipen.

9. Je emoties in toom houden

In een klas vol met kinderen is het niet gepast om bijvoorbeeld te schelden of te vloeken. Zelfs niet als een les helemaal in het honderd loopt of een leerling het bloed onder je nagels vandaan treitert. Denk maar eens aan leerlingen die lachen zonder dat je weet wat daar de reden van is. Of wanneer je eigenlijk zelf zou willen lachen om een ongepaste actie van een kind. Je dient immers altijd het goede voorbeeld te geven als leerkracht.

9. Ongewenste zaken in de klas

Het is niet altijd eenvoudig om zaken die niet in een klas thuishoren ook daadwerkelijk buiten de deur te houden. Hierbij kun je op de eerste plaats denken aan mobiele telefoons. Deze worden vandaag de dag door steeds jongere leerlingen mee naar school genomen en zelfs onder lestijd gebruikt. Maar ook minder frisse zaken zoals luizen kunnen een forse strijd opleveren als je deze uit je klas wilt weren. De ouders van je leerlingen dienen hieraan immers hun volledige medewerking te verlenen. Zo niet dan kun je er op rekenen dat deze ongenode gasten regelmatig hun kop op zullen steken.

10. Ziek zijn kan niet

Een leerkracht kan eigenlijk nooit ziek zijn. Om niet in de problemen te komen met je lesschema’s is het zaak om toch op je werk te verschijnen. Zelfs als je je erg ziek of beroerd voelt geef je je lessen nog niet graag uit handen. Een vervanger kan immers heel je systeem: om zeep helpen zodat je weer van voren af aan dient te beginnen.

11. Slecht nieuws brengen

Op het ogenblik dat je ouders van een leerling moet vertellen dat het met hun kind op school minder goed gaat dan kan dit voor problemen zorgen. Op de eerste plaats moet je je bedenken hoe je dit nieuws tactisch brengt, maar ook hoe je dit zo goed mogelijk kunt onderbouwen. Veel ouders denken namelijk dat hun kind nooit dingen verkeerd doet en altijd braaf zijn of haar taken afmaakt. Je moet als leerkracht dan in zekere zin hun ballon met het ideaalbeeld van hun kind stuk prikken.

12. Leerlingen buiten schooltijd

Voor veel leerkrachten kan het behoorlijk lastig zijn om één van hun leerlingen buiten schooltijd tegen het lijf te lopen. In de regel zal een dergelijke ontmoeting plaatsvinden op een moment dat het jou het minst goed schikt, bijvoorbeeld als je even wilt ontspannen met vrienden op een terrasje. Maar ook als een leerling je op social media toe wil voegen kun je in verlegenheid worden gebracht. Beter ga je dan ook niet op dergelijke verzoeken in en maakt daar in je klas duidelijke afspraken over.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…