Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

12 redenen waarom je MINDER social media moet gebruiken

Bram
7 min read

1. Onnodige tijdverspilling

Door veel social media te gebruiken, zul je van waardevolle tijd worden beroofd. Je leven zal in dat geval vooral bestaan uit het plaatsen en lezen van posts. In zekere zin zul je je leven gaan leiden in een virtuele wereld. De echte wereld om je heen kan daardoor op steeds minder van je aandacht rekenen. In het meest erge geval kun je je dromen in de werkelijke wereld niet meer verwezenlijken omdat je het overzicht bent kwijtgeraakt en geen deugdelijke planningen meer kunt maken.

2. Dikmakende social media

Elk uur dat je besteedt aan social media zul je niet in beweging zijn. Je zit immers achter je pc of met een tablet of smartphone in je hand. Er zal daardoor dus een fors tekort aan lichaamsbeweging, daglicht en frisse buitenlucht ontstaan. Na verloop van tijd zul je dan ook dikker worden, Je lichaamsgewicht kan nog sneller toe gaan nemen als je, tijdens je bezigheden op social media, ook nog regelmatig ongezonde snacks tot je neemt.

3. Sociaal geïsoleerd

Hoe vreemd het misschien ook klinkt, maar social media zorgt ervoor dat je in een sociaal isolement terechtkomt. Wanneer je immers met social media bezig bent dan sluit je je op in een virtuele omgeving. De vrienden op social media ga je dan beschouwen als je echte vrienden, terwijl mensen in je directe omgeving nauwelijks nog contact met je kunnen krijgen. Echt zinvolle gesprekken worden er in de regel via social media niet gevoerd en ook van een echte vriendschap zal doorgaans geen sprake zijn.

4. Geen duurzame vriendschappen

Vriendschap is een kostbaar fenomeen dat je dient te koesteren. De contacten die je legt via social media zijn daarentegen vaak tijdelijk en erg oppervlakkig van aard. Op het ogenblik dat een contact niet meer interessant is, zul je het immers verbreken en op zoek gaan naar iets boeienders. Concrete hulp van een vriend op social media doet eigenlijk niemand omdat je veel contacten niet in levenden lijve hebt leren kennen. Hulp bieden aan een digitale vriend zal dan ook vrijwel niemand in zijn hoofd halen.

5. Verwaarlozing van echte vriendschappen en familiebanden

Alle tijd die jij doorbrengt op social media samen met je digitale vrienden kun je niet doorbrengen met je werkelijke vrienden, mits die je inmiddels niet in de steek hebben gelaten. Echte vrienden willen immers graag van tijd tot tijd samen leuke dingen doen of op een andere manier wat tijd met elkaar doorbrengen. Hetzelfde geldt voor veel familieleden die het zeker niet zullen waarderen als je alleen maar oog hebt voor je beeldscherm en je social media vrienden.

6. Vertekent beeld van de werkelijkheid

Door veelvuldig social media te gebruiken, zal het beeld dat je hebt van de werkelijkheid sterk vertekend zijn. Social media nodigt namelijk uit om een soort schijnwerkelijkheid te creëren. Je kunt op social media dan ook zijn zoals je in werkelijkheid nooit zal worden, maar hier wel van droomt. Je social media vrienden zullen je bovendien vaak dit vertekende beeld van de werkelijkheid bevestigen door volop met je mee te leven.

7. Nadelig voor je mentale gesteldheid

Op het moment dat je in aangenaam gezelschap bent, dan zal je lichaam de stof oxytocine, het zogenaamde knuffelhormoon, produceren. Oxytocine zal de aanmaak van stresshormonen remmen, je bloeddruk verlagen, je leervermogen verbeteren, je een positief gevoel geven en het je vrolijker en opener naar andere mensen maken. Het knuffelhormoon zal echter alleen aan worden gemaakt door je lichaam als je ook werkelijk met iemand zit te kletsen. Babbelen met een digitale vriend heeft dit effect totaal niet. 

8. Verslechtering van je gemoedstoestand

Hoe langer je op social media zit, hoe minder tijd je met echte vrienden samen zult zijn.  De kans is dan ook aanzienlijk groot dat je oxytocinelevel sterk verlaagd is. Het gevolg van een laag oxytocinegehalte zal je algehele gemoedstoestand geen goed doen. De kans op een depressie kan soms zelfs op de loer liggen.

9. Verwaarlozing van jezelf

Wanneer je dag in dag uit alleen maar op social media zit, dan ben je al snel van mening dat je je niet optimaal hoeft te verzorgen. ’s Ochtends snel een kattenwasje, je neemt immers voor het slapen gaan wel een douche of bad. Maar als je, dikwijls pas laat in de nacht, je bed in wilt duiken, heeft je lichaam nog geen water en zeep gezien. Ook op het gebied van voeding kan er verwaarlozing optreden als je te veel op social media zit. Een snelle, vaak ongezonde, hap tijdens het lezen en typen vind je meestal wel voldoende. Morgen eet je wel weer een gezonde maaltijd neem je je elke dag weer voor.

10. Vervuiling van je woonomgeving

De tijd die je besteedt aan social media kun je niet gebruiken om je woonomgeving schoon en opgeruimd te houden. Alles wat je doet, gebeurt vaak snel zodat je gauw weer terug kunt duiken in je virtuele wereld. Na verloop van tijd zal je kamer of woning dan ook meer lijken op een vuilnisbelt. Je neemt je immers voor dat je de rommel gauw gaat opruimen al weet je vaak vooraf dat hier weinig van terecht zal komen. Je virtuele vrienden wachten namelijk op je en hebben je vast en zeker weer erg veel te vertellen. Tijd om schoon te maken blijft er daardoor niet of nauwelijks over.

11. Relatieproblemen

Indien je een relatie hebt dan kan veelvuldig social media gebruikt de reden zijn voor een breuk. Je partner zit er immers niet op te wachten om de tweede viool te spelen en te moeten concurreren met je virtuele vrienden. In een relatie moet je immers investeren door aandacht en genegenheid aan elkaar te schenken. Te vaak social media gebruiken zal je relatie dan ook absoluut geen goed doen. De tijd die je steekt in het lezen en plaatsen van posts zou je dan ook beter gebruiken om je relatie te verbeteren.

12. Problemen op je werk

Wanneer je niet alleen in je vrije tijd op social media zit, maar ook op tijden dat je wordt geacht betaald werk te verrichten, dan zal dit vaak verstrekkende gevolgen hebben. Je werkgever zit er namelijk niet op te wachten dat je zijn kostbare tijd verdoet aan het lezen en plaatsen van onbenullige posts. De tijd die je daarmee bezig bent, zul je immers niet productief zijn en zal je baas geen geld binnen zien komen. In het meest erge geval kan social media gebruik op het werk je je baan kosten.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…