Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

15 dingen die iedereen met een stieffamilie herkent

Olivier
7 min read

Ervaar jij dit ook zo?

1. De verliefdheid van je ouder begrijp je niet

De reden van die nieuwe verliefdheid van je vader of moeder is echt niet te begrijpen voor je. Nog een ouder erbij is immers echt niet denkbaar. Je hebt er immers al een ouder van dat geslacht en twee is waarschijnlijk gewoon te veel. Bovendien is het echt nodig dat deze nieuwe liefde ook samen met jullie moet wonen? In het meest ongunstige geval betekent dit namelijk een verhuizing voor jou en je gezin.

2. Stiefbroers en -zussen

Het meest wrange van een nieuwe liefde voor je vader of moeder zijn echter de stiefbroers en –zussen die eventueel om de hoek komen kijken. Je voelt je dan ook niet geroepen om meteen dikke maatjes met hen te worden. Waarschijnlijk zal het nieuwe lief van je vader of moeder deze kinderen vast voor gaan trekken. Het is dan ook bijzonder vreemd en ongemakkelijk als er een ontmoeting voor jullie op touw is gezet. Je ouder verwacht namelijk dat je je voorbeeldig gedraagt en op een vriendelijke manier contact maakt met de nieuwe leden van het gezin.

3. Samenwonen is aanpassen

Na verloop van tijd zal het bericht komen dat je vader of moeder met deze nieuwe liefde wil gaan samen wonen. Dat betekent dus dat je je aan moet gaan passen aan deze nieuwkomer, en zijn of haar eventuele kroost. De eerste tijd zal het samenwonen dan ook erg raar aanvoelen voor alle partijen. Samen leven met nieuwe mensen onder één dak is dan ook geen eenvoudige opgave en vergt de nodige tijd om je volledig op je gemak te voelen.

4. Nieuwe planningen

Toen je nog alleen met je vader of moeder woonde, was er een bepaalde planning gemaakt. Je ouder wist precies wanneer je naar welke sport of cursus gebracht diende te worden. Na het samenwonen, zal deze planning echter weer helemaal opnieuw opgezet moeten worden, zeker als er ook andere kinderen in het spel zijn die gehaald en gebracht moeten worden. De nieuwe planning kan echter bepaalde hiaten vertonen waar niet iedereen altijd even blij mee zal zijn. Het kan bijvoorbeeld gebeuren dat je na pianoles even moet wachten op je ouder omdat eerst één van de andere kinderen opgepikt moet worden van ballet of voetbal.

5. Spullen delen

Nadat je met je stiefvader, of –moeder, bent gaan samenleven, zullen bepaalde dingen ook met meer mensen gedeeld moeten worden. Denk maar eens aan speelgoed, de televisie, de badkamer en bovenal de liefde van je eigen ouder. Je lievelingsfilm wordt nu bijvoorbeeld ook bekeken door je kleine stiefzusje dat nog helemaal niet snapt waar het verhaal over gaat. Gelukkig mag je daarentegen nu ook spelen met dat coole videospel van je stiefbroer dat je vader of moeder eigenlijk nooit voor je zou hebben gekocht.

6. Nieuwe familieleden overal voorstellen

Elk nieuw gezinslid moet je van tijd tot tijd gaan voorstellen aan anderen. Zo zul je hen moeten introduceren bij de vrienden van school, bij je leerkrachten en zelfs aan sommige familieleden. Uiteraard zal je stieffamilie hetzelfde moeten doen met jou als ze bekenden tegen het lijf lopen die je nog niet kennen. Plotseling krijg je er op deze manier een heleboel nieuwe familieleden, vrienden en kennissen bij.

7. Ongemakkelijke familiebijeenkomsten

Zeker de eerste familiebijeenkomsten kunnen erg ongemakkelijk aanvoelen. Je nieuwe familie dient dan immers te worden voorgesteld aan je oorspronkelijke familieleden. Het klinkt dan ook behoorlijk vreemd om je oma voor te stellen aan je nieuwe broers en zussen. Maar ook als je op een dergelijke manier voor wordt gesteld aan de rest van je stieffamilie zul je je niet echt op je gemak voelen.

8. Hoe spreek je je stieffamilie aan?

Je stiefvader of –moeder mag je waarschijnlijk al snel papa of mama gaan noemen, als je dat tenminste prettig vindt. De vraag is echter hoe je de rest van je stieffamilie aan gaat spreken. Het kan namelijk behoorlijk lastig zijn om de broers en zussen van je stiefouder ook direct als ooms en tantes aan te spreken. Hiervoor heb je immers hun goedkeuring nodig, net zoals van zijn of haar ouders als je die opa en oma zou willen noemen. Maar om nu voortdurend meneer en mevrouw te gebruiken vind je doorgaans ook weer te afstandelijk.

9. Leeftijdsverschillen

Wanneer je ouder een nieuwe liefde aan de haak heeft geslagen, kun je met een behoorlijk leeftijdsverschil te maken krijgen. Niet alleen tussen je ouder en zijn, of haar, lief maar ook tussen jou en je stiefbroers en –zussen. Dit kan in sommige gevallen tot vreemde situaties leiden. Denk maar eens aan de gevallen dat je stiefzus wordt aangezien voor je moeder of als je stiefvader wordt beschouwd als je opa.

10. Alles samen doen

Indien er geen sprake is van een enorm leeftijdsverschil dan kom je wellicht niet in dergelijk genante situaties terecht, maar zul je wel opeens van alles samen met je stieffamilie moeten gaan doen. Niet meer alleen met je mama of papa naar de speeltuin, of een stukje fietsen, altijd moet er namelijk wel een stiefbroer of –zus met jullie mee. Ook vakanties en feestdagen moet je nu opeens samen met je stieffamilie doorbrengen. Dag in dag uit zit je immers met hen opgescheept omdat je ouder zo nodig weer verliefd moest worden.

11. Ruzies en irritaties

Het was behoorlijk wennen aan de gewoontes van je stieffamilie. In sommige gevallen leiden bepaalde dingen dan ook tot een behoorlijk heftige ruzie. Het is namelijk niet eerlijk dat je nu opeens een half uur eerder naar bed moet omdat je even oude stiefbroertje dat zo gewend was. Bovendien heeft hij niet alleen je bedtijd vervroegd, maar ook nog eens het hart van je hond gestolen. Het dier zit nu heel de dag alleen maar bij dat stomme jongetje.

12. Gewenning en acceptatie

Na een bepaalde tijd raak je echter gewend aan de nieuwe mensen om je heen. Je gaat zelfs om hen geven. Hoewel je het in het begin niet toe wilt geven, mis je je stiefbroers en –zussen best wel als ze een weekend bij hun andere ouder gaan logeren. Alles is dus uiteindelijk goed gekomen en voelt het helemaal niet meer als een tweedeling binnen het gezin. Jullie zijn nu gewoon broers en zussen die samen met jullie ouders in één huis wonen en het in de regel heel gezellig hebben samen.

13. Echte familie

Naarmate dat je je stieffamilie beter hebt leren kennen, zul je zien dat ze eigenlijk best meevallen. Je stiefbroertje is niet alleen die etterbak die je voortdurend het bloed onder de nagels vandaan haalt, maar ook die grote lieverd die je te hulp kwam toen die vreemde jongen je pestte op school. Jullie kunnen zelfs erg goed met elkaar overweg. Wanneer je je stieffamilie voorstelt aan anderen dan laat je doorgaans zelfs het stiefgedeelte weg. Je hebt het dan over je vader, moeder, broer of zus en daar is niets stief meer bij.

14. Familie zonder bloedband

Doordat je ouder verliefd is geworden op iemand anders dan je vader of moeder heb je geleerd dat je ook familie kunt hebben zonder bloedband. Om familie te zijn, hoef je immers niet altijd uit dezelfde ouders geboren te zijn. Door alleen al samen te leven, kun je enorm veel voor elkaar gaan betekenen. Van je stieffamilie houden voelt op een bepaald ogenblik dan ook precies hetzelfde als de liefde die je voelt voor je bloedverwanten. Je ziet iedereen van de familie dan zelfs even graag.

15. Twee geweldige families

De verliefdheid van je vader of moeder heeft je een heleboel extras bezorgd. Denk maar eens aan die twee geweldige families die je eraan over hebt gehouden. De meeste andere mensen moeten het maar met één familie stellen. Jij kunt je dus verkneukelen omdat je deel uitmaakt van twee bijzondere families. Eigenlijk ben je dan ook een enorme bofkont en prijs je je gelukkig met deze mensen om je heen. Voor geen goud zou je hen nog willen missen.  

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…