Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

15 dingen die je SOWIESO herkent als je totaal geen gevoel hebt voor oriëntatie

Bram
7 min read

1. Ruim van tevoren vertrekken

Op het moment dat je ergens naartoe moet, vertrek je altijd ruim  van tevoren. Op die manier bouw je immers een soort verdwaalbuffer in. Deze buffer kan variëren van enkele minuten tot een aantal uren afhankelijk van de duur van je reis en de bekendheid van de plaats van ebstemming. Voor een eenvoudige afspraak in een onbekende stad kun je dan ook zomaar een paar uur kwijt zijn.

2. Te laat komen

Ondanks het inbouwen van een verdwaalbuffer gebeurt het je regelmatig dat je niet op tijd op een afspraak verschijnt omdat je de weg kwijt was. Bij een volgende afspraak zul je waarschijnlijk dus nog eerder van huis moeten vertrekken. Er kunnen zich immers altijd bepaalde onverwachte obstakels op je route bevinden zoals wegenwerken. Tijdens wegwerkzaamheden is het nemen van een andere route voor jou absoluut not done. Je weet dan bijna zeker dat je zult verdwalen en nooit op tijd op de afgesproken plek aankomt.

3. Locatie bepalen is geen sterke kant

Indien je te laat bent voor een afspraak is de kans groot dat je gebeld wordt met de vraag waar je je nu precies bevindt. Het enige dat je dan meestal kunt vertellen is dat je op de snelweg of in een straat vol met winkels of woningen bevindt. Je hebt echt geen flauw idee waar je nu exact bent of hoe de straat heet waarin je op dat ogenblik rijdt. Zelfs als je al een aantal keren op deze locatie bent geweest, gaat er nog geen belletje rinkelen. Je kunt bepaalde plekken op aarde gewoon niet in je opgenomen krijgen.

4. Je GPS is je beste vriend op reis        

Je gaat nooit van huis zonder dat je je GPS apparaat bij je hebt gestoken. De band met dit apparaat is zelfs zo sterk geworden dat je zelfs een naam hebt bedacht voor die geduldige stem die je keer op keer weer uit de brand helpt als je bent verdwaald. Soms betrap je jezelf er zelfs op dat je tegen je GPS praat alsof het een vriend is die naast je in de auto zit. Voor je reis vertrouw je volledig op deze vriendelijke stem die nooit geïrriteerd of boos wordt als je toch per ongeluk de verkeerde straat in rijdt.

5. Google Maps is je meest favoriete app

Google Maps is absoluut je meest favoriete app. Je ziet deze app als een verlengde van jezelf en als een echte rots in de branding. Hoe je ook reist, deze app zal je altijd leiden naar de plaats die je vooraf in hebt gegeven. Uiteraard dien je er altijd wel voor te zorgen dat de batterij van je smartphone voldoende is opgeladen. Zodra deze namelijk leeg is kun je Google Maps niet meer raadplegen en zul je compleet verloren zijn. Je vraagt je dan hardop af hoe andere mensen op de plaats van bestemming komen zonder een smartphone te gebruiken.

6. Papieren kaarten zijn niets voor jou

Een papieren kaart is echt niets voor jou. Voordat je de plaats hebt gevonden waar je naartoe wilt, zijn er dikwijls uren verstreken. Ook je huidige locatie vinden op een kaart is in de regel een helse klus. Om de route van A naar B te vinden, ben je dan ook enige tijd zoet. Bovendien zul je onderweg regelmatig in de clinch liggen met de kaart omdat deze altijd net een slag verder gedraaid moet worden om de juiste weg te kunnen volgen.

9. De weg vragen aan voorbijgangers

Zodra je in een onbekende plaats de weg moet vinden dan dien je voortdurend een beroep te doen op de welwillendheid van voorbijgangers. Je bent dan ook een kei in het zoeken naar mensen die in een bepaalde plaats woonachtig zijn. Je aandacht zal dus direct worden getrokken door de man die zijn hond uitlaat of de dame die wandelt met een klein kind aan de hand. Deze mensen kunnen je vast uitleggen hoe je op je plaats van bestemming moet komen. Hopelijk kun je je hun uitleg ook nog correct herinneren als je eenmaal weer onderweg bent. Wanneer er meer dan drie stappen uit worden gelegd, sla je vaak al op tilt.

9. Anderen de weg wijzen lukt niet

Op het moment dat een ander je de weg vraagt dan kun je meestal niet helpen. Je verschuilt je om die reden vaak achter de smoes niet bekend te zijn, zelfs als je in je eigen woonplaats bent. Je bent namelijk doodsbang om iemand de verkeerde kant op te sturen. Bovendien zeggen straatnamen je niet zoveel. Je gaat toch immers naar de bakker met die heerlijke broodjes en niet naar de bakker in de Kerkstraat.

10. Altijd een vaste route

Wanneer je eenmaal een route hebt gevonden naar een bepaalde locatie die je gemakkelijk kunt onthouden, dan wijk je hier nooit meer vanaf. Zelfs niet op het ogenblik dat je hoort dat er een veel kortere weg bestaat om daar te komen. Je wilt namelijk niet het risico lopen om verdwaald te raken. Als het op oriënteren gaat speel je in alle gevallen liever op save.

11.Locaties combineren is lastig

Je weet prima de weg van je huis naar de slager of de winkel. Wanneer je echter van de slager naar deze betreffende winkel moet rijden kom je voor een onmogelijke opgave te staan. Je dient dan altijd eerst terug te gaan naar je huis en vandaar weer naar de volgende locatie te vertrekken. Een beetje omslachtig, maar het is nu eenmaal niet anders. Je zou anders immers gewoonweg verdwalen.

12. Verkeerde richting op gaan

Het is je al diverse keren gebeurd dat je bij het verlaten van een winkel de verkeerde kant uit bent gelopen. Om geen gezichtsverlies te lijden ten opzichte van je vrienden moet je in een dergelijke situatie dan erg subtiel proberen om weer de juiste weg te nemen. Plotseling wil je bijvoorbeeld nog even bij dat leuke winkeltje aan de overkant kijken. Zo kun je heimelijk nog even bedenken welke richting je nu werkelijk op moest lopen.

13. Openbaar vervoer is eveneens een ramp

Reizen met het openbaar vervoer is evenmin een garantie dat je altijd op de juiste plaats zult belanden. Denk maar eens aan de keren dat je, weliswaar de juiste buslijn hebt gevonden, maar in de verkeerde richting bent gereisd. Het enige dat je in een dergelijk geval kunt doen is bij de eerstvolgende bushalte uitstappen om de goede bus te nemen om niet ergens in the middle of nowhere terecht te komen.

14. Blind vertrouwen op je reisgenoot

Op het moment dat je niet alleen reist, zul je volledig op het richtinggevoel van de ander vertrouwen. In dat geval zul je zelfs geen enkele moeite doen om je weg te vinden. Je gaat volledig af op de oriëntatie en de kennis van je metgezel. Toegeven dat je zelf echt geen kaas gegeten hebt van het vinden van de juiste route is echter een heel ander verhaal. Je hebt gewoon een blind vertrouwen in de vaardigheden van je reisgenoot. Een andere smoes is dat het al eeuwen geleden is dat je in deze stad, of buurt, bent geweest. Alles lijkt nu opeens zoveel anders dan tijdens je vorige bezoek.

15. Euforie als je reisdoel is bereikt

In sporadische gevallen weet je gelukkig ook zelf je reisdoel te bereiken. Het gevoel dat je dan krijgt is niet anders te omschrijven als euforisch. Je bent dan enorm trots op het feit dat je dit keer niet bent verdwaald. Ook ben je niet veel te laat gearriveerd of heb je kilometers om moeten reizen omdat je anders de weg niet meer wist. Op extreem goede dagen is het zelfs niet nodig geweest om voorbijgangers de weg te vragen. Je wist wel dat het je ooit zou lukken

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…