In België lopen ziekenhuiskosten vaak hoog op. De ereloon- en kamersupplementen bij een eenpersoonskamer zijn navenant en ook de facturen voor nazorg kunnen de pan uitswingen. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de kinesitherapie die je nodig hebt na het ondergaan van een operatie. Daarom is het belangrijk om een hospitalisatieverzekering af te sluiten. Dat is een extra verzekering die jou en je gezin beschermt tegen de kosten van een ziekenhuisopname. Wij helpen je bij het maken van een goede keuze.
1. Welk percentage aan supplementen wordt terugbetaald?
Wanneer je geen hospitalisatieverzekering hebt, moet je de supplementen bij een eenpersoonskamer volledig zelf betalen. En die kosten kunnen hoog oplopen. Om dat aan te tonen maken we even een korte vergelijking. Wanneer je bij een bevalling in een meerpersoonskamer verblijft, moet je gemiddeld 185 euro betalen. Bij de keuze voor een eenpersoonskamer kan dat oplopen tot 1.485 euro. Dat is een groot verschil.
Bij het kiezen van een hospitalisatieverzekering is het dan ook belangrijk om goed te bekijken welk percentage van de ereloon- en kamersupplementen terugbetaald wordt. In Vlaanderen kunnen die kosten oplopen tot maar liefst 200% en in Wallonië en Brussel kan het zelfs tot 300% en meer gaan.
Net zoals bij elke andere verzekering die je wil afsluiten, is het trouwens belangrijk om het contract goed te lezen. Bekijk altijd goed de kleine lettertjes en vergelijk uitgebreid.
2. Bekijk hoeveel dagen voor- en nazorg gedekt zijn
Uit onderzoek van de Vlaamse overheid blijkt dat het aantal ligdagen in ziekenhuizen steeds korter wordt. Voor chirurgische ingrepen verbleven patiënten in 2007 gemiddeld 5 dagen in het hospitaal, in 2016 was dat cijfer al gezakt naar 3,89. Die daling wordt opgevangen door een stijging van de ambulante medische zorgen. Ambulante kosten zijn kosten voor zorgen die je voor en na de opname krijgt, buiten het ziekenhuis. Denk bijvoorbeeld aan sessies bij een kinesist, bloedonderzoek, remgelden bij specialisten, medicatie, logopedie (bv. bij opnieuw leren praten na een coma), hulp van een vroedvrouw, verpleegkundige zorg, enzovoort.
Zo’n ambulante kosten worden gedekt door een hospitalisatieverzekering. Maar het aantal dagen voor- en nazorg dat terugbetaald wordt, kan variëren. Bovendien kan ook het type kosten dat gedekt wordt door een hospitalisatieverzekering, verschillen. Vraag bij het afsluiten van een verzekering dus goed na welke kosten wél en niet onder voor- en nazorg vallen.
3. Is er een dekking voorafbestaande aandoeningen?
Een voorafbestaande aandoening is elke aandoening die op het ogenblik dat iemand aansluit bij een verzekering al aanwezig is. Als je bijvoorbeeld zwanger bent op het moment van ondertekening is er sprake van een voorafbestaande toestand. Ook een (eerdere) kankerbehandeling of rugoperatie zijn zo’n voorbeelden. Al die informatie moet je aangeven als je je aansluit bij een verzekeraar. Maar niet elke hospitalisatieverzekering heeft een dekking voorafbestaande aandoeningen, dus informeer je goed op voorhand.
4. Worden er extra diensten aangeboden?
Bepaalde ziekenfondsen bieden binnen een hospitalisatieverzekering aanvullende diensten aan. Het gaat dan om pakketten met extra hulp naar keuze bij een ziekenhuisopname of zware ziekte. Voorbeelden zijn hulp bij huishoudelijke taken voor wie niet mobiel en afhankelijk is, opvang voor minderjarige kinderen, niet-dringend ziekenvervoer, telefonische hulp door een vertaler en psychologische bijstand.
5. Moet ik franchise betalen?
Sommige hospitalisatieverzekeringen werken met een franchise of vrijstelling, waardoor je voor een deel van de kosten geen tussenkomst zal krijgen en je die zelf moet betalen. Bij sommige ziekenfondsen wordt ook een franchise aangerekend bij de keuze van een eenpersoonskamer. Wees hier aandachtig voor wanneer je een keuze maakt.
Ziekenfonds OZ biedt verschillende hospitalisatieverzekeringen aan: Hospitalia, Hospitalia Medium en Hospitalia Plus. Dankzij die verzekeringen ben je goed verzekerd aan een voordelig tarief. Binnen de formules Hospitalia Medium en Hosptialia Plus biedt OZ bovendien een interessante extra service aan, namelijk “Hospitalia Assist”.