Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 carrièrefouten die iedere twintiger maakt, ook jij!

Bram
4 min read

1. Genoegen nemen met minder salaris

Toen tijdens je sollicitatiegesprek het salaris aan bod kwam, durfde je niet meer te vragen dan het bedrag dat door de werkgever voor werd gesteld. Niet echt vreemd want je was immers dolblij dat je een baan kon krijgen. Zodra je over een hoger salaris zou beginnen was wellicht deze kans uitgesloten. Niets is echter minder waar omdat het gros van de werkgever juist erg positief reageert op mensen die meer durven te vragen. Door te laten zien dan je niet bang bent om voor jezelf op te komen, toon je immers initiatief. Bovendien wie niet waagt, wie niet wint. Zelfs tijdens een sollicitatiegesprek kan er dan ook gewoon over het salaris worden onderhandeld.

2. Baan op een zilveren presenteerblaadje

Om je droombaan te vinden, kun je heel de dag op je kamertje gaan zitten wachten. Wellicht dat er ooit iemand je aanbelt en vraagt of je alsjeblieft voor hem, of haar, wilt komen werken. Deze kans is echter verwaarloosbaar klein dus zit er weinig anders op dan zelf op zoek te gaan naar je droombaan. De meest succesvolle mensen op aarde hebben immers ook niet hun baan op een zilveren presenteerblaadje aangeboden gekregen. Je dient er dan ook zelf op uit te gaan. Met verschillende potentiële werkgevers contact opnemen, (open) sollicitatiebrieven schrijven en goed gaan netwerken zijn de manieren om je droombaan te kunnen vinden. Voor een leuke werkplek zul je meestal eerst dus behoorlijk wat inspanningen moeten leveren. Droombanen liggen immers niet voor het opraken en komen al evenmin zomaar aanwaaien.

3. Niet te snel nee accepteren      

Zeker bij een eerste baan zul je snel geneigd zijn om je neer te leggen bij een negatief antwoord van je werkgever. Maar in sommige gevallen kan het juist helpen om meerdere keren te proberen om iets gedaan te krijgen. Je werkgever kan bijvoorbeeld niet meteen het punt zien dat je wilt maken. Het zal dan dus noodzakelijk zijn om tijdelijk je plannen wat aan te passen. Door direct het gevraagde af te blazen, zul je zeker niet als een doorbijter of volhouder te boek komen te staan. Probeer echter wel altijd je verzoeken goed te onderbouwen en niet te overdrijven.

4. Blijven plakken aan een baan

Veel jonge mensen willen liever niet te snel van baan veranderen en blijven vaak langer, dan ze eigenlijk zouden willen, aan een baan hangen. Dit is vaak veel eenvoudiger dan op zoek gaan naar een meer ideale baan. Uiteraard hoef je niet meteen ontslag te nemen als je bij een bepaalde werkgever niet volledig op je plaats bent. Maar het kan zeker ook geen kwaad om vanuit deze baan naar andere vacatures te kijken om zo verder te komen. Als je weet wat je echt zoekt in een baan dan kun je daar actief werk van gaan maken. Een baan vinden vanuit een werkende positie is immers vaak gemakkelijker dan wanneer je als werkloze op banenjacht gaat.

5. Niet zeker van jezelf zijn

Doordat je niet stevig in je schoenen staat, zul je minder snel een sollicitatie de deur uit doen, of je opgeven voor een promotie. Je vindt namelijk zelf dat je niet goed genoeg bent voor een andere functie. Bovendien twijfel je vaak aan de uitwerking die bepaalde beslissingen zouden kunnen hebben. Door te solliciteren, of om een promotie te vragen, kun je hoogstens een negatief, of zelfs helemaal geen, antwoord krijgen. Je wereld zal hierdoor echter niet vergaan en je kunt daarna gewoon verder zoeken naar je droombaan.

6. Alleen je werk telt

Nadat je werk hebt gevonden, onderneem je geen andere activiteiten meer. Je werkt immers fulltime Je denkt dat je het jezelf niet kunt permitteren om een keertje aan iets anders te denken dan aan je werk en je werkgever. Beter blijf je echter jezelf ontwikkelen en probeer je ook om andere dingen te doen en te ontdekken. Op die manier wordt je leven op een afwisselende manier ingedeeld en zal de kans op een sleur minder groot zijn. In sommige gevallen zullen het bovendien de andere activiteiten zijn die je je ogen openen en je laten zien dat je huidige baan toch niet is wat je voor de rest van je leven voor ogen had. 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…