Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 tips om een goede indruk te maken op je baas

Bram
4 min read

1.Kom op tijd

Niet alleen aan het begin van je werkdag, maar ook op afspraken, kun je maar beter op tijd aanwezig zijn. Bij voorkeur kom je wat eerder dan het afgesproken tijdstip. Op die manier heb je wat extra tijd om te netwerken of eventueel wat laatste puntjes op de i te zetten. Door altijd op tijd te zijn, zul je zeker positief opvallen bij je leidinggevende. Doordat je op tijd aanwezig bent, kun je bovendien vaak meer ontspannen aan je werkzaamheden beginnen. Dit zal je productiviteit in de regel gunstig beïnvloeden waardoor je je baas wederom laat zien wat je waard bent. 

2. Bereid je grondig voor

Aan goed werk ligt een grondige voorbereiding ten grondslag. Wanneer je dus aanwezig dient te zijn bij een vergadering dan is het zaak dat je weet welke onderwerpen aan de orde gaan komen. Het maken van aantekeningen voor en tijdens dergelijke afspraken zal er bovendien voor zorgen dat je positief in beeld komt bij je baas. Dit geldt eveneens voor een actieve houding en het geven van opbouwende kritieken. Op die manier laat je immers zien dan je betrokken bent bij lopende zaken en dat je bereid bent om op een constructieve manier mee te denken.

3. Kom geïnteresseerd over

Door een geïnteresseerde houding ten opzichte van je werk aan te nemen, zul je al snel in een goed blaadje komen te staan bij je baas. Zelfs op momenten dat een bepaald onderwerp je interesse niet voor de volle honderd procent heeft, kun je beter belangstellend overkomen. Een geïnteresseerde houding is immers een teken dat je leergierig en betrokken bent. Naast de hoofdlijnen ben je immers ook op de hoogte van belangrijke details. Je baas zal dat zeker waarderen.

4. Emoties in de hand houden

Op de werkvloer, maar ook tijdens besprekingen, kunnen de gemoederen soms behoorlijk hoog oplopen. Je dient er echter altijd voor te zorgen dat je je emoties in de hand houdt. Dit is in het bijzonder van essentieel belang als je het ergens niet mee eens bent. Door je mening goed te onderbouwen, kom je immers veel professioneler over dan bijvoorbeeld door je stem te verheffen of te gaan schreeuwen. Je professionaliteit zal er zeker aan bijdragen dat je baas een goede indruk van je krijgt (en houdt).

5. Loyaliteit naar je baas

Als je een goede indruk op je baas wilt maken dan dien je te allen tijde ervoor te zorgen dat je loyaal aan hem, of haar, blijft. Zelfs op momenten dat je baas de meest onzinnige dingen uitkraamt, is het niet verstandig om deze aan te vallen. Beter kun je je baas tactvol wijzen op andere mogelijkheden. Je valt daarbij je baas niet af en laat tevens zien dat je bereid bent mee te denken. Loyaliteit betekent overigens niet dat je je als een soort persoonlijk slaafje van je baas dient te gaan gedragen. In de regel zal dit gedrag namelijk niet gewaardeerd worden door je baas, en zeker niet door je collega’s.

6. Val je collega’s niet af

Je collega’s maken, net als jij, zon nu en dan een foutje. Dergelijke fouten dien je in geen geval aan te grijpen om je collega’s af te vallen tegenover je baas of als de grote betweter naar voren te treden. Uiteraard kun je wel op een subtiele manier aanbieden om een fout, die gemaakt is door een collega, zoveel mogelijk te herstellen. Zo blijf je immers in het belang van de zaak denken zonder over de rug van een ander in een beter daglicht te komen bij je baas. Bij je baas gaat ‘klikken’ bijvoorbeeld over collega’s die onder werktijd regelmatig met privézaken bezig zijn is al evenmin een goed idee. Het is immers niet aan jou om in de gaten te houden of iedereen wel zijn, of haar, werk uitvoert. Je hulpvaardigheid, betrokkenheid en medeleven zal absoluut als een positieve eigenschap worden gezien door je leidinggevende.

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…