1. Je hebt ook vaak vakantie
Over een jaar gezien hebben leerkrachten behoorlijk wat vrije vakantiedagen in hun agenda staan. Dit is uiteraard een interessant voordeel van deze baan. Maar je mag zeker niet vergeten dat een heleboel leerkrachten ook in de avonduren, in de weekends en in deze zogenaamde vakanties voorbereidingen treffen voor hun lessen en nakijkwerk verrichten. Veel leerkrachten vinden dan ook niet dat ze zoveel vakantie hebben. Ze zien deze vrije dagen eerder als een soort opname van al hun overuren.
2. Beter plannen scheelt je het doen van schoolwerk thuis
Een groot aantal mensen is van mening dat leerkrachten een betere planning moeten maken. Op die manier zouden ze immers minder, of zelfs helemaal geen, schoolwerk mee naar huis hoeven te nemen. Voorbereiden en nakijken kan namelijk ook op momenten dat de kinderen zelfstandig aan het werk zijn. Niets is echter minder waar want kinderen zullen constant behoefte hebben aan extra uitleg en bijsturing
3. Lesgeven is toch niet zo moeilijk allemaal
In het bijzonder leerkrachten in de laagste klassen krijgen vaak te horen dat lesgeven toch niet zo moeilijk zal zijn. Ze hoeven immers alleen maar wat liedjes met de kleintjes te zingen, met hen te dansen, wat te knutselen en te spelen. Daar is weinig ingewikkeld aan. Deze mensen vergeten echter dat de liedjes en spelletjes eveneens bedoeld zijn om kinderen iets te leren. Een groot aantal leerkrachten gaat dan ook graag de uitdaging aan om dit eens zelf te proberen.
4. Je bent te streng
Zowel voor leerkrachten als de kinderen zijn regels essentieel. Doordat er regels worden gesteld zullen kinderen namelijk een houvast krijgen. Ze dienen immers te leren wat er wel of niet mag in een klas. Strengheid is om die reden zo nu en dan noodzakelijk. Bovendien zullen leerkrachten met hun klas een groter deel van de tijd lachend en met plezier doorbrengen.
5. Je geeft veel opdrachten en weinig punten
Leerkrachten geven kinderen veel opdrachten en relatief weinig punten uit noodzaak om kinderen iets te leren. Deze opdrachten laten kinderen bovendien zelfstandig werken en bereiden hen voor op hun latere leven. Uiteraard is een leerkracht ook aangesteld om kinderen door middel van opdrachten en beoordelingen nieuwe dingen bij te brengen. Niet voor elke opdracht zal een kind direct een punt krijgen. Deze punten worden echter wel bijgehouden door de leerkracht voor de totale beeldvorming van de gemaakte vorderingen.
6. Je hebt zelf nog geen kinderen.
Een goede leerkracht hoeft niet per definitie ook een ouder te zijn. De relatie tussen een ouder en een kind is namelijk compleet anders dan die tussen een leerkracht en een leerling. Daar komt verder nog bij dat (vooral jonge) leerkrachten eerst nog wat genieten van hun leven voordat ze zelf aan kinderen beginnen. Kinderen lesgeven en ouder zijn van een kind zijn dan ook twee totaal verschillende dingen. Goede leerkrachten en goede ouders dienen dan ook over verschillende kwaliteiten te beschikken.
7. Ambieer je geen succesvolle carrière?
Leerkrachten spelen een belangrijke rol in het leven van kinderen die zij lesgeven. Elke dag weer zullen deze kinderen namelijk nieuwe dingen leren. Veel leerkrachten halen dan ook enorm veel voldoening uit dit werk. Een andere carrière ambiëren de meeste leerkrachten dan ook absoluut niet en vinden hun baan echt fantastisch.
8. Als belastingbetaler ben ik eigenlijk je werkgever
De gedachte dat je, omdat je keurig je belastingen afdraagt, ook de directe werkgever bent van een leerkracht is behoorlijk krom. Wanneer je denkt dat je om die reden mag beslissen op welke manier een leerkracht zijn/haar werk moet doen, dan sla je de plank echt volledig mis. Bovendien halen de meeste mensen het ook niet in hun hoofd om een dergelijke opmerking tegen bijvoorbeeld een politieagent of een bibliothecaris te maken. Net zoals jij betaald een leerkracht overigens eveneens zijn/haar belastingen.