Herinner je het nog? Of misschien heb je nog steeds turnles?
1. Je was een stijve hark
In tegenstelling tot de meeste andere leerlingen was je niet echt lenig te noemen. De oefeningen die tijdens de turnles aan bod kwamen waren dan ook zeker niet aan jou besteed. Hoe was het in vredesnaam mogelijk dat iemand zijn, of haar, lichaam zo soepel kon bewegen. Om nog maar te zwijgen van de posities waar ze volledig in de knoop lijken te liggen met zichzelf.
2. Je kleding zit te strak
Naast je houterige lichaam speelt ook je veel te strakke kleding je parten tijdens de vroegere turnlessen. Je durfde dan gewoonweg niet te bewegen uit angst direct uit je kleren te scheuren. Op het moment dat je je te ver voorover boog, liep je immers al het risico dat je pakje van onder tot boven doormidden scheurde. Voor de rest van je klas in je ondergoed komen te staan dat wilde je dan ook koste wat het kost voorkomen.
3. Je hebt hulp nodig
Bij een aantal oefeningen heb je de hulp van de turndocent nodig. In een heleboel gevallen is dit een klein miezerig mannetje waardoor je als de dood bent dat je gaat vallen. De meeste andere leerlingen zijn echter wel in staat deze oefening zelfstandig uit te voeren. Na afloop van de turnles krijg je dan ook vast en zeker weer te horen dat je liep te slijmen voor een goed punt, of dat je een stijve hark was. Turnlessen mochten wat jou betreft dan ook verboden worden.
4. Blessures
Doordat je niet echt een ster bent in turnen, loop je regelmatig blessures op. De ene keer kom je ervan af met een paar blauwe plekken, maar in de meeste gevallen moet je het bezuren met overstrekte spieren of zelfs een ernstige verstuiking. Hoe goed je ook je best doet, elke les levert je wel weer één of andere blessure op waar je weer de nodige dagen mee zoet bent. In de regel zijn deze blessures niet zo ernstig van aard dat je de volgende les niet mee kunt doen.
5. Rondjes lopen
Om je spieren goed op te warmen, en zo blessures zoveel mogelijk te voorkomen, moet je voor een turnles vaak rondjes lopen. Dit wil niet zeggen dat je deze rondjes gezellig babbelend op een sukkeldrafje af mag leggen. Nee, er wordt van je verwacht dat je dit hardlopend doet. Je turndocent spoort je bovendien veelvuldig aan om sneller te gaan lopen en om vooral vol te houden.
6. Gebrek aan balans
Een heleboel turnoefeningen vereisen de nodige balans. Denk maar eens aan het lopen op de evenwichtsbalk en het uitvoeren van een keurige salto. Wanneer je dus niet zo evenwichtig aangelegd bent, dan is de turnles niet bepaald jouw ding. Het komt dan ook nog al eens voor dat je ten val komt omdat je evenwichtsgevoel je in de steek heeft gelaten.
7. Elegante bewegingen
Tijdens het turnen, wordt van je verwacht dat je de oefeningen op een elegante manier uitvoert. Niet iedereen beschikt echter over de gaven om zich elegant voort te bewegen. Helaas kon je jezelf ook tot deze minder elegante categorie rekenen. Wanneer je jezelf dan ook met je klasgenoten vergeleek voelde je je meer en meer een plompe koe tussen een groep dartelende hertjes. Je lichaam was er gewoon niet op gebouwd om elegante door de zaal te huppelen en sierlijk de oefeningen uit te voeren.
8. Omkleden is een hel
Na het turnen moest je, samen met alle andere klasgenoten van hetzelfde geslacht, je omkleden in één kleedruimte. Dit betekende dus dat je je weer uit je veel te strakke pakje diende te wurmen, dat je die ochtend met veel moeite thuis al aan had getrokken, en je vetrolletjes alle kanten op sprongen. Dit alles tot hilariteit van je medeleerlingen. Met het schaamrood op je kaken, weet je dan ook niet hoe snel je deze kleedkamer weer moet verlaten. Vaak prop je dan ook je bezwete kleding snel in je tas en verlaat de ruimte met nog niet gestrikte schoenen. Het enige wat je wilt is zo snel mogelijk weg van deze vreselijke plek.