Lange en vermoeiende werkdagen
De meeste leerkrachten zijn van acht tot vier uur continu bezig met kinderen. Iets dat natuurlijk erg vermoeiend is. Als je denkt dat ze na vier uur klaar zijn met werken, heb je het mis. Overuren zijn heel normaal. Denk aan lesvoorbereidingen, ouderavonden, vergaderingen, toetsen nakijken en rapporten schrijven. Een drukke, veeleisende baan dus.
Weinig pauzes
Veel leerkrachten werken tijdens hun pauzes ook nog eens gewoon door. Ze zijn dan druk met voorbereidingen voor de les en toezicht houden op het schoolplein.
Kinderen kosten energie
Het maakt eigenlijk niet uit of iemand voor een klas staat van kinderen van 8 of 14 jaar oud, ze kosten gewoon energie. Het maakt dus niet uit hoe oud ze zijn, de leerkracht moet ze continu stimuleren, aandacht geven en helpen.
Mentale uitputtingsslag
Als een leerling problemen heeft, kan deze hiermee bij de leerkracht terecht. Soms zijn dit hele erge problemen. Het is niet altijd simpel om deze problemen van je af te zetten. Leerkrachten moeten mentaal dus altijd sterk blijven. Een hele opgave.
Elke dag presteren
Bij een kantoorbaan kan je nog wel eens een dagje wat minder je best doen. Dit geldt niet voor leerkrachten. Zij kunnen het zich niet veroorloven om eens een dagje wat minder hun best te doen. Ze moeten elke dag voor honderd procent presteren en hebben dan ook een grote verantwoordelijkheid.
Minder weekend en vakantie
Als je dacht dat leerkrachten veel vrij hebben en kunnen genieten van een lange vakantie, heb je het helemaal mis. De weekends worden vaak opgeslorpt door buitenschoolse activiteiten, zoals rommelmarkten, schoolfeesten of barbecues. Een of twee weken voordat het schooljaar weer begint, staan de leerkrachten al weer paraat om te helpen met de inschrijvingen, het gebouw schoon te maken en de klas op orde te zetten.
Een snipperdagje opnemen is lastig
Leerkrachten kunnen niet op het laatste moment besluiten om een snipperdag op te nemen. Dit kan gewoon niet, omdat het haast onmogelijk is om snel een vervanger in te zetten.
Veel bijscholing
Leerkrachten moeten hun kennis voortdurend bijhouden. Ze lezen dan ook veel boeken over lesmethodes, gaan op zoek naar origineel lesmateriaal en werken aan nieuwe ideeën. Ze zijn dus altijd bezig met het vinden van manieren om nog betere lessen te geven.