Voel je je al een tijdje futloos en loom zonder dat je een directe oorzaak kunt aanduiden? Kosten dagdagelijkse activiteiten je plots tonnen energie? Wij lijsten een aantal remedies tegen aanhoudende vermoeidheid op.
Luister naar je lichaam
Het is eerst en vooral belangrijk dat je luistert naar je lichaam. Slopende vermoeidheid is een teken van je lichaam dat je beter een tijdje wat gas terugneemt. Je lichaam kan zowel nood hebben aan psychisch als lichamelijk herstel. Hoe langer je weigert toe te geven aan de vermoeidheid, hoe langer die herstelperiode in beslag zal nemen.
Oorzaken aanhoudende vermoeidheid
Er zijn twee soorten vermoeidheid. Enerzijds kan je je vermoeid voelen na een periode van langdurige of buitengewone inspanningen. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn wanneer je net aan gezinsuitbreiding deed. Met de nodige slaap en rust zal het vermoeide gevoel normaal gezien vanzelf verdwijnen.
Anderzijds kan je je ook futloos voelen zonder dat je een duidelijke oorzaak kunt aanduiden. Je hebt m.a.w. een tekort aan levensenergie. Elke stap die je zet ervaar je als een inspanning. In dat geval is er mogelijks meer aan de hand.
Symptomen aanhoudende vermoeidheid zonder oorzaak
- Jouw energiepeil staat 24 op 24 op een laag pitje. Elke taak die je kunt uitstellen, zal je uitstellen. Dagdagelijkse activiteiten zijn plots opgaven geworden. Op lange termijn begin je zelfs te schrappen in je actieve agenda.
- Je slaagt er niet langer in om je batterijen te herladen. Terwijl je misschien net veel meer slaapt dan vroeger. Vroeg onder de wol kruipen, lijkt het tegengesteld effect te hebben.
- Je hebt vaak hoofdpijn en bent snel duizelig.
- Je hebt concentratieproblemen. Je brein dwaalt voortdurend af waardoor je werk blijft liggen. Op termijn kom je in een vicieuze cirkel terecht van een to-dolijstje dat alsmaar langer wordt en een concentratievermogen dat alsmaar kleiner wordt.
- Je bent prikkelbaar. Je reageert chagrijnig, kortaf en snel geïrriteerd op zaken die je vroeger niets deden.
Oplossing aanhoudende vermoeidheid
Het is belangrijk dat je de basis aanpakt: voeding, slaap en beweging.
Voeding
Keer terug naar de kern en kies voor pure, gezonde ingrediënten die je maag niet overbelasten. Probeer zo weinig mogelijke snelle suikers te eten aangezien die je energielevel doen pieken. Trage suiker worden geleidelijk afgebroken door het lichaam waardoor je bloedsuikerspiegel langer stabiel blijft. Probeer ook regelmatig een klein hapje te eten zodat je energiebevoorrading constant aangevuld wordt.
Wil je je energie een extra boost geven? Combineer een gezond en evenwichtig voedingspatroon met supplementen die voorzien zijn van ubiquinol. Ubiquinol, de actieve vorm van co-enzym Q10, is een vitamine-achtige stof die in elke cel van je lichaam zit. De stof voorziet je cellen van de nodige energie en beschermt ze dankzij de antioxidatieve werking tegen vrije radicalen. Onder andere stress kan de natuurlijke productie van Ubiquinol-Q10 in je lichaam te verstoren, met een futloos gevoel als gevolg. Het innemen van een supplement met Ubiquinol helpt je om toch aan de hoeveelheid coQ10 te komen die je lichaam nodig heeft om optimaal te functioneren. Je vindt supplementen met kwalitatieve Ubiquinol-Q10 onder andere in het gamma van Pharma Nord, Trenker, Nutrisan, Therasience, Hiddit en Pileje.
Slaap
Uit studies blijkt dat de gemiddelde mens 8 à 9 uren slaap per nacht nodig heeft om uitgerust te zijn. Neem je slaaphygiëne onder de loep. Slaap jij voldoende uren? Tracht een vast slaapritueel te ontwikkelen door een vast moment waarop je gaat slapen en ontwaakt af te spreken met jezelf. Zowel je lichaam als geest zullen hier de vruchten van plukken.
Bewegen
Regelmatig bewegen heeft een enorme impact op je energiepeil en gezondheid. Uit onderzoek blijkt dat het op lange termijn beter is om dagelijks een lichte vorm van sport te beoefenen in plaats van enkele keren per week intensief te bewegen.