Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Binnenkort minimaal 6.000 coronatesten per dag

Gezond.be
4 min read

GlaxoSmithKline (GSK) bereidt zich voor om zo snel mogelijk te kunnen testen op het coronavirus. In de laboratoria van GSK zouden binnenkort zeker 6.000 testen per dag uitgevoerd kunnen worden. “Meer dan ooit is het onze plicht om alle mogelijke steun te verlenen”, zegt Patrick Florent, gedelegeerd bestuurder GSK Vaccines België.

GSK Vaccines is het grootste vaccinbedrijf ter wereld met hoofdzetel in België. Het draagt nu haar steentje bij in de strijd tegen de pandemie door haar infrastructuur en personeel gratis ter beschikking te stellen. Zo kan het bedrijf grootschalige coronatesten uitvoeren, zo’n 6.000 per dag zelfs. “De afgelopen weken heeft GSK intensief samengewerkt met de federale overheid om onze expertise aan te bieden met als doel de testcapaciteit van Covid-19 aanzienlijk te vergroten”, zegt Florent. “Meer dan ooit is het onze plicht om alle mogelijke steun te verlenen aan een unieke samenwerking die de sterke punten van verschillende Belgische universiteiten, klinische laboratoria en biotech- en farmaceutische bedrijven samenbrengt.”

GSK ontving eind vorige week de eerste stalen van mensen die vermoedelijk besmet zijn met Covid-19. Op de site in Rixensart in Waals-Brabant zijn die meteen getest aan de hand van PCR-technologie of polymerase chain reaction. Dat is momenteel de meest betrouwbare manier om de stalen te testen. De resultaten zijn normaal gezien na 24 uur beschikbaar. De stalen worden elke dag via gespecialiseerd transport vanuit ziekenhuizen en medische centra naar GSK gebracht. De resultaten worden vervolgens via een beveiligd computersysteem gecommuniceerd.

Zoeken naar een vaccin tegen Covid-19

Om de zoektocht naar een vaccin te ondersteunen, stelt GSK haar technologie voor immunologische hulpstoffen ter beschikking van verschillende partnerbedrijven en internationale onderzoeksgroepen. Die hulpstoffen verbeteren de immuunrespons van de gevaccineerden en verminderen de hoeveelheid vaccin-eiwit per dosis. Zo kunnen farmaceutische bedrijven meer vaccindosissen produceren en meer mensen beschermen. Daarnaast is GSK lid van de Covid-19 Therapeutics Accelerator en onderzoekt het mee of haar geneesmiddelen die al op de markt zijn of nog in de ontwikkelingsfase zitten, gebruikt kunnen worden om de pandemie te bestrijden.

10 ton materiaal en 10 miljoen dollar

Tot slot doneert GSK ook tien ton beschermend materiaal aan ziekenhuizen en medische instellingen. In maart schonk het bedrijf al 4.500 wegwerpoveralls en nu volgt nog eens een lading extra materiaal in de vorm van stoffen overalls, wegwerpschorten, handschoenen en zeep. Dat materiaal is nu broodnodig in de zorgsector om besmettingen bij het personeel te voorkomen en de patiënten niet onnodig in gevaar te brengen.

Ook schonk GSK 10 miljoen dollar aan een noodfonds opgericht door de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) en de Verenigde Naties. “Het is een enorm voordeel voor ons in België om te kunnen vertrouwen op GSK als een wereldwijde leider in de gezondheidszorg die hier gevestigd is”, reageert Philippe De Backer, federaal minister en verantwoordelijke voor de taskforce Covid-19. “Wij zijn bijzonder dankbaar voor die gratis cruciale steun die ons allemaal samen zal helpen om de pandemie het hoofd te bieden.”

Wie is GSK?

GSK is een farmaceutisch bedrijf dat wereldwijd actief is in de gezondheidszorg. Het onderzoekt en ontwikkelt een breed gamma aan innovatieve producten op drie verschillende domeinen: geneesmiddelen op voorschrift, vaccins en gezondheidsproducten. In België bevindt zich het kloppend hart van de vaccindivisie van GSK. Met drie belangrijke sites en meer dan 9.000 werknemers is dat het belangrijkste industrieel vaccinnetwerk ter wereld.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…