Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

De echte reden waarom IEDEREEN op Facebook zit

Bram
4 min read

Facebook heeft, net zoals andere vormen van sociale media, een effect op je hersenen dat vergeleken kan worden met dat van drank en drugs. Het is dan ook niet vreemd dat gebruikers van Facebook vaak erg veel tijd hieraan besteden. Een like op Facebook immers voelt als een soort beloning waar je er steeds meer van wilt ontvangen. Dagelijks slurpt Facebook dan ook erg veel van je tijd op. Je wilt immers niets missen en al je vrienden in de gaten houden. Facebook kan in een heleboel gevallen dan ook worden gezien als een verslaving. Het lezen en posten van berichten kan zelfs als vermoeiend worden ervaren. Bovendien kan het erg belastend zijn om constant voor iedereen bereikbaar te zijn.  

Wat doet Facebook met je hersenen?

Uit wetenschappelijk onderzoek is vast komen te staan dat het gebruik van sociale media, zoals Facebook, je hersenen op een bepaalde manier beïnvloedt. In je hersenen worden een tweetal systemen door het gebruik van Facebook beïnvloed: het nieuwe systeem, dat je bewustzijn stuurt, en het oudere onbewuste systeem, dat op reflexen werkzaam is. Bij het gebruik van Facebook zul je het onbewuste systeem gebruiken en dus als het ware op de automatische piloot bezig zijn.

Door van Facebook gebruik te maken zal het genotscentrum in je hersenen worden geactiveerd. Dit is eveneens het geval bij een verslaving aan drank of drugs. Een like op Facebook geeft je hetzelfde gevoel als wanneer je een beloning krijgt. Om die reden zul je steeds weer op zoek gaan naar dergelijke beloningen. Het is dan ook niet vreemd dat het gebruik van Facebook zelfs een dwangmatig karakter kan krijgen.  

Narcistisch gedrag

Narcisme is één van de psychopathische neigingen waar iemand mee te maken kan krijgen door bijvoorbeeld het veelvuldig plaatsen van selfies op Facebook. Onderzoek naar de mate van het gebruik van Facebook en de activatie van het beloningscentrum door likes en complimenten heeft laten zien dat iemand die veelvuldig Facebook gebruikt, een sterkere reactie zal vertonen. Er zal door een dergelijk persoon onbewust alsmaar opnieuw naar complimenten worden gezocht. Dit gebeurt overigens niet alleen online, maar eveneens in het werkelijke leven. Het delen van persoonlijke dingen zal hetzelfde gebied in je hersenen activeren. Je zult dus onbewust telkens opnieuw naar Facebook getrokken worden.

Andere invloeden van Facebook

Door allerlei vormen van sociale media, en dus ook door Facebook, is de wereld om ons heen veel transparanter geworden. Daarnaast kan het gigantische aanbod aan informatie ook voor verwarring zorgen. Zo kan een bepaald denkbeeld worden versterkt door Facebook. Je gaat je dan als het ware ingraven in je eigen ideeën omdat je vaak bronnen van amateurs en professionals niet meer uiteen kunt houden. Met andere woorden: je zult niet meer voldoende de kwaliteit van informatie kunnen beoordelen. Ideeën die niet aansluiten bij persoonlijke opvattingen worden daardoor vaak niet meer gezien en dat kan behoorlijk gevaarlijk zijn.

Facebook laat je niet meer los

Ondanks je goede voornemen om minder vaak je Facebook te checken, zul je je toch regelmatig betrappen op het feit dat je onbewust even kijkt of een bericht post. Je moet immers gehoor geven aan dat innerlijke stemmetje dat vraagt naar bevestiging. Het gevoel dat je daardoor krijgt, is bovendien, haast onweerstaanbaar, prettig te noemen. Het zal om die reden dan ook niet meevallen om aan de ijzeren greep van Facebook te ontkomen. Zodra je stopt met het gebruik van Facebook dan zul je, net zoals een verslaafde, te maken krijgen met afkickverschijnselen.
 

Door Bram

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…