Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

In deze steden kan je genieten van het meeste groen

Lore
6 min read

Wie op een stedentrip gaat, bezichtigt meestal de architectuur, bezoekt restaurants, winkels en ontdekt de cultuur. Niet vaak gaat men naar een nieuwe stad puur voor de natuur. Dat zouden we eigenlijk wel moeten doen. Tijd uittrekken voor een fijne boswandeling of voor het neerstrijken in het gras is erg belangrijk. Je omgeven in de natuur vermindert namelijk stress, het verbetert je kortetermijngeheugen, bevordert je creativiteit en het kan zelfs gevoelens van angst en depressie verminderen. Dus waarom zou je dat niet doen tijdens een stedentrip? De online reisorganisatie TravelBird deed om die reden onderzoek naar de groenste steden ter wereld. Het onderzoek werd gedaan op basis van negen categorieën, zoals bosgebied, grasvelden en landbouwgrond.

5. Sydney

Op de vijfde plek in de lijst van groenste steden ter wereld staat Sydney. De Australische stad heeft bijna 236m² aan groengebied per inwoner, wat telt voor 17% van het stadsoppervlak. Het overgrote deel hiervan bestaat uit bosgebied, natuurreservaat en parken. Hoewel het een gigantische metropool is, vind je binnen de stadsgrenzen veel natuur. Het reservaat Barangaroo is hier een voorbeeld van. Dit gebied is een voormalige containeropslagplaats en is in 2015 omgetoverd tot een natuurreservaat. Het bestaat uit uitgestrekte grasvelden en rotsachtige baaien waar je ideaal kan wandelen, hardlopen of picknicken.

Ook de Royal botanic garden is een goed voorbeeld van aangelegde natuur. Hier kan je genieten van exotische bloemsoorten, eeuwenoude bomen en de Australische regenwoudtuin.

Wil je je echt even helemaal onderdompelen in de natuur, reis dan iets verder buiten de stadsgrenzen, waar je talloze vierkante meters aan ongerepte natuurreservaten kan vinden.

4. Göteborg

Göteborg staat met 314m² groengebied per inwoner op de vierde plek. De hoofdstad van Zweden scoort net als Sydney het hoogst in de categorie bosgebied. Binnen deze categorie staat Göteborg zelfs op de tweede plek ter wereld.

Zweedse inwoners staan bekend als natuurliefhebbers. Deze genegenheid blijkt uit het Allemansrätt, ofwel allemansrecht, wat betekent dat iedereen vrij is om overal door de natuur te wandelen, fietsen, skiën en te kamperen. Veel bosgebied is ongerept, waar je eindeloos kan genieten van niets anders dan de natuur. Bezoek bijvoorbeeld het bos Bohusleden, waar een wandelpadnetwerk van meer dan 360km op je ligt te wachten.

Göteborg scoort ook hoog op de categorie natuurreservaat. Veel reservaten in de stad zijn grote meren waar je heerlijk kan zwemmen, kanoën en vissen. Het natuurreservaat Delsjön, dat slechts op 8km van het centrum ligt, is hier een voorbeeld van. Langs dit grote meer omringt door bosgebied kan je heerlijk neerstrijken op een van de afgelegen strandjes of de gezellige pieren om vervolgens in het bergwater te plonsen.

3. Bratislava

De stad Bratislava bestaat voor maar liefst 41% uit groengebied en is hiermee de derde groenste stad ter wereld. Bijna tweederde van dit oppervlak is toegewezen aan bosgebied. Het grootste bos in de stad is het stadsbos; Mestské Lesy. Voor een bezoek aan het bos kan je zelfs een hele dag uittrekken. Bezoek de watermolens, laat je met de kabelbaan naar de top van de Kleine Karpaten brengen en rust uit bij de ‘ijzeren baai’. Voor natuurliefhebbers gaat een bezoekje aan Bratislava hand in hand met een bezoekje aan het stadsbos.

De tweede categorie waar de stad goed op scoort is landbouwgrond. Een reden hiervoor is dat sinds 2017 landbouwgrond beschermd wordt door de Slowaakse overheid, zodat het niet voor andere doeleinden gebruikt kan wordt en de agricultuur in stand wordt gehouden. Zin in eens wat anders? Fiets dan langs de fascinerende en eindeloze suikerbiet- en aardappelvelden.

2. Auckland

Voor de een-na groenste stad ter wereld moet je redelijk ver reizen. Met 357m² groengebied per inwoner, wat 41,5% van het stadsoppervlak is, staat Auckland op de tweede plek. Net als de voorgaande steden scoort de stad in Nieuw-Zeeland het hoogst op bosgebied. In en rondom het centrum vind je veel kleine bosgebieden, maar net iets erbuiten kan je echte uitgestrekte wouden vinden. Zo bestaat het Waiheke eiland, 45 minuten met de pond, voor het grote deel uit natuur. Geniet in het bos van de lange dunne nikau palmbomen en de gigantische Kauri bomen en rust uit in een van de groene baaien.

Liever iets dichter bij het centrum blijven? Geniet dan van een van de vele aangelegde parken in de stad, de opvolgende categorie met de meeste vierkante meters. Zo is Auckland Domain een van de oudste parken waar je naast het War Memorial museum en de wintertuinen ook indrukwekkende vulkanische kraters kan vinden.

De derde categorie waarop Auckland goed scoort is natuurreservaat. Zo bestaat bijna het gehele Rangitoto eiland uit natuurreservaat. Dit eiland is slechts 600 jaar geleden boven het zeespiegel komen rijzen en je kan er genieten van de unieke pōhutukawa bomen en endemische diersoorten terwijl je de top van de vulkaan beklimt. Een reis naar Auckland draait dus niet alleen om architectuur en winkelen!

1. Reykjavik

De groenste stad ter wereld is Reykjavik. Met maar liefst 411m² groengebied per inwoner steekt deze stad met kop en schouders boven de rest uit. Meer dan de helft van het groengebied valt onder de categorie natuurreservaat. Het bekendste reservaat is Heiðmörk. Hier vind je vele wandelroutes die je door het struikgewas en over de lavaformaties leiden. Geniet van de prachtige Rauðhólar (rode heuvels) en de pseudokraters van het Elliðaárhraun lavalandschap voor een echt avontuur.

Daarnaast scoort de IJslandse hoofdstad hoog op de categorieën bosgebied en grasvelden. Het grootste bos binnen de stadsgrenzen is Oskjuhlid. Dit dennen- en berkenbos biedt de perfecte gelegenheid om na het bezichtigen van het centrum even uit te wapperen in de natuur.

Daarnaast scoort de stad zo hoog op grasvelden omdat dit in de meeste gevallen voormalige lavalandschappen zijn. Door de vruchtbare grond groeit hier tegenwoordig gras en mos op, wat wordt onderhouden en bevorderd door de lokale overheid. Deze velden zijn ideaal om te genieten van een wandeling of om neer te strijken na een lange dag.

Wij zeggen, maak een bucketlist en bezoek iedere stad!

Lees ook:

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…