Het aanbod vegetarische burgers in de winkel groeit elk jaar en ook fastfoodketens pakken graag uit met plantaardige alternatieven. Zo lanceerde Burger King vorige week nog de Rebel Whopper. Dat veel vlees niet goed is voor onze gezondheid en het milieu is ondertussen goed geweten, maar hoe gezond zijn de vegetarische varianten eigenlijk?
Nutri-Score
Hoe gezond een vegetarische burger is, kan je zien aan de hand van de Nutri-Score. Voor het berekenen daarvan houden onderzoekers onder andere rekening met het gehalte aan energie, eiwit, verzadigd vet, suikers, vezels en fruit en zout. De score hanteert een schaal van A tot E, waarbij A de beste voedingswaarde is en producten met een E-label best te beperken zijn.
Zeker niet elke vegetarische burger haalt een goede score A of B. Een te hoge aanbreng van zout en energie onder de vorm van vet en een te lage aanbreng van eiwitten zijn de meest voorkomende problemen. Het Nederlandse Voedingscentrum stelt dat een vegetarische burger best niet meer dan 1,1 gram zout bevat per 100 gram en minstens 20 % van de energie als eiwitten aanbrengt. Deze burgers zijn bovendien vaak ultrabewerkt en het voedingscentrum raadt ze om deze reden ook af.
Impact op het milieu
Over de milieu-impact van deze nieuwe generatie vleesvervangers is nog niet veel geweten, maar de impact voor de teelt van plantaardige grondstoffen ligt uiteraard lager dan die voor vlees. Een klein vergelijkend onderzoek van de consumentenbond in Nederland toont wel aan dat de impact op het milieu van vleesvervangers nog altijd lager is dan deze van vlees zowel op het gebied van klimaatverandering, watergebruik als landgebruik.
Vegetarische burgers zijn dus niet per definitie gezond: ze bevatten vaak te veel zout en te veel vet. Deze kant-en-klare producten kunnen zeker af en toe op het menu staan, maar vleesvervangers zoals peulvruchten, tofu, tempeh en seitan, zijn toch gezonder. Op het vlak van duurzaamheid scoren vegetarische burgers wel beter dan vlees.
Bron: Gezondheid en Wetenschap