Brilglazen die aandampen als je een warme ruimte binnenkomt, waterdruppels die je zicht belemmeren, contactlenzen die branden in je ogen tijdens het zwemmen en vervolgens niets meer zien omdat je ze er hebt uitgehaald. Elke brillen- en contactlenzendrager kent de typische struggles wel. Een ooglaserbehandeling brengt je terug naar het gemak van een leven zonder hulpmiddelen.
Een leven zonder bril of contactlenzen
Ervaar je je bril of contactlenzen als storend? En ooglaserbehandeling kan beide hulpmiddelen overbodig maken. Voor je beslist je ogen te laten laseren, is het belangrijk dat je de nodige informatie inwint. Welke opties zijn er? Wie komt er al dan niet in aanmerking voor een laserbehandeling? Wat mag je na de ingreep verwachten? En zijn er risico’s verbonden aan een ooglaserbehandeling?
Wat is een ooglaserbehandeling?
Ooglaseren is een overkoepelende term voor behandelingen die verziendheid, bijziendheid en cilindrische (astigmate) afwijkingen corrigeren. Dat zijn vormen van slechtziendheid die worden veroorzaakt doordat de lichtstralen in je oog niet correct ‘gebroken’ worden. De stralen worden onscherp op je netvlies geprojecteerd waardoor je een wazig beeld krijgt. In dat geval kan je er dus voor kiezen om je ogen te laten laseren.
Welke ooglasertechnieken bestaan er?
Er bestaan verschillende methodes om je ogen te laten laseren. Het verschil tussen de technieken zit in de plaats op het oog waar de behandeling wordt toegepast. Welke methode het meest geschikt is voor jou, is afhankelijk van de afwijking van je ogen en wordt bepaald in overleg met de oogarts.
In de meeste gevallen wordt er gekozen voor Femto-LASIK (laser assisted in situ keratomileusis). De oogarts maakt eerst met een femtosecondlaser een laagje hoornvlies los dat men vervolgens omklapt. Zo kan de laser zich op een diepere laag van het hoornvlies richten. Vervolgens zorgt de laser ervoor dat het hoornvlies de juiste kromming krijgt. Hierdoor zullen de lichtstralen die je oog opvangt, op de juiste sterkte naar je netvlies afgebogen worden. Het flapje – of het oppervlakkige laagje – wordt na de behandeling teruggeplaatst.
Voordelen
- Doordat de oogarts het flapje eerst losmaakt met een laser kan er erg nauwkeurig gewerkt worden. Hierdoor wordt het ook mogelijk om sterke afwijkingen te corrigeren.
- Het oog geneest erg snel.
- Na enkele dagen is het zicht stabiel.
Nadelen
- Het hoornvlies moet een bepaalde dikte hebben. Mensen met een dun hoornvlies komen dus niet in aanmerking.
Kostprijs
- Een LASIK-behandeling kost tussen de 1.500 en 1.750 euro per oog.
PRK (fotorefractieve keratectomie)
De PRK-methode is de langst bestaande techniek binnen de ooglaserchirurgie. Bij deze methode weekt de oogarts het bovenste ultradunne laagje van het hoornvlies los met een alcoholoplossing of wordt het verwijderd met een borsteltje. Als het laagje los is, wordt het weggehaald.
Vervolgens behandelt de oogarts het onderliggende hoornvlies met een laser. Dat gebeurt op dezelfde manier als bij de LASIK-techniek. Op het einde van de ingreep plaats hij een beschermende contactlens op het oog. Onder de contactlens groeit het buitenste laagje snel terug.
Voordelen
- De techniek bestaat al meer dan 30 jaar. Men kan dus terugvallen op de uitgebreide ervaring die men doorheen de jaren opgedaan heeft.
- Doordat het een eenvoudige techniek is, is er geen risico op het verplaatsen, scheuren of verlies van de hoornvliesflap.
Nadelen
- De optimale gezichtsscherpte wordt pas na 1 week bereikt. De sterkte kan zelfs tot 3 weken na de behandeling lichtjes schommelen.
Kostprijs
- Een PRK-behandeling kost tussen de 750 en 1.250 euro per oog.
ReLex smile (small incision lenticule extraction)
De derde techniek is de meest recente en minst invasieve lasermethode. De oogarts maakt met een femtosecondelaser een klein schijfje los in het intacte hoornvlies. Dat schijfje –dat de benaming lenticule kreeg – wordt vervolgens via een kleine opening verwijderd.
Voordelen
- De behandeling vindt plaats zonder flapje waardoor er geen kans is op verschuiven van de flap of het ontstaan van plooitjes.
- De hele procedure wordt uitgevoerd in één stap waardoor het verloop erg voorspelbaar is.
Nadelen
- Het hoornvlies moet een bepaalde dikte hebben. Mensen met een dun hoornvlies komen dus niet in aanmerking.
- De recuperatie verloopt langzamer. Pas na enkele dagen wordt het zicht stabiel.
Kostprijs
- Een smile-behandeling kost tussen de 1.750 en 2.250 euro per oog.
Overeenkomsten tussen de ooglaserbehandelingen
Alle behandelingen nemen maar 5 à 10 minuten in beslag. Daarnaast zijn alle technieken pijnloos aangezien het oog vooraf verdoofd wordt met oogdruppeltjes. Je voelt tijdens de ingreep wel dat er iets gebeurt maar het doet zeker geen pijn. Ten slotte zijn alle technieken veilig. Aangezien er vooraf een grondige screening wordt uitgevoerd zijn ernstige complicaties zeldzaam.
Komt iedereen in aanmerking voor een ooglaserbehandeling?
Aan ooglaseren zijn enkele voorwaarden verbonden. Zo moet de correctie van je ogen gedurende minstens één jaar stabiel zijn. Dat is ook onmiddellijk de reden waarom de ingreep enkel wordt toegepast bij patiënten tussen 18 en 60 jaar. Het zicht van wie jonger of ouder is evolueert nog te veel. Verder wordt ook aan zwangere vrouwen en vrouwen die borstvoeding geven, aangeraden om de ingreep nog even uit te stellen.
Ben je na een ooglaserbehandeling voorgoed verlost van je bril of lenzen?
Indien je nog een jonge twintiger bent, is de kans groot dat je voor een jaar of twintig van je bril of lenzen verlost bent. Maar realiseer je wel dat een ooglaserbehandeling geen invloed heeft op de normale evolutie van het oog. Zoals iedereen heeft iemand die een ooglaserbehandeling achter de rug heeft na zijn veertigste kans om een leesbril nodig te hebben.
Wat zijn mogelijke gevaren van een ooglaserbehandeling?
Net zoals bij elke medische ingreep, is een laserbehandeling nooit helemaal zonder risico, alhoewel dat risico dankzij grondig vooronderzoek heel klein is. Je oog kan bijvoorbeeld te weinig of te veel gecorrigeerd worden. In dat geval kan een heringreep nodig zijn om het zicht nog wat bij te stellen.
Sommige patiënten ondervinden daarnaast tijdelijk last van droge ogen. Indien dat het geval is, zal je jouw ogen mogelijks extra moeten bevochtigen met kunsttranen.
Ten slotte kan je tot enkele weken na de behandeling last hebben van verblindingsverschijnselen. Dat is bij de meesten vooral ’s nachts het geval. Gelukkig zijn die verschijnselen bijna altijd van voorbijgaande aard.