Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Voor een gezond en gevarieerd voedingspatroon dien je 1 à 2 keer per week vis te eten. Vis bevat namelijk veel essentiële voedingsstoffen die je niet of minder uit andere producten kunt halen. In dit artikel geven we je een overzicht van de gezonde voedingsstoffen die je uit vis kunt halen.
Vis bevat zogenaamde omega 3-vetzuren, deze zijn meervoudig onverzadigd. Er zijn meerdere soorten omega 3-vetzuren, maar de meest bekende zijn ALA, EPA en DHA. De laatste twee komen vooral in vis en schaal- en schelpdieren voor.
Zoals je misschien wel weet zijn er ‘goede’ en ‘slechte’ vetzuren. Vis bevat de ‘goede’ soort, die beschermt tegen hart- en vaatziekten. Door 1 à 2 keer per week vis te nuttigen, verlaag je de kans op deze ziekten aanzienlijk.
Ook plantaardige oliën bevatten omega 3-vetzuren, maar hierbij gaat het om ALA. Deze zijn dus niet door elkaar te vervangen. Je dient zowel plantaardige oliën als vis toe te voegen aan je wekelijkse maaltijden.
Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn zeer belangrijk omdat deze bestaan uit diverse aminozuren waar het lichaam niet zonder kan. Eiwitten zorgen er bijvoorbeeld voor dat je spierweefsel gezond blijft en zich ‘repareert’ na het sporten.
Eiwitten zitten onder andere ook in brood, melk en eieren, maar de aminozuren verschillen per bron. Eiwit uit brood bevat dus niet dezelfde aminozuren als eiwit uit vis. Om alle essentiële aminozuren binnen te krijgen is het dus belangrijk om regelmatig vis te eten.
Een volwassene heeft minimaal 0,8 gram eiwit per kilogram lichaamsgewicht nodig. Om uit te rekenen hoeveel je nodig hebt gebruik je de volgende formule: (lichaamsgewicht in kg x 0,8). Weeg je 80 kg, dan heb je dus 80 x 0,8 = 64 gram eiwit per dag nodig.
Ter illustratie: 100 gram uitgelekte tonijn in olijfolie bevat 24 gram eiwitten.
Vis bevat veel vitamines, waaronder vitamine A, B2, B6, B12 en D. Al deze vitamines zijn noodzakelijk voor een goede gezondheid. Om deze vitamines allemaal binnen te krijgen dien je te variëren met diverse vissoorten, zoals zalm, tonijn, kabeljauw, sardines, en makreel.
Jodium, fosfor en seleen komen in grote hoeveelheden voor in vis.
Ontdek hier de lekkerste recepten met vis!
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon