Informerende, kwalitatieve en menselijke info brengen rond gezondheid in de brede zin van het woord: dat doet Gezond.be al meer dan vijf jaar. In de eerste plaats vooral in artikels, in samenwerking met onze experten. In 2018 gingen we onze info ook verspreiden via video’s en vandaag, 4 februari 2020, gaan we nog een stapje verder. Met veel trots kondigen we onze gloednieuwe podcastreeks ‘On-gezouten’ aan. De eerste aflevering ‘(Over)leven met kanker?’, naar aanleiding van Wereldkankerdag, gaat dieper in op de ziekte en de mentale gevolgen ervan.
In ‘On-gezouten’ brengen we een gezonde mix van feiten en emoties. We vertellen persoonlijke verhalen, maar creëren ook diepgang dankzij de expertise van wetenschappers. In elke aflevering praat onze vaste moderator Vincenzo De Jonghe – vroeger nog presentator op VT4 en Telenet en acteur in onder andere ‘De Ridder’ – met verschillende personen. De bedoeling is om tot een interessant gesprek te komen waarin verschillende ‘ongezouten’ meningen gedeeld en besproken worden. We willen onze luisteraars informeren, sensibiliseren, maar vooral ook (h)erkenning bieden.
Aflevering 1: ‘(Over)leven met kanker?’
We lanceren onze podcastreeks niet voor niets op 4 februari, en dus Wereldkankerdag. In de eerste aflevering ‘(Over)leven met kanker?’ gaan we dieper in op de ziekte. Hoe gaan we hier vandaag de dag mee om? Er zijn tegenwoordig tal van behandelingen waardoor de kans steeds groter wordt dat mensen met de ziekte kunnen blijven verder leven. Maar hoe zit het met hun mentale levenskwaliteit? Leven zij niet in een continue strijd gevuld met wanhoop, stress en angst? De mentale impact voor de patiënt is niet te onderschatten, maar ook de omgeving leeft sterk mee. Ook hun rol mag niet onderschat worden. We praten over dit thema met dr. Christel Fontaine (kliniekhoofd medische oncologie UZ Brussel), Jeff Van Loo (zoon van kankerpatiënte), Veronique Van Damme (kankerpatiënte) en Raoul Van Renterghem (genezen patiënt).
In het gesprek wordt duidelijk dat de mentale impact van kanker niet te onderschatten is. “Je zit er elke nacht aan te denken, je kan niet slapen. Kanker brengt heel veel onzekerheid met zich mee”, vertelt ex-patiënt Raoul. Dat beaamt ook Veronique, bij wie kanker een chronische ziekte geworden is. “Om de zoveel tijd moest ik op onderzoek om mijn bloedwaarden te laten controleren. De weken voordien was ik me al kapot aan het stressen daarover. Ik was niet te genieten in die dagen daarvoor.” Oncologe Christel Fontaine beklemtoont dat er de voorbije jaren al veel verbeterd is op dat vlak. “Er werken nu meer oncopsychologen in grote ziekenhuizen, die de patiënten hierbij begeleiden.”
Daarnaast vertelt de eerste aflevering van de podcastreeks ook meer over de impact van kanker op de omgeving van de patiënt en het belang van een gezonde levensstijl en preventie. Nieuwsgierig? Je kan de volledige aflevering ook beluisteren via Spotify, iTunes en Youtube.