Verzwaringsdekens. Bij ons komen ze nog maar net om de hoek kijken, maar in de Verenigde Staten zijn ze al enkele jaren enorm populair. Niet verwonderlijk, want ze zouden tal van gezondheidsvoordelen hebben. Wij mochten de Emma Hug, het verzwaringsdeken van Emma – The Sleep Company, uittesten en brengen hier verslag uit.
Verzwaringsdekens zijn – zoals de naam al doet vermoeden – zware dekens. Meestal worden ze gevuld met glazen kralen of plastic pellets en wegen ze tussen drie en vijftien kilogram. Het gebruik van verzwaringsdekens zou verschillende gezondheidsvoordelen hebben. Zo zou een verzwaringsdeken ervoor zorgen dat je minder stress ervaart. ‘Bovendien blijkt uit verschillende wetenschappelijke studies in ziekenhuizen dat patiënten die met een verzwaard deken slapen, minder wakker worden gedurende de nacht’, aldus neurobioloog Verena Senn. ‘Dat resulteert dan weer in een hoger niveau van activiteit overdag en een vermindering van vermoeidheidssymptomen.’
Emma Hug
Het Emma Hug-verzwaringsdeken weegt zeven kilogram en bestaat uit even veel lagen. Het deken wordt verzwaard met stille en veilige glaskralen gemaakt van silica, die worden ‘opgesloten’ in rasters van tien centimeter op tien. Het thermoregulerende katoenen materiaal dat gebruikt wordt als bovenstof van het deken helpt je bovendien om comfortabel te slapen. Klinkt veelbelovend!
Onze ervaring
Op buitenlandse websites zag ik regelmatig reviews passeren over verzwaringsdekens. Toen ik ontdekte dat Emma – The Sleep Company er eentje in het gamma heeft, was mijn interesse meteen gewekt. Wanneer ik het deken aankrijg, ben ik aangenaam verrast. De verzwaringsdekens die ik kende van op ’tinternet’, zagen er vaak niet al te stijlvol uit. Met zijn neutrale, lichtgrijze kleur past dit exemplaar echter in elk interieur. Ook in het mijne. Ik installeer me met mijn deken in de zetel, voor een avondje Netflix. Online las ik dat het even kan duren vooraleer je aan een verzwaringsdeken went, maar dat is in mijn geval geen enkel probleem. Integendeel zelfs: door het gewicht van zeven kilogram, voel ik me meteen enorm rustig en geborgen. Wanneer ik ga slapen, neem ik het deken mee naar boven. Daar ontdek ik het eerste nadeel. De Emma Hug is iets te dun om mij tijdens de wintermaanden – ik test het deken uit vanaf december – warm te houden. Daarom gooi ik ‘m over mijn donsdeken, maar dat werkt niet. Het deken schuift immers iets te makkelijk van mijn bed. Als ik mijn dons op het verzwaringsdeken leg, lukt het iéts beter. Op de site ontdek ik dat Emma – The Sleep Company ook een winterse variant heeft, die het probleem in kwestie meteen oplost. Ik kijk in elk geval reikhalzend uit naar warmer weer, want tijdens de nachten waarin mijn dekens wel netjes blijven liggen, slaap ik effectief beter. Of het nu toeval is of niet: ik val ’s avonds sneller in slaap én word gedurende de nacht minder vaak wakker. Het resultaat? Ik voel me ’s ochtends effectief meer uitgerust én ik kijk er ’s avonds extra naar uit in mijn nest te kruipen. Een tweede bedenking die ik me maak: wat als je het deken wilt wassen? Ik heb het nog niet geprobeerd, maar zo’n kolos van zeven kilogram wassen lijkt me niet echt een evidente. Ik ga op onderzoek uit en houd jullie op de hoogte. Conclusie: wil jij een verzwaringsdeken uittesten en ben je op zoek naar een exemplaar met een goede prijs-kwaliteitsverhouding dat er ook nog eens stijlvol uitziet? Dan is de Emma Hug een uitstekende keuze.