Shanghai kondigt einde van lockdown aan
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Inhoud
Wanneer je ouder wordt moet je jammer genoeg rekening houden met de bijhorende ouderdomskwaaltjes. Slecht zicht is er eentje van. Bij sommige oudere mensen kan niet goed zien leiden tot zeer beperkt of zelfs geen contact met de buitenwereld. Een van de belangrijkste oorzaken van slecht zicht is cataract, ook wel staar genoemd. Je weet het misschien niet, maar cataract is vandaag perfect te behandelen.
Een van de belangrijkste oorzaken van slecht zicht bij 55+’ers is cataract. Bij cataract wordt de ooglens geleidelijk aan troebel. Wanneer je ooglens troebeler wordt, kan het licht je netvlies niet meer goed bereiken. Hierdoor zal je zicht waziger worden. Het kan ook zijn dat je last hebt van tegenlicht, bijziendheid, een wisselend zicht en slecht zicht in het donker. Cataract wordt meestal vastgesteld bij mensen op leeftijd, maar het kan ook een gevolg zijn van bepaalde medicatie, ongelukken of ziektes.
Het is niet nodig om te stressen over een cataractoperatie. Vroeger was cataract moeilijker te behandelen, maar ondertussen zijn er al heel wat zaken veranderd. Tijdens een cataractoperatie wordt de lens pijnloos verbrijzeld en in verschillende stukjes uit het oog verwijderd. Om de lens te verwijderen, is er maar een klein sneetje van 2 à 3 mm nodig. Na een geslaagde operatie wordt je zicht gegarandeerd beter, waardoor je terug zonder probleem allerlei activiteiten kan uitvoeren. Je hoeft na een cataractoperatie niet per se een bril te dragen. De verbrijzelde lens wordt door de oogarts vervangen door een kunstlens. Hij kan daarbij kiezen uit verschillende soorten lenzen. Standaard wordt er een lens ingebracht die je zicht corrigeert op één afstand (monofocale lens). Achteraf heb je dan enkel nog een leesbril nodig. Als je na je operatie helemaal geen bril meer wil dragen, kan de oogarts ervoor kiezen om een multifocale lens te plaatsen. Dankzij die lens kan je terug van ver én dichtbij zien.
Al in het Oude Egypte werd cataract geopereerd. Gelukkig heeft de techniek sindsdien een hele weg afgelegd waardoor je je nu geen zorgen meer hoeft te maken. Hieronder enkele weetjes:
“Het normale leven zal vanaf juni hervatten.” Dat zei Zong Ming, de onderburgemeester van de Chinese stad Shanghai, op een persconferentie. Maar is de...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon