Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Slecht zicht door cataract kan vandaag gemakkelijk worden verholpen

Anaïs Foriers
4 min read

Wanneer je ouder wordt moet je jammer genoeg rekening houden met de bijhorende ouderdomskwaaltjes. Slecht zicht is er eentje van. Bij sommige oudere mensen kan niet goed zien leiden tot zeer beperkt of zelfs geen contact met de buitenwereld. Een van de belangrijkste oorzaken van slecht zicht is cataract, ook wel staar genoemd. Je weet het misschien niet, maar cataract is vandaag perfect te behandelen. 

Wat is cataract nu juist?

Een van de belangrijkste oorzaken van slecht zicht bij 55+’ers is cataract. Bij cataract wordt de ooglens geleidelijk aan troebel. Wanneer je ooglens troebeler wordt, kan het licht je netvlies niet meer goed bereiken. Hierdoor zal je zicht waziger worden. Het kan ook zijn dat je last hebt van tegenlicht, bijziendheid, een wisselend zicht en slecht zicht in het donker. Cataract wordt meestal vastgesteld bij mensen op leeftijd, maar het kan ook een gevolg zijn van bepaalde medicatie, ongelukken of ziektes.

Gegarandeerd een beter zicht na je operatie

Het is niet nodig om te stressen over een cataractoperatie. Vroeger was cataract moeilijker te behandelen, maar ondertussen zijn er al heel wat zaken veranderd. Tijdens een cataractoperatie wordt de lens pijnloos verbrijzeld en in verschillende stukjes uit het oog verwijderd. Om de lens te verwijderen, is er maar een klein sneetje van 2 à 3 mm nodig. Na een geslaagde operatie wordt je zicht gegarandeerd beter, waardoor je terug zonder probleem allerlei activiteiten kan uitvoeren. Je hoeft na een cataractoperatie niet per se een bril te dragen. De verbrijzelde lens wordt door de oogarts vervangen door een kunstlens. Hij kan daarbij kiezen uit verschillende soorten lenzen. Standaard wordt er een lens ingebracht die je zicht corrigeert op één afstand (monofocale lens). Achteraf heb je dan enkel nog een leesbril nodig. Als je na je operatie helemaal geen bril meer wil dragen, kan de oogarts ervoor kiezen om een multifocale lens te plaatsen. Dankzij die lens kan je terug van ver én dichtbij zien.  

De grootste voordelen van een cataractoperatie 

Al in het Oude Egypte werd cataract geopereerd. Gelukkig heeft de techniek sindsdien een hele weg afgelegd waardoor je je nu geen zorgen meer hoeft te maken. Hieronder enkele weetjes: 

  • Je hoeft geen uren op de operatietafel te liggen want een cataractoperatie duurt amper 10 tot 15 minuten. Je kan nadien ook gewoon terug naar huis.
  • Je kan je kleren aanhouden.
  • Je oog wordt open gehouden met een zachte ooglidspreider. Knipperen is dan niet meer mogelijk.
  • Net zoals bij andere ingrepen wordt er veel aandacht geschonken aan jouw veiligheid tijdens de operatie.
  • Als je medicatie neemt, mag je die doornemen (ook bloedverdunners).
  • Bij de meeste cataractoperaties komen er geen naalden aan te pas! De chirurg zal je oog verdoven met een druppel.
  • De kans op een fout door de ervaren chirurg is miniem. 
  • Na de operatie heb je enkel een leesbril of zelfs geen bril nodig. Dat hangt af van de soort lens dat werd ingebracht.
  • Een cataractoperatie kan doorgaan in het ziekenhuis, maar wordt ook meer en meer uitgevoerd in de praktijk van de oogarts zelf. Die praktijk wordt ook een extra-muraal centrum genoemd en is gecertifieerd door de overheid.
  • De meeste cataractoperaties worden terugbetaald. Wil je echter helemaal geen bril meer dragen, dan dien je wel bij te betalen voor de multifocale lens. 
Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…