Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Sociaal werker getuigt: “Zonder hospitalisatieverzekering kunnen de ziekenhuiskosten snel hoog oplopen”

4 min read

“Een hospitalisatieverzekering is echt wel belangrijker dan je denkt.” Als sociaal werker bij UZ Gent wordt Wim Moreels regelmatig geconfronteerd met patiënten die hun ziekenhuisrekeningen niet kunnen betalen. “Je weet nooit wanneer je langdurig in het hospitaal kan belanden. Kijk maar naar de coronacrisis nu.”

Wim Moreels werkt als sociaal werker bij de dienst Patiëntenbegeleiding in het UZ Gent. Als patiënten hun ziekenhuisfactuur niet kunnen betalen, werkt hij samen met hen (na financieel onderzoek) een afbetalingsplan uit en probeert hij in consensus tot een overeenkomst te komen. Hij is vooral actief op de afdelingen met chronisch zieken. “Zeker bij die groep patiënten zie je dat het heel belangrijk is om een hospitalisatieverzekering te hebben”, vertelt hij. “Zij krijgen een langdurige medische behandeling en kunnen vaak hun job niet meer (voltijds) uitoefenen. Ze hebben dus meer uitgaven én tegelijkertijd minder inkomsten. Dat zijn geen makkelijke situaties. Met een hospitalisatieverzekering kan je het deel uitgaven toch al wat verminderen.”

Een must voor alle leeftijdsgroepen

Het gebeurt af en toe dat mensen voor een standaardingreep het ziekenhuis binnenkomen, maar toch langer moeten blijven dan gepland. “Als ze dan op een eenpersoonskamer liggen, kunnen de kosten echt heel snel oplopen”, vervolgt Wim. “Het remgeld – de kosten die de ziekteverzekering niet terugbetaalt, en die je dus zelf moet betalen – bedraagt gemiddeld 25%. Maar de supplementen bij een eenpersoonskamer moet je zonder verzekering volledig zelf betalen. En de ereloon- en kamersupplementen kunnen daar erg hoog oplopen. Als er dan bij een operatie complicaties optreden en je moet veel langer dan gepland in het ziekenhuis blijven, kan de factuur op het einde van de rit een onaangename verrassing worden.”

Een hospitalisatieverzekering is volgens Wim een must voor alle leeftijdsgroepen. “Het klopt dat oudere mensen een grotere kans hebben om in het ziekenhuis te belanden, maar iedereen kan pech hebben of een tegenslag meemaken. Kijk maar naar de coronacrisis nu. Ook jongere mensen belanden in het hospitaal. De ziekenhuisopnames bij een besmetting met corona zijn trouwens lang. Bovendien verblijven meerdere patiënten een tijd op de dienst intensieve zorgen, en dat is ook duurder. Een hospitalisatieverzekering afsluiten is dus echt geen overbodige luxe. Jongere mensen zijn hier soms nonchalanter in omdat ze denken dat hen niets kan overkomen. Maar dat weet je nooit. Bovendien zijn de premies voor jongeren ook relatief goedkoop.”

Chronische ziektes

Volgens de sociaal werker durven mensen ook wel eens vergeten dat ze zo’n verzekering hebben via hun werkgever. “Als ze dan stoppen met die job, ontslagen worden of op pensioen gaan, wordt ook die verzekering stopgezet. Niet iedereen denkt er dan aan om die “in eigen naam” vervolgens te verlengen. Zo is het al gebeurd dat patiënten voor onaangename verrassingen komen te staan en ik als sociaal werker tussenbeide moet komen. Niet alleen een ziekenhuisopname wordt trouwens gedekt door een hospitalisatieverzekering, ook ambulante kosten een paar maanden vooraf en nadien, bepaalde medicatie, enzovoort. Belangrijk is om alle formules goed te bekijken en te checken hoeveel % van de supplementen terugbetaald wordt.”

Volgens Wim komt het nu frequenter dan vroeger voor dat patiënten hun facturen niet meer kunnen betalen. “Je ziet het bijvoorbeeld bij mensen die een relatiebreuk achter de rug hebben en er plots alleen voor komen te staan. Als je dan wat pech hebt, kan het snel foutlopen. Daarnaast kunnen specifieke behandelingen ook gewoon duur zijn. Zeker bij mensen met een chronische ziekte – denk dan aan bepaalde kankers, de ziekte van Parkinson, MS, nierdialyse, enzovoort – wijs ik altijd op het belang van een hospitalisatieverzekering. Die hebben namelijk vaak een aparte clausule voor ernstige diagnoses, waarbij niet enkel je hospitalisatie, maar ook je kosten het hele jaar door terugbetaald worden. Denk dan aan de rekeningen van geneesmiddelen en bezoekjes aan de specialist.”

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…