Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Sorteren om te recycleren: de badkamer

Gezond.be
5 min read

Dagelijks gooien we massaal bergen afval weg. Verpakkingsafval heeft daarin een erg groot aandeel. Hoe juister al deze items gesorteerd worden, hoe beter de recyclage kan gebeuren en hoe mooier de planeet wordt. Angeline Flor Pua, ex-Miss België en beauty lover, steekt alvast van wal met betere sorteergewoontes. Want hoe sorteer je je lege lippenstift correct? Bij deze alle do’s & don’ts wat betreft sorteren in de badkamer op een rijtje! ​ 

96% sorteert al

​Fost Plus staat in voor de inzameling en recyclage van huishoudelijke verpakkingen. Uit een onderzoek van de organisatie naar het sorteergedrag in België blijkt dat 96% van de Belgen vaak of altijd sorteert. Dit veelal uit milieuoverwegingen én omdat het verpakkingsafval op die manier kan gerecycleerd worden. Het verklaart alvast de Europese koploperspositie van ons kleine Belgenlandje! Zo staan we op het vlak van sorteren en recycleren van verpakkingsafval in de Europese top. Toch is het niet altijd helemaal duidelijk wat er met het afval gebeurt, en is de sorteerboodschap nog niet voor iedereen altijd helder.

Tips van Angeline

Wanneer het over sorteren gaat, denkt niet iedereen meteen aan de badkamer. Toch bevinden zich in dat kleine kastje boven de spiegel enorm veel verpakkingen, die vaak niet goed gesorteerd worden. Zo sorteert maar liefst 45% van de Belgen verpakkingen van hygiëne- en beautyproducten verkeerd. 

Bij deze dus nog eens eventjes op een rijtje hoe je je badkamer verpakkingen best sorteert. Let op: zorg ervoor dat alle verpakkingen volledig leeg zijn wanneer je ze sorteert.

Do’s

  • Plastic flacons & pompflacons zoals douchegels, shampoos, conditioners, lichaamscrèmes etc. horen in de blauwe zak. De ingezamelde verpakkingen worden namelijk gesorteerd per plasticsoort zodat ze gerecycleerd kunnen worden tot grondstoffen om nieuwe verpakkingen of andere producten te maken. 
  • Plastic tubes van tandpasta’s, zonneproducten, lichaamsverzorging, haarverzorging etc. horen ook in de PMD-zak. 
  • Deodorant: 
    • Plastic deodorantrollers mag je in de blauwe zak stoppen. Gezien de plastic doppen met de flacons worden gerecycleerd, is het niet nodig om ze apart te sorteren! 
    • Spuitbussen van cosmetica, zoals scheerschuim of deodorant, kunnen ook in de PMD-zak. Zo scheidt een machine in het sorteercentrum het aluminium van andere materialen. Dit aluminium wordt vervolgens gesmolten en als grondstof gebruikt voor o.a. de productie van verpakkingen.

Don’ts

  • Glazen nagellakflesjes, flacons en potjes horen in de de glasbak thuis. De metalen en plastic dopjes mag je wel in de blauwe zak gooien. De nagellakdopjes (met borsteltje) horen ten slotte bij het restafval!
  • Plastic scheermesjes of wattenstaafjes horen overigens ook niet thuis in de PMD-zak, maar sorteer je bij het restafval.
  • Make-up zoals lippenstift en mascara hoort bij het restafval.

Extra tip

Veel wasproducten zijn volledig omhuld met een plastic sleeve die je best losmaakt van de flesjes. Waarom? Is het flesje nog volledig bedekt door een sleeve, bestaat de kans dat de machines in het sorteercentrum het flesje niet correct gaan herkennen en het in een foute materiaalstroom gaat sturen. Resultaat: zowel het flesje als de sleeve komen verkeerd terecht. Maak dus altijd eerst de sleeve los voordat je zowel het flesje als de sleeve in de blauwe zak stopt! ​ 

Dagelijks sorteren is eigenlijk heel eenvoudig, zolang je je aan de basisregels houdt. Heb je toch nog sorteertwijfels? Surf dan naar www.betersorteren.be.

Benieuwd naar meer sorteer tips? Volgende zondag delen we de do’s en don’ts over sorteren in het huishouden.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…