Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Test: Ben jij beleefd tegen je medemens?

Anja
4 min read

De meeste mensen wordt al vanaf hun jeugd ingeprent dat ze beleefd dienen te zijn tegen anderen. Maar ondanks dat je ouders hier waarschijnlijk ook regelmatig op hebben gehamerd, kun je soms toch wat minder beleefd uit de hoek komen dan eigenlijk gepast is. Om na te gaan of je onbeleefd bent tegen je medemens kun je jezelf testen. Dit doe je door je een aantal situaties voor te stellen en je reacties hierop te analyseren. Hieronder hebben we een aantal voorbeelden voor je op een rijtje gezet zodat je direct aan de slag kunt gaan.

Ochtendgroet of ochtendhumeur

Als je ’s ochtends je bed uitrolt en, nog half slapend, je huisgenoten tegen het lijf loopt, groet je hen dan met een vriendelijk goedemorgen, of moet iedereen met een wijde boog om je heen lopen? Zelfs als je van jezelf weet dat je last heb van een enorm ochtendhumeur dan kun je nog beleefd blijven en iedereen een ochtendgroet brengen. Even groeten wil namelijk niet zeggen dat er ook direct ellenlange gesprekken hoeven te volgen. In alle rust ontbijten, kan immers ook nadat je je beleefd hebt gedragen.

Groeten ter afscheid

Op het moment dat je weggaat dan is het beleefd om de achterblijver te groeten. In bepaalde gevallen kun je echter haast hebben, slecht gehumeurd of zelfs boos zijn en met de stille trom vertrekken. Niet alleen is dit onbeleefd, maar ook pijnlijk als er na je vertrek iets noodlottigs met jou, of met een achterblijver, gebeurt. Het groeten van onbekenden als je een ruimte verlaat wordt eveneens door veel mensen als erg beleefd beschouwd en is een gebaar dat zeker gewaardeerd wordt.

Aanspreken van anderen

Wanneer je je moeder nodig hebt dan kun je haar aandacht proberen te trekken door “he, jij, te zeggen. Erg beleefd en respectvol is dit echter niet. Bovendien loop je op die manier het risico dat je moeder je niet eens in de gaten heeft, of je zo geen aandacht wil geven. Het aanspreken van een ander kan namelijk ook op een veel beleefdere manier. “Mama, kun je me even helpen?”klinkt dan ook heel anders.

Ook het aanspreken van onbekenden kun je op verschillende manieren doen. Je kunt eveneens kiezen voor het onpersoonlijke “he jij”, maar ook voor de aanspreektitels “meneer” en “mevrouw”. Zelfs als je te maken hebt met een leeftijdsgenoot is een onpersoonlijke niet echt beleefd te noemen. Vaak groeten jongeren elkaar, maar ook anderen, op een onbeleefde manier om indruk te maken op vriend(inn)en.

Geen dank, graag gedaan

Indien iemand je een dienst heeft verleend, of iets ander voor je heeft gedaan, dan is een bedankje altijd prettig om te horen. Zelfs als het een betaalde dienst was, is dit een gepast gebaar. Wanneer je dan ook je brood hebt gekocht, is het erg beleefd om de verkoper te bedanken voor de hulpvaardigheid. Maar ook je oma zal het prettig vinden, als je haar bedankt omdat ze met een kaartje aan je verjaardag heeft gedacht.

Met twee woorden spreken

Je ouders zullen vast en zeker hebben verteld dat je beleefd bent als je met twee woorden spreekt. Iemand antwoorden met alleen maar “ja” of “nee” is dan ook minder beleefd dan “ja meneer” of “ja mevrouw”. Als antwoord een soort oerklanken gebruiken als “uhhu” of “hmmm” zal door de meeste mensen ook niet als beleefd worden beschouwd. Dit soort klanken klinkt veel mensen immers erg ongeïnteresseerd in de oren.

Behandel anderen met respect

Door andere mensen te behandelen zoals je zelfs graag zou worden behandeld, is vaak een goede leidraad. Als je het zelf niet weet te waarderen dat een ander tegen je snauwt of kortaf reageert, dan kun je dat beter bij anderen ook achterwege laten. Bovendien zullen mensen je gedrag gaan spiegelen. Dit betekent dat wanneer jij beleefd, of juist onbeleefd, reageert, de ander je in de regel met gelijke munt terug zal betalen. Respect geven, betekent dan ook meestal respect ontvangen.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…