Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vaak thee drinken houdt je hersenen langer jong

Bram De Brabander
2 min read

De hersenen van mensen die regelmatig een kopje thee drinken, werken efficiënter dan die van personen die dat niet vaak doen. Dat is de conclusie van een internationale studie. Al moeten we wel voorzichtig omspringen met de resultaten.

Vier tot zes kopjes per week

Een groep onderzoekers van de universiteiten van Singapore, Cambridge en Essex ging na of het drinken van thee een invloed heeft op de werking van de hersenen. Onderzoek in het verleden toonde namelijk al aan dat het drankje chemische stoffen bevat zoals catechines, die een gunstige invloed zouden kunnen hebben op het brein.

In totaal werden 36 oudere volwassenen aan de hand van vragenlijsten ingedeeld in twee groepen: 15 regelmatige theedrinkers en 21 onregelmatige theedrinkers als controlegroep. De regelmatige theedrinkers dronken minstens vier- tot zesmaal per week een kop thee gedurende de afgelopen 25 jaar.

Op hersenscans van de theedrinkers zagen de onderzoekers betere verbindingen tussen de verschillende gebieden in het brein. Die zouden de werking van de hersenen verbeteren. Volgens de onderzoekers betekent dit dat regelmatig thee drinken het brein effectief langer jong kan houden.

Gezondere eetgewoontes

Toch moeten we voorzichtig zijn om deze resultaten te veralgemenen. De onderzoekers hielden namelijk geen rekening met mogelijke verschillen in eet- en leefgewoonten tussen de theedrinkers en de controlegroep. Eerder onderzoek toonde namelijk al aan dat theedrinkers sowieso gezonder leven. Ze eten bijvoorbeeld meer fruit en groenten en minder zoete snacks. Het effect van thee op het brein kan dus eveneens verklaard worden door de betere eet- en leefgewoontes van de theedrinkers.

Bron: Gezondheid en wetenschap

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…