Bij osteoporose of botontkalking neemt de dichtheid en de kwaliteit van het bot af. Je botten verliezen hun stevigheid, verminderen in massa en worden brozer. Daardoor loop je makkelijker een botbreuk op en dat kan ernstige gevolgen met zich meebrengen. Deze 5 weetjes over osteoporose wist je vast nog niet.
Wil je graag te weten komen of je een verhoogd risico hebt op osteoporose? Doe dan deze test.
1. Vanaf je 35ste breek je meer bot af dan je aanmaakt
Wanneer we de leeftijd van 30 jaar bereiken, is onze botdichtheid het grootst. Dat komt omdat we tijdens het groeien, en dan vooral tijdens de pubertijd, veel botmassa aanmaken. Op latere leeftijd, vooral na 35 jaar, breken we meer af dan we aanmaken. Daardoor kan de dichtheid van je botten afnemen en worden ze breekbaarder naarmate we ouder worden.
2. Elk jaar komen er meer dan 1,6 miljoen botbreuken voor
Vooral de heup, wervelkolom en polsen zijn zeer gevoelige zones om breuken op te lopen. Die botbreuken leiden dikwijls tot hospitaalverblijven, medische bezoeken en bij oudere mensen vaak tot plaatsing in een rusthuis omdat ze gevaar lopen om te vallen en opnieuw iets te breken.
3. Bewegen helpt om osteoporose te voorkomen
Botdeficiëntie kan je in principe nooit helemaal voorkomen, maar lichaamsbeweging helpt wel om stevige botten te behouden. Door elke dag 30 minuten matig intensief te bewegen, verminder je de kans op osteoporose en zorg je ook voor de aanmaak van botweefsel dat mee je botten versterkt. Wandelen, fietsen en zwemmen zijn de perfecte sporten om je botten te verstevigen, zeker voor wie al wat ouder is. Het zijn matig intensieve sporten waarbij je geen gewrichten overbelast en niet snel andere letsels zal oplopen.
4. De zon is je partner voor stevige botten
Vitamine D zorgt er namelijk voor dat je lichaam calcium kan opnemen. De belangrijkste bron van vitamine D is zonlicht, omdat ons lichaam die vitamine niet zelf kan aanmaken. Ga daarom zoveel mogelijk naar buiten, zeker als de zon schijnt en neem zo de nodige vitamine D op.
5. Voeding is daarnaast ook een belangrijke factor
Bij een actieve levensstijl hoort ook een goed gebalanceerd voedingspatroon. Calcium is noodzakelijk om voor stevige botten te zorgen en zo osteoporose te voorkomen. Vergeet het dus zeker niet in je voedingsgewoonten in te passen. Calcium nemen we namelijk op via zuivelproducten, maar ook via groene bladgroenten, noten, gedroogde vruchten en volkoren graanproducten of sojaproducten verrijkt met calcium.
Dat je botten vanaf je 35ste brozer worden, kan je niet echt voorkomen. Het risico op botbreuken wordt steeds groter naarmate we ouder worden, maar er zijn wel manieren om dat zo lang mogelijk uit te stellen. Voldoende lichaamsbeweging en calciumrijke voeding verstevigen je botten en verminderen daardoor de kans op botbreuken. Krijgt je lichaam niet genoeg calcium binnen, dan kunnen supplementen zoals CalxPlus helpen om het tekort aan te vullen.