Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Vlaamse vooroordelen over vegetarisch eten ontkracht

Lisa Piotti
5 min read

Als het gaat om vegetarisch eten, hebben Vlamingen vaak al snel enkele vooroordelen. Toch blijkt uit onderzoek van HelloFresh dat één op vier Vlamingen hun vleesconsumptie willen verminderen. HelloFresh en De Vegetarische Slager achterhalen alvast de meest voorkomende vooroordelen.

1. Vegetariërs krijgen onvoldoende voedingsstoffen binnen

Volgens meer dan de helft van de Vlamingen krijgen mensen die (bijna) altijd vegetarisch eten minder belangrijke voedingsstoffen binnen. Verder ziet 78% van de Vlamingen een stukje vlees als een belangrijk onderdeel van een voedzame maaltijd.

Bij een goed eetpatroon staan balans en variatie voorop volgens HelloFresh. Hierbij is het belangrijk dat alle ingrediënten en essentiële voedingsstoffen in de juiste hoeveelheden en proporties op het bord belanden. ‘Bij een vegetarisch gerecht vragen voedingstoffen zoals vitamine B12, ijzer en eiwitten vaak extra aandacht’, zegt HelloFresh receptontwikkelaar Babette. ‘Bij HelloFresh stellen wij alle gerechten samen volgens de richtlijnen van onze eigen voedingsdeskundige, en dat geldt dus ook voor onze vegetarische recepten.’

2. Koken met vleesvervangers is niet duurzamer dan koken met vlees

Uit vorig onderzoek van HelloFresh blijkt dat de Vlaamse meerderheid (56%) nog duurzamer wil gaan eten in 2023. Waarbij men aangeeft bewust te zijn van de impact die de vleesindustrie heeft op het milieu. Toch blijkt dat ruim vier op de tien Vlamingen van mening zijn dat koken met vleesvervangers niet perse duurzamer is dan koken met vlees. 

De vleesvervangers van De Vegetarische Slager zorgen voor aanzienlijk minder klimaatimpact dan dierlijk vlees. Zo heeft hun vegan Burger Mestre 90% minder klimaatimpact heeft dan een dierlijke rundsburger. Dit aanzienlijke verschil is te wijten aan onder andere de hoeveelheid land, CO2-uitstoot en water die nodig is voor vleesproductie. Via een online rekentool, nodigt De Vegetarische Slager nieuwsgierigen uit om zelf de impact te berekenen. 

3. Je moet inboeten aan smaak wanneer je vegetarisch eet

Bijna de helft van de Vlamingen is het er over eens dat men moet inboeten aan smaak wanneer er vegetarisch wordt gegeten. Vervolgens laat 75% van de Vlamingen blijken niet al te enthousiast te zijn over het idee om lievelingsgerechten met vlees aan te passen met vleesvervangers.

Smaak is de totaalbeleving van een gerecht. Vegetarische vleesvervangers worden zo gemaakt dat ze de positieve smaakervaring waarborgen. Hierbij horen ook bite, aroma, geur, malsheid en textuur. Zo kunnen ook vleesliefhebbers genieten van gerechten met slagersfavorieten die net zo lekker van smaak en veelzijdig als het origineel zijn. Hiermee is het ook mogelijk om lievelingsgerechten met vlees te ‘hacken’, van spaghetti bolognaise met vegan gehakt tot een kipcurry met vegan kipstukjes. Gerechten met plantaardig vlees geven eenzelfde lekkere beleving, maar kosten minder broeikasgassen, land en water.  

4. De vegetarische keuken is vaak eentonig

Vier op tien Vlamingen zijn van mening dat vegetarisch koken vaak eentonig is zonder al te veel variatiemogelijkheden. De helft vindt vegetarisch koken in de dagdagelijkse keuken daarnaast moeilijk, waarbij 40% ook inspiratieloos is.

Vegetarisch koken hoeft helemaal niet eentonig te zijn. Als mensen inspiratieloos zijn, ligt dat vaak aan het feit dat ze er zelf niet genoeg over weten of te weinig ervaring hebben met vegetarisch koken. Maar er zijn genoeg bronnen van inspiratie beschikbaar.

‘We merken op dat er nog veel behoefte is naar inspiratie als het om vegetarisch koken gaat. Om de vegetarische keuken toegankelijker te maken, voorzien we onze thuiskoks van voldoende inspiratie én afwisseling. Zo bestaat ons menu tegenwoordig wekelijks uit minstens tien verschillende vegetarische recepten,’ zegt Babette van HelloFresh.

Om de vegetarische keuken toegankelijker voor Vlamingen te maken, slaat de HelloFresh de handen in elkaar met De Vegetarische Slager. HelloFresh thuiskoks kunnen hun maaltijdbox vullen met vegetarische recepten die speciaal voor deze samenwerking ontwikkeld zijn. Wil jij een vegetarische maaltijdbox testen? Dat kan via hellofresh.be.

Door Lisa Piotti

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…