Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom liegen gevaarlijk is

Anja
3 min read

Een leugenaar heeft de associatie met een oneerlijk en onbetrouwbaar persoon. Dat is goed denkbaar, want op den duur weet je niet meer wat je moet geloven. “Een leugentje om bestwil” geeft dan een erg slecht effect op de lange termijn. Een negatief gevolg op het beeld van jezelf en je omgeving, je paradigma. Dat klinkt cryptisch. In het onderstaande artikel beschrijven wij de nadelen van liegen.

Verdraaien betekent niet verwijderen

Het bewust omdraaien van de waarheid. Dat klinkt minder erg dan het is, omdat de gevolgen voor een lange tijd onzichtbaar blijven. Het nadeel aan een leugen voor eigen bestwil, is dat je de waarheid voor de ander verdraait. Als je dat lang genoeg doet, ga je er vanzelf in geloven. Net zoals je omgeving, die jou vertrouwt en ervan uitgaat dat jij de waarheid vertelt. Dat vertrouwen kun je schaden, als zij achter jouw leugens komen. Dan komt de leugen terug, omdat je hem verdraaid hebt. Als je eerlijk was geweest, was je er wel vanaf geweest.

Uitzonderingen daargelaten

Liegen is natuurlijk niet altijd een zonde. In sommige situaties kan het. Dit zijn situaties waarin je de waarheid later vertelt. Zoals een verjaardagsfeestje – verrassing – die je aan de jarige consequent blijft ontkennen totdat de verjaardag er is. Dan kun je vertellen dat je wel móest liegen, om het verassingeffect te behouden.

Hoezo is liegen dan zo erg?

Een paradigma is het beeld dat jij van de wereld, situatie of jouw leven hebt. Vanuit je paradigma kijk je naar de situatie. Deze vul je in op jouw belangen. Dat is natuurlijk geen probleem, maar het is gevaarlijk om altijd voor jouw eigen belang te kiezen. Hierdoor gaat je paradigma veranderen in jouw eigen opvatting; het verdraaien van de waarheid. Dat wordt dan belangrijker dan je eigen normen en waarden en verlies je het vertrouwen van mensen om je heen. Leugens komen nu eenmaal altijd boven water. Als je dan op de feiten wordt gedrukt, geeft dat naast een naar gevoel een risico op het verliezen van dierbaren. Voor wat? Een kleine leugen?

 

Begrijp ons niet verkeerd; een leugentje kan best. Maar de waarheid consistent verdraaien is dodend voor je karakter. Dat wil je niet, want dan twijfel je aan jezelf en begint je perceptie van de waarheid te verdraaien. Blijf dus dicht bij jezelf en vertel de waarheid. Zo kun je jezelf ook niets verwijten. Mensen zullen je er uiteindelijk dankbaar voor zijn. En zo niet, kun je jezelf in ieder geval niets kwalijk nemen. Onthoud: eerlijkheid duurt altijd het langst. Altijd.

Door Anja

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…