Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Waarom lopers vaker een slecht gebit hebben

Bram De Brabander
3 min read

Lopers hebben vaker last van een slechte mondgezondheid. Dat blijkt uit een Britse studie. De onderzoekers zien hiervoor verschillende oorzaken.

Britse tandarts-onderzoekers keken het gebit na van 352 elite-atleten (waaronder 21 duurlopers) met een gemiddelde leeftijd van 25 jaar, waarvan 67% mannen. Dezelfde groep vulde ook een vragenlijst in over hun gebitsverzorging en voedingsgewoonten. Daaruit bleek dat de meerderheid van de atleten (94%) twee keer per dag zijn tanden poetst en 40% de afgelopen zes maanden op controle ging bij de tandarts. 80% gebruikt geregeld sportvoeding en 28% consumeert ook daarbuiten veel suiker, bijvoorbeeld om energie op te doen na een training.

Gaatjes en aangetast tandvlees

Ondanks de goede gebitsverzorging van atleten (ze poetsen beter dan de gemiddelde Britse bevolking), hebben ze duidelijk veel tandbederf. De helft (49,1%) van de onderzochte atleten vertoont cariës, wat vergelijkbaar is met de algemene bevolking. Onder de atleten blijken de lopers het meest last te hebben van een slechte mondgezondheid: 57% heeft gaatjes in de tanden en bij 76% is het tandvlees aangetast. Roken kan dit effect niet verklaren, want slechts 1,7% van alle deelnemers zijn rokers.

De onderzoekers besluiten dat de voedingsgewoonten en vooral de energierepen, gels en sportdranken, een aanslag vormen op het gebit van topsporters en lopers in het bijzonder.

Kleverige gels

Deze resultaten sluiten aan bij vorige studies die aantoonden dat lopers een slechter gebit hebben dan de doorsnee bevolking. Ook toen werd het gebruik van gels en winegums als oorzaak naar voren geschoven. Deze producten zijn kleverig en blijven aan de tanden plakken, waardoor sneller gaatjes ontstaan. Bovendien ademen veel lopers door de mond, waardoor het mondslijmvlies wat uitdroogt en voedingsresten en suiker minder vlot weggespoeld worden. Tijdens heel intensieve trainingen verandert het speeksel van samenstelling: het wordt plakkerig, waardoor suikers nog sterker aan de tanden plakken. Tandartsen raden daarom aan om meteen na het gebruik van een gel of winegum water te drinken.

Een ander probleem zijn de harde en taaie sportrepen: hard voedsel verhoogt het risico op schade aan de vullingen en kronen. Voldoende kauwen helpt, net als het kiezen van zachtere energierijke producten, zoals rozijnen of bananen.

Tot slot trekken sommige lopers verpakkingen, van gels bijvoorbeeld, open met hun tanden: een zeer slecht idee, want tanden kunnen op die manier afbreken.

Door Bram De Brabander

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…