Buitenschoolse activiteiten: strenger voor -12-jarigen, soepeler voor +12-jarigen
Er is een akkoord bereikt over de buitenschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren. Dat meldt VRT NWS. Die zouden mogen blijven doorgaan, maar worden...
Iedereen weet wel dat een goede weerstand van groot belang is: het beschermt je tegen allerlei ziektes, kwalen en infecties. Maar hoe zorg je voor een sterke weerstand? In dit artikel geven we je 5 tips voor een optimaal immuunsysteem in de maanden met een ‘R’.
Je lichaam heeft voldoende nachtrust nodig om zichzelf goed te kunnen herstellen. Ook om je weerstand optimaal te houden, is goed en voldoende slapen onmisbaar. Uit onderzoek blijkt dat mensen die per nacht gemiddeld minder dan 7 uur slapen, drie keer zoveel kans hebben om ziek te worden door een virusinfectie dan mensen die van meer dan 8 uur slaap per nacht genieten.
Voor een goede nachtrust is het belangrijk om te ontspannen voor je gaat slapen, ervoor te zorgen dat je slaapkamer zo stil en donker mogelijk is en zoveel mogelijk rond dezelfde tijd te gaan slapen en op te staan.
Je weerstand link je waarschijnlijk niet zo snel aan je darmflora, maar toch hebben de biljoenen bacteriën in je darmen hier wel degelijk invloed op. Je darmflora communiceert namelijk met je immuuncellen en een deel van deze immuuncellen bevindt zich in je darmen. Er wordt geschat dat je darmen hierdoor verantwoordelijk zijn voor de helft van de immuunreacties in je lichaam.
Een gezonde darmflora is daarom van groot belang als je weerstand op wilt bouwen. Je darmflora verbeteren doe je onder andere door:
Dat vitamine C je weerstand ondersteunt wist je waarschijnlijk al, maar wist je dat vitamine A hier ook een belangrijke rol bij speelt? Vitamine A ondersteunt namelijk de aanmaak van witte bloedcellen, die een belangrijke functie hebben in je afweersysteem.
Vitamine A vind je onder andere in vis, levertraan, vlees en eieren. Je vindt het ook als toevoeging aan margarines.
Daarnaast zijn er ook veel plantaardige producten die provitamine A bevatten, ook wel bètacaroteen genoemd. Deze stof wordt in je lichaam omgezet naar vitamine A. Voorbeelden hiervan zijn:
Omega 3 is een essentieel vetzuur in de zin dat je lichaam het nodig heeft om gezond te blijven. Door deze vetzuren werken je witte bloedcellen namelijk optimaal, waardoor je weerstand sterker wordt. Het lichaam maakt echter zelf geen omega 3 aan, dus we moeten deze vetzuren uit onze voeding zien te halen. De belangrijkste bron van omega 3 is vette vis, maar ook visolie, lijnzaadolie, walnoten en sommige margarines (zoals Becel met Avocado-olie en limoenolie) bevatten omega 3.
Ongezonde voeding kan je weerstand flink verzwakken. Hieronder vallen bijvoorbeeld veel van de chemische toevoegingen die in bewerkt eten te vinden zijn. Voor een sterke weerstand kan je daarom het beste zoveel mogelijk pure en onbewerkte voeding eten.
Daarnaast is ook suiker een grote belasting voor je immuunsysteem. Na een suikerrijke hap ben je tijdelijk een stuk vatbaarder voor allerlei virussen en bacteriën. Laat eten en dranken met veel suiker daarom zoveel mogelijk staan.
Kortom, volg deze vijf tips, krik je weerstand op en kom de komende maanden gezond door. Veel succes!
Er is een akkoord bereikt over de buitenschoolse activiteiten voor kinderen en jongeren. Dat meldt VRT NWS. Die zouden mogen blijven doorgaan, maar worden...
Een podcast met o.a. sportarts Ruben De Gendt en diëtiste Julie Raekelboom
Een podcast met o.a. Nina Mouton,
de schrijfster van het boek
Een podcast met o.a. fervente vasters Dr. Servaas Bingé en Pieter Loridon