Chaotische mensen hebben veel ideeën en energie. Helaas zijn de negatieve kanten van een chaotisch leven vaak beter belicht dan de positieve. Zonde, want chaos heeft niets te maken met intelligentie.
Puinhoop voert de boventoon
De stereotypering is een hardnekkig fenomeen. Chaotische personen worden vaak beschreven als: rommelig, onrustig en nerveus. Terwijl zij talloze positieve kanten hebben, zoals creativiteit, originaliteit en enthousiasme.
Hoe iemand aan zijn chaotische gedrag komt? Dat is moeilijk te zeggen. AD(H)D lijkt een mogelijke oorzaak te zijn. Dat zegt echter niet alles. Je kunt bijvoorbeeld nerveus zijn voor iets, of veel aan je hoofd hebben. Dan heb je even chaos, maar dan ben je niet gelijk een chaotisch persoon. Als je er wel last van hebt, kan het voor flink wat ongemak zorgen. Een gouden tip:
Het is slim om structuur aan te brengen in je leven. Plan van dag tot dag wat je moet doen. Een secure planning en een vast tijdstip voor activiteiten – zoals lunchtijd en bedtijd – zorgt voor rust. Rust laat de chaos verdwijnen.
Chaotische mensen geven het leven pit
Chaos hoeft niet altijd negatief te zijn. Je kunt het ook als intelligentie zien. Een rommelige kamer, bijvoorbeeld. Die ‘troep’ is een uitgekiend systeem. Er zit een volgorde in, waardoor je als chaotisch persoon precies kunt vinden wat je wilt. Ook heeft de chaos een productieve kant: chaotische mensen zijn ongelooflijk goed in het spuwen van ideeën. Als je die opschrijft en afbakent, kun je samen tot een mooi concept komen. Het is dan wel zaak om bij één idee te blijven!
Omarm dus je eigen chaos of die van een ander. Het hebben van chaos in je leven wil niet zeggen dat je minder intelligent bent. Jouw intelligentie is verpakt in een mengeling van kleur, ideeën, afspraken, vrienden en energie. Chaos is een uitermate gestructureerd leven in vermomming. Chaos kleurt het leven!