Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5 ‘slechte’ gewoontes die de lucht in je woning vervuilen

Lore
4 min read

Luchtvervuiling als een gevolg van bijvoorbeeld verkeer of industrie is een belangrijk probleem, waar gelukkig steeds meer aandacht aan wordt besteed. Wat niettemin vaak wel eens vergeten wordt, is dat ook de lucht in huis vervuild kan zijn.

Weet je zelf niet goed of de lucht in jouw woning wel gezond is? In dit artikel zetten we alvast 5 ‘slechte’ gewoontes die de lucht in je woning vervuilen op een rij. Uiteraard geven je ook tips om de vervuiling te beperken.

Roken in huis

Roken in huis is één van de belangrijkste bronnen van vervuiling in huis. Roken is op zich al ongezond, maar rookgeur trekt ook in kleding, gordijnen, meubels etc. Zo kunnen de schadelijke stoffen in tabaksrook in je woning blijven hangen, wat niet alleen schadelijk is voor de gezondheid van de roker, maar ook voor de niet-rokers in huis.

Kaarsen, schoonmaakmiddel, luchtverfrissers…

Hoe gezellig het ook is om af en toe eens een (geur)kaars of wat wierook aan te steken, voor de luchtkwaliteit in huis is het zeker niet aan te raden. Ook de deeltjes en gassen (bijvoorbeeld koolstofmonoxide) die daarbij vrijkomen, zijn schadelijk voor je gezondheid.

En natuurlijk wil iedereen graag dat zijn/haar woning lekker ruikt, maar helaas zijn ook veel (niet-natuurlijke) schoonmaakmiddelen en luchtverfrissers grote vervuilers. Bij gebruik van dergelijke producten komen er vluchtige organische stoffen vrij in de lucht en sommige daarvan zijn ronduit toxisch. Hetzelfde geldt voor doe-het-zelfproducten zoals verf, lijm of vernis.

Koken zonder dampkap

Tijdens het koken komt er in de eerste plaats veel vocht vrij, zeker als je geen dampkap hebt of die niet aanzet. Dat is een probleem, want vochtige omgevingen trekken schimmels en huisstofmijt aan. Die kunnen op hun beurt allerlei allergische reacties veroorzaken.

Niet controleren op vocht of schimmels

Niet alleen je keuken, maar ook andere vochtige ruimtes zoals de badkamer en waskamer (zeker als je je was binnen laat drogen) zijn extra gevoelig voor schimmels. Schimmels produceren sporen die zich verspreiden in de lucht en zo in je luchtwegen kunnen terechtkomen en ademhalingsklachten veroorzaken.

Ontdek je schimmel in huis? Dan dien je deze meteen te verwijderen (met een allesreiniger). Heb je reeds te maken met ademhalingsklachten of ben je zwanger? Schakel dan (professionele) hulp in.  

Niet genoeg verluchten of ventileren

Genoeg verluchten en ventileren is een absolute must voor een gezond binnenklimaat. Als richtlijn stelt men dat je best je woning elke dag één of twee keer 15 minuten laat verluchten door ramen en deuren te openen (zo zorg je voor een luchtstroming). Zo komt er frisse lucht binnen en verhinder je dat schadelijke stoffen zich kunnen opstapelen.

Voldoende ventileren houdt in dat er op elk moment (24/24) verse lucht aangevoerd wordt, terwijl vervuilde lucht afgevoerd wordt. Dat kan via een ventilatiesysteem of bijvoorbeeld via roosters bij de ramen of vensters, door je raam op kiep te zetten…

Praktische tips voor frisse, schone lucht in huis

  • Probeer te stoppen met roken of rook alleen buiten, voldoende ver weg van ramen en deuren (waarlangs de rook toch nog binnen zou kunnen komen).
  • Ga voorzichtig om met zogenaamde chemische vervuilers (schoonmaakmiddelen, luchtverfrissers, lijm, verf, vernis etc.): gebruik zoveel mogelijk natuurlijke (niet-chemische) producten, lees steeds de gebruiksaanwijzing, gebruik met mate, verlucht de ruimte na gebruik… 
  • Voorkom (te veel) vocht in je woning door vochtige ruimtes (keuken, badkamer, waskamer) voldoende te verluchten. Gebruik steeds je dampkap en deksels tijdens het koken, ook al komt er niet veel stoom uit je potten of pannen. Zorg er ook voor dat je woning voldoende verwarmd wordt.
  • Investeer eventueel in een luchtreiniger. Zo’n toestel kan je helpen om schadelijke stoffen en gassen uit de lucht te verwijderen. De Dyson Pure Cool luchtreiningsventilator detecteert bijvoorbeeld automatisch verontreinigende stoffen en gassen. Vervolgens wordt 99,95% van de verontreinigende deeltjes tot wel 0,1 micrometer verwijderd (door middel van een HEPA- en koolstoffilter). De schone lucht kun je verspreiden door de hele kamer door de 350 graden oscillatie en Air Multiplier™ technologie.

 

Door Lore

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…