Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

5x tips voor een gezonde slaapkamer

4 min read

Je slaapkamer is dé plek in huis waar je het meest te vinden bent. Zo’n acht uur per nacht laad je je hier op voor een nieuwe dag. Een plek met veel impact op je gezondheid dus. Wist je dat je met een gezonde slaapomgeving je nachtrust én gezondheid verbetert? Slaapadviseur Sanne van Beter Bed geeft 5 tips om van jouw slaapkamer een gezonde slaapomgeving te maken.

1. Zorg voor gezonde luchtkwaliteit en ventilatie

Schone lucht in je slaapkamer maakt een groot verschil voor je nachtrust. Luchtverontreinigende stoffen zoals stof of schimmel kunnen je slaap nadelig beïnvloeden. Luchtwegaandoeningen, allergieën, bacteriën en virussen liggen op de loer. Goed luchten is dus erg belangrijk. Zet iedere dag je raam even open en sla je beddengoed eerst nog even terug voordat je je bed opmaakt. Zo kunnen je matras, dekbed en hoofdkussens luchten. Wil je het echt goed aanpakken? Ga voor een luchtreiniger. Deze zuivert de binnenlucht, waardoor jij altijd schone lucht inademt.

2. Planten in de slaapkamer

Een andere manier om de luchtkwaliteit te verbeteren is door planten in je slaapkamer te plaatsen. Ze verbeteren de luchtkwaliteit door de lucht te zuiveren en zuurstof te produceren. Daarnaast kunnen planten stress verminderen en zorgen voor een ontspannen sfeer. Creëer een gezonde en groene omgeving in jouw slaapkamer met bijvoorbeeld Aloë Vera, Krulvaren, Graslelie, Goudpalm, Sansevieria, Lepelplant (Spathiphyllum) en Dracaena Marginata. Gewoon doen dus dat groen in de slaapkamer.

3. Zorg voor een goed vochtpeil

Naast een gezonde luchtkwaliteit is ook een goede luchtvochtigheid in de slaapkamer belangrijk voor een gezond slaapklimaat. Het vochtgehalte heeft invloed op je gezondheid, maar ook op de slaapkamertemperatuur. De ideale luchtvochtigheid en zeker in de slaapkamer ligt rond de 40 tot 50%. Vaak ligt deze hoger, waardoor je het sneller warm krijgt, gaat zweten en je onnodig veel wakker wordt. Ook kan het schimmelgroei stimuleren. Goed idee dus om de luchtvochtigheid te checken. Te hoog of laag? Denk aan een luchtbevochtiger of ontvochtiger.

4. Keer je matras iedere maand even om

Niet alleen is het maandelijks keren van je matras (van hoofd- naar voeteneinde en weer terug) goed voor een langere levensduur. Door het keren kan het matras over het gehele oppervlak zo vaak mogelijk optimaal ventileren. Wel zo fris! Niet elk matras kan ondersteboven, achterstevoren gedraaid worden. Bekijk daarom goed wat het beste past bij jouw matras. Twijfel je wat het beste past bij jouw matras? Check dan hier de handige video tips om je matras te draaien of te keren.  

5. Beperk licht en geluid

Houd je slaapkamer donker en rustig. Zorg voor verlichting die je kunt dimmen want fel kunstlicht en beeldschermen remmen de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. Laat ook geluiden je slaapkwaliteit niet verstoren. Stilte zorgt voor een ongestoorde nachtrust. Hou omgevingsgeluiden daarom zo goed mogelijk tegen met goede geluidsisolatie. Rolluiken zijn een goede investering tegen licht en geluid.

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…