Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

6 effecten die muziek heeft op het brein

Olivier
2 min read

Door de komst van online streaming diensten als Spotify is muziek tegenwoordig bereikbaar voor iedereen. Muziek kan je geestelijke gesteldheid op positieve wijze beïnvloeden. De hoogste tijd voor een artikel over wat muziek nu precies met je brein doet. Hieronder 6 effecten die muziek heeft op het brein!

Positief

Uit onderzoek, uitgevoerd door de Universiteit van Londen, blijkt dat je door naar vrolijke muziek te luisteren, de gezichtsuitdrukking van andere mensen positiever ervaart. Zelfs als zij een neutrale gezichtsuitdrukking hebben. Raar hè?

Creatief

Volgens onderzoek van de Universiteit van Chicago zorgt het luisteren naar kalme klanken voor de verhoging van de abstracte processen in de hersenen die verantwoordelijk zijn voor creativiteit. Let’s get creative!

Concentratie

Uit onderzoek blijkt dat nieuwe muziek zorgt voor veiliger rijgedrag. Wanneer wij onze favoriete muziek horen, schijnen we roekelozer te rijden. Nieuwe muziek zorgt er daarentegen voor dat ons concentratievermogen beter is.

Taalgevoel en motoriek

Uit onderzoek van de Universiteit van St. Andrews blijkt dat kinderen die al jong een instrument leren bespelen, later een beter ontwikkeld taalgevoel hebben en daarnaast hebben ze ook een beter ontwikkelde motoriek. Waar muziek al niet goed voor is!

Therapeutisch

Er is onderzoek gedaan naar de invloed van klassieke muziek op beroertepatiënten en daaruit blijkt dat klassieke muziek wel degelijk een therapeutische werking heeft. Het bevordert onder andere het vermogen van de hersenen om beelden te verwerken.

Effectief sporten

Uit Amerikaans onderzoek blijkt dat muziek bijdraagt aan een effectieve work-out. Je zult effectiever trainen, omdat je synchroon meebeweegt op het ritme. Hierdoor blijft je zuurstofconsumptie beter in balans. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je naar klassieke muziek gaat luisteren tijdens je work-out, dan gaat dit natuurlijk niet op.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…