Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Abortus (Miskraam) Symptomen

Bram
5 min read

Een spontane abortus staat in de spreektaal beter bekend als een miskraam. Het betreft een niet voltooide zwangerschap die vroegtijdig en op een natuurlijke wijze tot een einde komt. Een spontane abortus kan tot en met de twintigste zwangerschapsweek optreden. In het geval van een spontane abortus zal het dus in alle situaties gaan over het verlies van een ongeboren vrucht, die op dat ogenblik niet levensvatbaar was. 

Verloren ongeboren kind

Indien de ongeboren vrucht na deze periode komt te overlijden dan is er niet langer sprake van een spontane abortus, of in de volksmond van een miskraam, maar van een verloren ongeboren kind. Na de twintigste zwangerschapsweek is de vrucht namelijk al voldoende ontwikkeld om te mogen spreken van een mensje. Na deze periode zul je dus eigenlijk een levende persoon verliezen, ook al is deze nog niet door een geboorte ter wereld gekomen.

Oorzaken van een spontane abortus

Een spontane abortus kan op een heleboel uiteenlopende manieren worden veroorzaakt. Op het ogenblik dat een ongeboren vrucht wordt verloren dan is het voor de meeste artsen erg lastig om een bepaalde oorzaak hiervoor aan te wijzen. Toch kunnen er een aantal factoren aan worden gewezen die het risico op het ontstaan van een spontane abortus aanzienlijk weten te vergroten. Een aantal voorbeelden van dit soort oorzaken zijn:

  • het gebruik van bepaalde medicijnen,
  • het gebruik van verdovende middelen (drugs),
  • het drinken van alcoholische drank,
  • het ongecontroleerd volgen van een dieet,
  • gezondheidsproblemen die niet, of niet voldoende, worden behandeld,
  • onvoorzichtig gedrag, bijvoorbeeld in het verkeer of tijdens het sporten,
  • een hoge leeftijd van de moeder.

Kan een spontane abortus vermeden worden?

In sommige gevallen lijkt een spontane abortus uit het niets op te duiken. Niemand, inclusief de ouders, heeft het verlies van de ongeboren vrucht dan ook aan zien komen. In een dergelijke situatie is er dan ook niemand aan te wijzen die schuld heeft aan het verlies van de ongeboren vrucht. 

In andere gevallen kan er echter wel worden gewezen naar bepaalde factoren die het ontstaan van een spontane abortus wel tot gevolg kunnen hebben. Door met de risicofactoren rekening te houden kan een spontane abortus nooit honderd procent worden uitgesloten, maar wel voor een belangrijk deel worden teruggedrongen.

De symptomen van een spontane abortus

Niet alle vrouwen die zwanger zijn zullen merken dat zij te maken hebben met een spontane abortus. Vaak zullen er echter toch een aantal teken zijn die op een dergelijke trieste situatie kunnen wijzen. Hierbij kun je onder andere denken aan:

  • de vrouw is vaak misselijk en/of duizelig,
  • de vrouw ervaart een krampende pijn onder in haar buik,
  • de vrouw heeft pijn in haar onderrug,
  • de borsten van de vrouw worden minder gevoelig,
  • er wordt bruin of donkerrood bloed verloren uit de schede,
  • de vrouw heeft een vochtige afscheiding, al dan niet samen met bloedklonters.

Hoe ziet een afgestoten overleden vrucht eruit?

Indien de eerder genoemde symptomen zich openbaren dan kan een zwangere vrouw mogelijk een spontane abortus verwachten. In alle gevallen is het dan raadzaam om direct een arts te raadplegen en diens instructies stipt op te volgen. 

Bij de manifestatie van de bovengenoemde symptomen zal een vrouw extra alert dienen te zijn als ze naar het toilet gaat. Er zal immers een kans bestaan dat de vrucht naar buitenkomt. Een toiletbezoek uitstellen, zal overigens niets oplossen omdat de gestorven vrucht toch ooit naar buiten zal moeten komen.

Het is essentieel om te weten of de vrucht zich nog in het eigen lichaam bevindt of niet. Zodra een vrouw klonters bloed verliest dan is de kans aanwezig dat er een spontane abortus eraan komt. De bloedklonters zijn echter niet hetzelfde als de vrucht zelf. Bij een spontane abortus kun je een vrucht herkennen aan de kenmerkende blaasachtige vorm. Deze blaas (de vruchtzak) is tamelijk helder en met vocht gevuld. In bepaalde gevallen is het zelfs mogelijk om een embryo in deze vruchtzak waar te nemen.

Kan ik na een spontane abortus nog zwanger worden?

Als je ooit in je leven te maken hebt gehad met een spontane abortus dan wil dit niet per definitie zeggen dat je nooit meer zwanger zou kunnen worden. Eén spontane abortus betekent immers nog niet dat je, als vrouw, onvruchtbaar bent geworden en geen kinderen meer kunt krijgen. 

Na een spontane abortus is het overigens wel altijd aan te raden om een arts of een gynaecoloog in te lichten. Na een dergelijke ingrijpende gebeurtenis wordt vaak aangeraden om minimaal vier weken te wachten om opnieuw seksuele gemeenschap te hebben. Veel vrouwen die een spontane abortus mee hebben gemaakt, willen vaak niets liever dan zo snel mogelijk weer zwanger worden. Toch kun je met een nieuwe zwangerschap beter wachten tot na de volgende menstruele bloeding.

Door Bram

Lees Meer ...

Abortus (Miskraam)

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…