Facebook bestaat nog niet zo heel erg lang en is nu al niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. Psychologen beginnen nog maar net te begrijpen hoe de website onze gedachten en gedragingen beïnvloedt. De eerste resultaten zijn alvast niet erg rooskleurig…
1.Het maakt mensen eenzaam
Facebook is een sociale netwerksite die je in contact brengt met andere mensen. Het klinkt dan ook raar om te lezen dat Facebook mensen eenzamer maakt. Hoe vaker je op Facebook surft, hoe ongelukkiger en eenzamer je wordt. Dat komt omdat de connectie die je via Facebook met anderen maakt nogal oppervlakkig is, je blijft dan vaak met een ‘leeg’ gevoel achter.
2.Meer jaloezie
Een andere studie komt met de vaststelling dat Facebook mensen jaloers kan maken op anderen. Op Facebook laten we ons vaak van onze beste kant zien. Hierdoor worden we jaloers op anderen en worden zij ook jaloers op ons.
4.Het kan verslavend zijn
Facebook kan erg verslavend zijn, maar dat had je zelf misschien ook al ondervonden. Dat komt omdat mensen erg nieuwsgierig zijn om te weten te komen wat er gebeurd in het leven van anderen. Dit kan problematisch worden als je het gevoel krijgt dat je je imago moet hooghouden door geregeld nieuwe facebookupdates te schrijven.
5.Je krijgt minder fantasie
Als je niets te doen hebt zouden je hersenen in staat moeten zijn om iets te bedenken om jezelf te entertainen. Vroeger was dit heel normaal, maar nu zal je al snel naar Facebook kijken als je even niets te doen hebt. Dat zorgt ervoor dat je je hersenen op een minder creatieve manier gebruikt. Als je minder vaak creatief denkt zal je ook minder creatieve oplossingen voor problemen kunnen bedenken.
6.Minder intimiteit
Een nieuwe studie toont aan dat mensen die foto’s delen op sociale media minder hechte vriendschappen hebben. Wetenschappers denken dat jaloezie hier een grote rol in speelt. Als je foto’s van jezelf online plaatst kunnen anderen jaloers worden op je uiterlijk. Wie had dat gedacht?