Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Nieuw onderzoek: cafeïne kan (even) de structuur van onze hersenen veranderen

Thomas Buelens
3 min read

Wie regelmatig een kop koffie drinkt, zorgt voor een afname in de zogenoemde grijze materie in de hersenen, zo blijkt uit een nieuwe studie. En dat zou mogelijk ons vermogen om informatie te verwerken, kunnen aantasten. 

Wetenschappers aan de Zwitserse universiteit van Basel hebben nu bewijs gevonden dat dagelijkse consumptie van cafeïne het volume van de grijze materie in de menselijke hersenen aanzienlijk kan verminderen, al benadrukken ze wel dat dit niet impliceert dat cafeïne een negatieve invloed heeft. 

De onderzoekers gaven 20 vrijwilligers gedurende 10 dagen drie porties cafeïne van 150 mg per dag – een inname die overeenkomt met ongeveer vier of vijf kleine kopjes koffie per dag of zeven enkele espresso’s. Tijdens een tweede periode van 10 dagen kregen de deelnemers een placebo. 

Na 10 dagen met cafeïne stelden de wetenschappers een aanzienlijke afname in de grijze materie vast, in tegenstelling tot de placeboperiode. Opvallend: tijdens de diepe slaap was er geen verschil te merken in de hersenactiviteit tussen de periode met cafeïne en de 10 dagen zonder. Dit suggereert dat de verminderde grijze materie niet gerelateerd is aan slaapstoornissen, maar misschien wel een uniek kenmerk van cafeïne is. 

‘Tijdelijk effect’

Het effect van cafeïne op de hersenen was bijzonder duidelijk in de temporale kwab van rechterhersenhelft, waaronder de hippocampus, een gebied in de hersenen dat betrokken is bij onder meer geheugenvorming. 

‘De veranderingen in de hersenmorfologie lijken tijdelijk te zijn, maar systematische vergelijkingen tussen koffiedrinkers en mensen die gewoonlijk weinig of geen cafeïne consumeren zijn tot nu toe uitgebleven’, volgens Carolin Reichert, coauteur van de studie. 

Reichert wijst er ook op dat haar bevindingen niet betekenen dat cafeïne ons cognitief vermogen schaadt, maar dat er meer onderzoek nodig is. Recente studies tonen juist aan hoe cafeïne in zekere mate neuroprotectief werkt en de cognitieve achteruitgang vertraagt bij oudere mensen met een hoog risico op aandoeningen zoals Alzheimer en Parkinson.

Door Thomas Buelens

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…