scrollTop top

Daarom krijg je rimpelige handen als je te lang in water zit

Daarom krijg je rimpelige handen als je te lang in water zit

De rimpelige stukken op je hand geven je vingers een frappant gevoel. Hoe komt het eigenlijk, dat je handen rimpelig worden als je (te) lang in het water houdt?

Niet alleen door de zee

Als je een middagje lekker hebt gezwommen, is het duidelijk te merken; je handen lijken opgezwollen en zijn gerimpeld. Dat geldt voor zowel zoet als zout water – het gebeurt niet alleen na zwemmen in de zee. Ook je tenen krijgen een rimpelig uiterlijk. Is het je weleens opgevallen dat alleen je vingers en tenen dat krijgen? De rest van je lichaam blijft zijn strakke huid behouden.

Waarom?

Het is niet waar dat je vingers water vasthouden. Juist het tegenovergestelde. Door het water worden de bloedvaten in je vingers nauwer. Dit is een reactie van het zenuwstelsel. Hierdoor nemen je vingers minder water op. Je zenuwstelsel laat de bloedvaten minder breed worden. Hierdoor stroomt er minder bloed door je vingertoppen lopen – waardoor je het rimpelige effect krijgt – ongeacht de temperatuur van het water. Waarom alleen je tenen en vingers? Dat komt door de zenuwen. De uiteinden van je zenuwen zitten bij je vingers en tenen. Dat kun je zelf goed voelen als je met je duim over je vingers heen gaat. De rest van je lichaam blijft ‘bespaard’ van dit effect, omdat daar geen uiteinden van de zenuwen zitten.

Kun je het voorkomen?

Je kunt het deels voorkomen. Maar waarom zou je? Dankzij de gerimpelde vingers heb je meer grip. Probeer het maar eens. Overigens verschilt per persoon hoe lang je handen ‘rimpelig’ zijn en ook hoelang het duurt voordat ze rimpelig worden.


Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Schrijf je in op “Gezond Vandaag” en ontvang de beste artikels dagelijks in je mailbox!