Zelfgemaakte soepen zitten niet alleen boordevol vitaminen, maar ze zijn ook heel goed voor je gezondheid. In de winter geeft een tas warme soep een voldaan gevoel en warmt je lekker op. Tijdens een zonnige lente- of zomerdag is het meestal te warm om te kunnen genieten van een tas soep. Daarom zijn er nu ook koude soepen. Dankzij het citroensap krijg je een frisse toets waardoor dit ideaal is tijdens een warme, zonnige dag.
Koude avocado-citroensoep
Deze koude avocado-citroensoep is een bron van vitamine B2, B3, B6, folaat, C en E, Kalium, Calcium en ijzer. Dit is dus een ideale snelle hap om je lekker af te koelen.
Ingrediënten
- 1 grote rijpe avocado
- 750 ml koude kippen- of groentebouillon
- 60 ml citroensap
- 1 tl geraspte citroenschil
- 250 gr magere natuuryoghurt
- 1 handvol munt
Bereidingswijze
- Snij de avocado in twee en haal het vruchtvlees eruit
- Doe alle ingrediënten samen in een kom, maar hou enkele muntblaadjes over voor de afwerking
- Mix alles tot een gladde massa
- Dek de kom af en zet de soep 30 minuten in de koelkast of 15 minuten in de diepvries
- Dien op met een muntblaadje
Rode bietensoep
Deze rode bietensoep is een bron van vitamine A, B1, B2, B3, folaat en C, Kalium, magnesium, calcium, ijzer en zink. Deze soep is caloriearm en bovendien heel lekker. Je draagt wel het best handschoenen bij het snijden van de bieten. Je handen en snijplanken kunnen verkleuren en ze laten ook een purperen kleur achter op de kleding.
Ingrediënten
- 4 rode bieten
- 1l kippen of groentebouillon
- 90 gr gesneden chinese kool
- 1 grote appel
- 400 gr tomatenblokjes in blik (zonder toegevoegd zout)
- 2 el citroensap
- 200 gr magere yoghurt
- 2 el fijngehakte peterselie
Bereidingswijze
- Schil en rasp de biet
- Doe de rode biet en bouillon in een kookpot en breng aan de kook
- Laat dit 10 minuten sudderen
- Schil ondertussen de appel, snij ze in stukken en ontdoe ze van het klokhuis
- Snij alsook de kool en tomaten in stukken
- Voeg de appel, kool en tomaten bij de rode biet en laat 10 minuten zachtjes doorkoken
- Zet ze minstens 2u in de koelkast
- Doe er net voor het opdienen het citroensap en wat zwarte peper bij.
- Dien op in een kom met een lepeltje yoghurt en strooi er wat peterselie over
Koude tomatensoep
Deze koude tomatensoep is een bron van vitamine A, B1, B3, folaat, C en E, kalium en ijzer. Dit is een ideale soep na een warme, zonnige dag. Om de lekkerste smaak van de tomaten te houden, kies je het best voor trostomaten of tomaten met een sterk, zoet tomatenaroma.
Ingrediënten
- 1 kg rijpe tomaten
- 2 Libanese komkommers
- 1 kleine rode ui
- 1 grote rode paprika
- 2 teentjes knoflook
- 500 gr groente- of kalfsbouillon
- 2-3 takjes citroentijm
- 1 el citroensap
- 2 el gehakte basilicum of peterselie
- 4 ijsblokjes
Bereidingswijze
- Pel de tomaten
- Snij de tomaten in vier parten, verwijder de pitjes en snij het vruchtvlees in kleine blokjes.
- Snij alsook de komkommer, de rode ui en de paprika in blokjes
- Meng deze samen met de tomaten
- Voeg er de geperste knoflook, bouillon en takjes tijm bij
- Zet de soep minimum 2u in de koelkast
- Verwijder de tijm
- Doe net voor het opdienen het citroensap, basilicum en zwarte peper bij
- Doe de soep in kommen en leg een ijsblokje bovenop elke portie
Tips
- Wil je een romige soep zonder room gebruiken? Meng dan wat magere melkpoeder met een beetje water. Hierdoor ga je een dikke roomachtige pasta krijgen. Roer dit net voor het opdienen door de koude of warme soep.
- Tomaten pellen is het gemakkelijkste wanneer je het kroontje verwijdert en bovenaan een kruisje in de tomaat snijdt. Leg ze 1 minuut in kokend water en giet ze daarna af. Leg de tomaten in een kom met koud water en verwijder dan de schil.
- Maak je bouillon zelf. Een kant-en-klaar bouillonblokje bevat tot 900 mg meer zout per portie.