Met de zomer halfweg heb je misschien al heel je boekenkast van voor naar achter en van achter naar voor gelezen. Tijd voor wat nieuwe inspiratie, maar zie je door het papieren bos de bomen niet meer? Wij helpen je graag op weg.
Non-fictie
‘Als ze maar gelukkig worden’ – Marilse Eerkens
Met welk doel voed jij je kinderen op? Dat is misschien een vraag waar je nog niet bij hebt stilgestaan. Psycholoog Marilse Eerkens roept ons allen op om daar eens over na te denken. Opvoeden zorgt voor de vorming van een mens en is dus een cruciaal element om op een vreedzame manier te kunnen samenleven in onze complexe maatschappij.
‘Levenslef’ – Ingeborg van Beek
In 2014 werd bij Ingeborg een kwaadaardige hersentumor ontdekt. Haar leven staat compleet op de kop en ze schrijft haar bestseller: Levenshaast. Negen jaar later komt ze uit met Levenslef, waarin ze vertelt over haar ziekteproces, scheiding en de zoektocht naar het bestaan. Ook meer luchtige thema’s zoals daten komen aan bod. Een verhaal dat je ontroert en aan het denken zet.
‘Afrika is geen land’ – Dipo Faloyin
Het continent Afrika wordt maar al te vaak gezien als één land. Terwijl het gaat over 54 landen en meer dan 2.000 talen. Daarnaast hebben we vaak een beperkte kennis over dit continent, we denken aan droog, rood safariland gekenmerkt door armoede en hongersnood. Dipo Faloyin wil daar met zijn boek verandering in brengen. Hij presenteert een gelaagd beeld van het continent met de nodige humor.
‘Uit de kast, in de kast’ – Riadh Bahri
Riadh Bahri werd in 2021 slachtoffer van homohaat in onze hoofdstad. Wanneer je als LGBTQ+’er uit de kast bent gekomen, moet je er vaak ook weer inkruipen. Hij vertelt in dit boek over hoe hij zich voortdurend aanpast aan zijn omgeving en aan wat de samenleving van hem verwacht. Daarnaast gaat hij in gesprek met tien andere bekende LGBTQ+’ers.
‘Het had waar kunnen zijn’ – Tim Verheyden
Fake news is een term die niet meer weg te denken is. Maar, onze maatschappij kampt met nog een complexer probleem: desinformatie. Meer en meer wordt informatie gebruikt om onze maatschappij te verdelen en mensen in de war te brengen. De juistheid van informatie doet er niet meer toe. Wat is de impact en hoe kunnen we ermee omgaan? VRT-journalist Tim Verheyden geeft ons meer informatie.
Literatuur
‘Aroma’ – Ann Galand
Dit boek speelt zich af in het Venetië van de jaren 1978. Het jonge weesmeisje Alba Amato vindt er werk als serveerster bij een authentieke koffiebar. Al snel speelt er zich een luguber machtsspel af, dat eindigt in de dood van haar dominante baas. Twee jaar tirannie komt ten einde, maar dan blijkt dat zij de enige erfgenaam is.
‘Limonade met pulp’ – Niels Van Droogenbroeck
Dit debuut van Niels Van Droogenbroeck zal nog lang nazinderen. Wanneer een student besluit zijn kinderdroom waar te maken begint hij aan een roman. Na een moeilijke start, verzint hij zijn eerste personage, een 43-jarige vader van drie kinderen die alles verliest en afreist naar de Filippijnen. De schrijver verandert meer en meer in een kluizenaar die enkel nog praat met zijn personages. Vastbesloten een bestseller te schrijven wordt het project meer een vloek dan een leuke hobby.
‘Het huis wint altijd’ – Anthony Palaia
Dit boek speelt zich af in het België van de jaren 1986. Zoals zo vaak biedt ook in deze tijd muziek een uitweg. Firebird Tornado is een Vlaamse rockband. De zanger probeert zich staande te houden in een wereld vol seks, drugs en rock-‘n-roll. Wanneer de verveling toeslaat, krijgt de band de kans om een privéshow te spelen in Vaerensberg. Palaia staat bekend om zijn scherpe pen met een zweem donkere, vulgaire humor.
‘Bloedlijn’ – Amélie Nothomb
In Amélie Nothombs nieuwste boek krijgen we een ode aan haar vader, zoals altijd verteld in haar sprankelende schrijfstijl. Een jonge man groeit op tussen langs de ene kant weelde en langs de andere kant vergane glorie. Als hij volwassen is, wordt hij als diplomaat naar Congo gestuurd, daar verandert een ingrijpende gebeurtenis zijn leven voorgoed.
‘Het boek M’ – Thysia Huisman
Na een jeugd vol geweld en eenzaamheid verlaat Mila haar ouderlijk huis en stort zich in het Amsterdamse nachtleven. Al snel komt M. op haar pad. Een charmante en veel oudere man, maar ook de kroonprins van de Wallen. Ze valt als een blok voor hem, maar het spannende avontuur wordt al snel een verstikkende nachtmerrie.
Thrillers
‘Serpent’ – Silje Ulstein
Als er iets is dat ze in Scandinavië kunnen, dan is het wel thrillers schrijven. Dat bewijst de Noorse Silje Ulstein opnieuw met dit intense debuut. Wanneer een elfjarig meisje niet thuiskomt, wordt ze als vermist opgegeven. Het is al snel duidelijk dat er meer achter de verdwijning zit dan initieel gedacht.
‘De brandende zon’ – Christoffer Carlsson
‘Er zullen er meer volgen’. Met die woorden biecht een man op dat hij een vrouw heeft vermoord. De moordzaak wordt een obsessie voor politieman Sven en zijn zoon Vidar. Zeker wanneer blijkt dat er nog andere slachtoffers zijn. Een gelaagde en meeslepende thriller.
‘De Echoman’ – Sam Holland
Jessica Ambrose wordt verdacht van het in brand steken van haar huis. Bij de brand kwam haar man om. Samen met rechercheur Nate probeert ze te bewijzen dat ze onschuldig is. Er blijven verdachte moorden plaatsvinden en het is al snel duidelijk dat de dader zich laat inspireren door bekende seriemoordenaars. ‘De Echoman’ is het thrillerdebuut van Sam Holland waarin ze haar fascinatie voor moordenaars en misdadigers laat botvieren.
‘Sterfdag’ – Laura Marshall
In 1994 vermoordde Travis Green elf van zijn buren. De vader van een vierjarige dochter, Cassie Colman, was zijn laatste slachtoffer. Terwijl zijn vijfentwintigste sterfdag nadert, wil Cassie niks liever dan het verleden vergeten. Dit verandert wanneer ze tussen de spullen van haar moeder iets vindt waaruit blijkt dat ze al die tijd is voorgelogen over de moorden. ‘Sterfdag’ is de derde thriller van Laura Marshall.
‘Opgeruimd staat netjes’ – Vera Kurian
Chloe Sevre is een eerstejaarsstudent die op het eerste zicht een normaal leven leidt, met als uitzondering dat ze een gediagnosticeerde psychopaat is. Tussen al haar bezigheden door, plant ze dan ook de perfecte moord. Samen met zes andere studenten is ze daarnaast onderdeel van een klinisch onderzoek. Wanneer één van deze studenten vermoord wordt, is Chloe ineens niet enkel jager, maar ook prooi. Ze staat voor de keuze: samenwerken met de andere studenten uit het onderzoek of toch alleen verdergaan.
‘Florence’ – Kiki Van Dijk
Auteur Kiki staat bekend om haar boeken die zich telkens op bekende bestemmingen afspelen. Deze keer is het zonnige Florence aan de beurt. Al is deze stad een pak minder fleurig wanneer kunstrestaurateur Clea door een oud-klasgenoot gevraagd wordt voor een opdracht. Al snel heeft ze door dat achter elk kunstwerk een levensgevaarlijk complot schuilgaat. Wat is er aan de hand?
Feelgood
‘Vallen en opstaan’ – Sarah Turner
Beth en standvastigheid, dat is geen goede combinatie. Ze heeft al meer jobs en vriendjes versleten dan te tellen op beide handen én voeten. Daarnaast woont ze nog steeds bij haar ouders. Maar op een ochtend verandert alles en moet ze opeens zorgen voor de kinderen van haar zus: tiener Polly en peuter Ted. Met de hulp van haar beste vriend en eenzame buurman zet ze haar onzekerheid opzij en is ze ervan overtuigd dat het deze keer wél zal lukken.
‘De reizigers op perron 5′ – Clare Pooley
Doen we het niet allemaal? Ons inbeelden hoe onze medereizigers leven wanneer we in de trein zitten? Ook Iona verzint verhalen over de mensen die in haar coupé zitten. Praten met deze mensen? Nee, dat zou ze nooit doen. Tot er iets gebeurt waardoor het duidelijk is dat deze groep verschillende mensen meer gemeenschappelijk hebben dan ze dachten.
‘Wondervrouwen’ – Stephanie Schuster
Dit is het eerste deel van een trilogie over vier vrouwen in het midden van de jaren vijftig. Luise droomt van haar eigen kruidenierswinkel en deze winkel zal ook de ontmoetingsplaats zijn van de vier vrouwen: Annabel is de rijke doktersvrouw, Helga is student-verpleegkundige en Marie is uit Pruisen gevlucht. Ze willen alle vier eindelijk weer gelukkig zijn.
‘De moordclub op donderdag’ – Richard Osman
Als je fan bent van podcast ‘De Volksjury’ zal dit boek je ook kunnen bekoren. Een clubje ouderen uit een bejaardenhuis komt enkele dagen per week samen om onopgeloste moorden te onderzoeken. Wanneer de moord ineens heel dichtbij gebeurt, schiet het clubje meteen in actie. De vier vrienden hebben al snel door dat hun bejaardenhuis er wel eens iets mee te maken zou kunnen hebben. Een hilarische Britse whodunit, ideaal voor op het strand.
‘Een vlucht naar jou’ – Madelein Kerseboom
Fans van Jojo Moyes hebben er een nieuwe lievelingsschrijfster bij. De Nederlandse Madelein begint het eerste deel van haar Vlucht-serie. Esmee speelt daarin de hoofdrol, ze is stewardess en samen met Melvin. Ook hij heeft een drukke job als bestsellerauteur. Alles gaat goed, maar hun relatie zou wel een duwtje in de goede richting kunnen gebruiken. Wanneer Esmee in Buenos Aires de charmante Javier tegenkomt, begint er een stormachtige affaire. Als Melvin erachter komt en ziek wordt, is het hek helemaal van de dam.
‘Lovers en losers’ – Wendy Devisch
We hebben allemaal serieus gevloekt tijdens de lockdowns, maar wat als je net daarvoor gedumpt wordt? Het overkomt Isa Vogels, een gescheiden moeder van twee kinderen. Ze is verplicht haar gebroken hart zelf te helen, zonder afleiding van vriendinnen of uitgaan. Wanneer ze ook nog eens economisch werkloos wordt, stort ze zich op een ‘ander en beter’-strategie. Tinder biedt soelaas, maar Isa voelt zich eenzamer dan ooit.