Een miskraam is een spontane beëindiging van de zwangerschap, die door het lichaam zelf in gang wordt gezet. Zo is een miskraam een natuurlijke reactie van het lichaam, als er ontdekt wordt dat de embryo een fout in de celdeling heeft. Dit wil zeggen dat de embryo een chromosoom te veel of te weinig heeft ontwikkeld, waardoor het lichaam deze embryo afstoot. Deze natuurlijke afstoting van de embryo wordt een miskraam genoemd. Hoewel een miskraam een natuurlijke gebeurtenis is, is het ook vaak een zeer heftige gebeurtenis. Zo verandert de blijdschap van de zwangerschap bij een miskraam al snel in het verdriet en gemis van een ongeboren embryo. Dit is een erg heftige gebeurtenis, die vaak traumatisch uit kan pakken voor de betreffende vrouw en diens partner.
Helaas komen miskramen vrij vaak voor. Zo eindigt één op de tien zwangerschappen in een miskraam. Omdat een miskraam vrij vaak voorkomt, is het erg belangrijk om je zwangerschap goed in de gaten te houden, zeker als je in de risicoperiode van een miskraam zit. Bij het in de gaten houden van je zwangerschap is het belangrijk om in ieder geval te letten op de symptomen van een miskraam. Ontdek je deze symptomen bij jezelf, dan dien je contact op te nemen met de huisarts of verloskundige voor verder onderzoek.
Op deze pagina worden de symptomen van een miskraam beschreven, zodat je op basis van deze symptomen kan bepalen of je te maken hebt met een miskraam. Herken je jezelf in onderstaande symptomen, dan kun je vervolgens direct actie ondernemen om te onderzoeken of je inderdaad te maken hebt met een miskraam.
Hoe herken je een miskraam?
Je herkent een miskraam aan de verschillende symptomen van een miskraam die bij de meeste miskramen komen kijken. Zo starten de meeste miskramen met bloedverlies. Het bloed dat men verliest, kan in eerste instantie wat roze zijn van kleur. Ook kan er sprake zijn van vrij weinig of onschuldig bloedverlies, dat meer wordt naarmate de tijd verstrijkt. Vervolgens verandert het bloed van roze naar helderrood. Ook kan er sprake zijn van buikpijn in de vorm van menstruatiekrampen. Deze buikpijn wordt veroorzaakt door het samentrekken van de baarmoeder, waarbij de vrucht, de placenta en de vruchtvliezen worden uitgestoten. Bovendien kan er sprake zijn van het verminderen of verdwijnen van zwangerschapsverschijnselen, zoals misselijheid en gevoelige borsten. Dit komt omdat de zwangerschap spontaan beëindigd wordt en de symptomen van een zwangerschap dus langzaam afnemen.
Hoe de miskraam precies verloopt, verschilt per vrouw. Zo gebeurt bij de ene vrouw alles in één keer, terwijl de miskraam bij een andere vrouw in gedeeltes verloopt. Wel is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts of verloskundige, ook als je slechts één of enkele symptomen van een miskraam ervaart. Zeker als er sprake is van een vaginale bloeding, is het verstandig om contact op te nemen met een arts of verloskundige.
Na de miskraam kan men nog enkele dagen last hebben van bloedingen, die te vergelijken zijn met een menstruatie. De bloedingen worden minder naarmate de tijd vordert en eindigen in donker of bruin bloed.
Aanvullende symptomen van een miskraam
Niet iedere vrouw heeft in de gaten dat er sprake is van een miskraam. Bij sommige vrouwen steekt deze namelijk zo vroeg op, dat de embryo nog erg klein is en de symptomen dus ook minder zijn. Toch hebben ook deze vrouwen te maken met symptomen van een miskraam, zoals:
- Pijn in de onderrug
- Duizeligheid
- Misselijkheid
- Krampen in de buik
- Minder gevoelige borsten
- Bruine of donkerrode bloedingen
- Afscheiding van vocht
- Afscheiding van bloedklonters