Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Dit is de reden waarom je ’s nachts vaak moet plassen

Olivier
2 min read

Na even heen en weer draaien in bed val je heerlijk in slaap. Een paar uur later word je echter opnieuw wakker omdat je verschrikkelijk nodig moet plassen. Balen, want nu moet je weer opnieuw in slaap zien te raken…

Een herkenbaar probleem? Je bent niet de enige die ’s nachts vaak naar het toilet moet. Maar waarom moeten we eigenlijk zo vaak plassen ’s nachts? Wij zochten het voor jullie uit!

’s Nachts plassen in cijfers

Uit onderzoek blijkt dat 44% van de vrouwen tussen de 20 en 40 jaar minstens 1x per nacht naar het toilet moet. 18% van deze vrouwen moet zelfs 2x per nacht naar het toilet.

Zo’n nachtelijk plasprobleem heet nocturie (Nocturia) en komt vaker voor bij vrouwen dan bij mannen. Nocturie is op zich een onschuldig verschijnsel, maar het kan wel je slaapkwaliteit aantasten. Daardoor heb je overdag eventueel minder energie en concentratie hebt. Op langere termijn kan dit je gezondheid in gevaar brengen.

Plasprobleem of slaapprobleem?

Maar hoe weet je nu of jij eventueel last hebt van een plasprobleem? Het antwoord op deze vraag is simpel.

  • Word je wakker omdat je nodig moet plassen?
  • Of word je midden in de nacht wakker en denk je bij jezelf: “Nu ik toch wakker ben, kan ik net zo goed even naar het toilet gaan.”?

In het eerst geval gaat het om een plasprobleem, in het tweede eerder om een slaapprobleem.

Mogelijke oplossingen

In het geval van een plasprobeem drink je misschien te veel in de uren voordat je gaat slapen. Vooral alcohol- en cafeïnehoudende dranken, maken je blaas overactief waardoor je vaker moet plassen. Zorg er daarom voor dat je vanaf 6 uur ’s avonds minder vloeistof binnen krijgt, en beperk gedurende de dag je cafeïnegebruik.

Ook lichaamsbeweging, al vanaf één uur per week, kan goed helpen.

Een andere mogelijke oplossing om het nachtelijk plassen te bestrijden, is het trainen van je bekkenbodemspieren. Deze spieren zijn namelijk verantwoordelijk voor zowel het ophouden van plas als voor het leegmaken van de blaas wanneer deze vol zit. Je kunt zogenaamde ‘kegeloefeningen’ doen om deze spieren sterker te maken.

Door Olivier

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…