Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Eerste Hulp bij Zomerkwaaltjes

Gezond.be
8 min read

Helaas brengen warme dagen ook wat vervelende kwaaltjes met zich mee. Welke zomerkwaaltjes zijn er en belangrijker nog: wat kan je eraan doen?

1. Blaasontsteking

Met een blaasontsteking worden sommige zomeractiviteiten plotseling een stuk lastiger. Maar hoe komt het eigenlijk dat je in de zomer sneller een blaasontsteking krijgt dan in de winter? Door in de zomer gedurende meerdere uren natte zwemkleding te dragen, creëer je een vochtige en warme omgeving waarin bacteriën snel groeien. Omdat bij vrouwen de urinebuis dichter bij de anus zit en korter is dan bij de man, is de kans groter dat de bacteriën de blaas bereiken. Daarom moeten vooral vrouwen extra voorzorgsmaatregelen nemen.

Wat kan ik doen?

Door voldoende doorheen de dag te drinken (minimaal 2 liter), zal je ook meerdere keren per dag naar het toilet moeten. Hierdoor worden de bacteriën weggespoeld voor ze een ontsteking kunnen veroorzaken. Wacht ook niet te lang om naar het toilet te gaan als je moet plassen. Daarnaast kun je best ook niet te lang met natte zwemkledij rondlopen. Vermijd ook te strakke kledij en synthetisch ondergoed.

2. Hielkloven

Hielkloven ontstaan meestal door de overmatige vorming van eelt samen met een te droge huid. Doordat er voortdurend een hoge druk op je hielen komt bij het lopen, kan het aanwezige eelt beginnen te barsten. Dit zijn dikwijls verticale barstjes die in bepaalde gevallen wit worden. Dit kan behoorlijk wat pijn veroorzaken en in het ergste geval een bloeding of een ontsteking opleveren. Veel mensen hebben last van hielkloven, maar bij vrouwen komt het net iets vaker voor. Zij lopen in de zomer namelijk graag met open schoenen. De huid verliest dan sneller vocht en droogt eerder uit.

Wat kan ik doen?

Probeer voor de scheurtjes in je hiel eens een hydraterende behandeling die de bestanddelen Urealanal en Lanonline bevat. Daarnaast kan je het overtollige eelt weghalen met een voetvijl of een stukje puimsteen om de huid van je voeten zachter en soepeler te maken. Als een kloof dermate diep of pijnlijk is, dan kan je best bij een specialist te rade gaan. Maar: voorkomen is beter dan genezen, zo wil het spreekwoord. Zodoende kan je je huid verzachten door je voeten regelmatig in warm water te dompelen. Zorg er ook voor dat je schoenen draagt die voldoende ondersteuning en bescherming bieden. Krappe of te wijde schoenen vermijd je best. Ook open schoenen laat je liever links liggen; dichte schoenen voorkomen namelijk dat je voeten snel uitdrogen.

3. Schurende bovenbenen

Schurende bovenbenen zijn een veelvoorkomende zomerkwaal. Als je in de zomer een short of een jurkje draagt dan wrijven je dijen voortdurend tegen elkaar. Het gevolg? De huid van je bovenbenen is rood en geïrriteerd. Of je krijgt in het ergste geval schaafwondjes. Het is een probleem waar vrijwel elke vrouw tijdens de zomer last van heeft. Gelukkig zijn er enkele goede remedies.

Wat kan ik doen?

Een vochtige huid is kwetsbaarder. Omdat je het je huid droog houdt, is talkpoeder hét uitgelezen middeltje om je te beschermen tegen wrijvende bovenbenen. Daarnaast kan je ook je bovenbenen insmeren met vaseline, dit zorgt er namelijk voor dat je benen soepeltjes tegen elkaar glijden en dus minder schuren. Daarnaast kan je ook speciaal ontwikkelde crèmes kopen bij de apotheker. Bovendien kan je de blote huid bedekken met een aansluitend shortje dat lang genoeg is om je dijen te beschermen. Nog een tip: blijf na het sporten niet rondlopen in je bezwete kleding. Het zout in je zweet verergert de irritatie. Neem dus meteen na je work-out een korte douche en trek andere kleren aan.

4. Schimmelnagels

Een schimmelnagel of ‘kalknagel’ kan er behoorlijk ontsierend uitzien, zeker tijdens de zomer wanneer je luchtige slippers of open schoenen wilt dragen. Je herkent het aan een, meestal gedeeltelijk, verkleurde nagel: hij heeft een gelige, groenige of witte kleur. Meestal is hij ook verdikt en brokkelig. De aandoening is besmettelijk en bovendien vergroot vochtigheid de kans op kalknagels. Kleedkamers, gemeenschappelijke douches, sauna’s en zwembaden vormen dus ideale omgevingen voor besmetting. Wanneer je daar op blote voeten rondloopt, kom je bijna onvermijdelijk in contact met schimmelsporen.

Wat kan ik doen?

Gelukkig is zo’n kalknagel gemakkelijk te behandelen en hoef je dus niet ongerust te zijn. Ook hier is voorkomen beter dan genezen: draag in de douche op de sportschool of wanneer je gaat zwemmen altijd slippers, ook in de kleedruimtes. Je voeten nadien goed afdrogen verkleint de kans op het krijgen van een schimmel. Daarnaast raden experts  ook aan te om dagelijks van schoenen en kousen te veranderen. Zo kan de schoen goed verluchten. Hoe behandel je een schimmelnagel? Een erkend podoloog kan je helpen door regelmatig je voeten te verzorgen en een specifieke behandeling voor te stellen. Daarnaast bestaan er ook producten zoals anti-schimmelnagellak en speciale zalf die vrij te verkrijgen zijn bij de apotheker. Tegenwoordig bestaan er ook volledig pijnloze laserbehandelingen om kalknagels aan te pakken, waarbij de laser je nagel verhit en de schimmel doodt.

5. Reisziekte

De zomer is de beste periode om warme landen te ontdekken en verre reizen te plannen. Al kan reis- of bewegingsziekte al van bij het vertrek roet in het eten gooien. Reisziekte – ook wel wagen-, zee- en luchtziekte genoemd – treft vooral kinderen van 2 tot 2,5 jaar en op volwassen leeftijd meer vrouwen dan mannen. De aandoening treedt op als gevolg je ogen en je evenwichtsorgaan die tegenstrijdige informatie doorsturen naar de hersenen. Je kent het wel: als je een boek leest in een wagen die over een kronkelige weg rijdt, kan je wel eens onwel worden. Dat komt dus omdat je ogen een stilstaand object waarnemen, terwijl je evenwichtsorgaan je vertelt dat je beweegt.

Wat kan ik doen?

De apotheker heeft allerhande middeltjes tegen reisziekte in voorraad. Hoewel ze misselijkheid en de neiging tot braken daadwerkelijk kunnen verminderen, treden er soms wel bijwerkingen op zoals slaperigheid of een droge mond. Om misselijkheid te voorkomen kan je best ook voorin het voertuig zitten. Hoe meer je alles voor je kan zien, hoe beter. Kinderen kunnen dus het best iets hoger zitten in de auto, zodat ook zij door het raam kunnen kijken. En als je op een boot reist, probeer dan zo dicht mogelijk bij het middelpunt van het schip te blijven, in de vaarrichting en liefst in de buitenlucht. Daar is namelijk minder beweging. Daarnaast is het verstandig om ook voor voldoende afleiding te zorgen. Zo kan je muziek luisteren of woordspelletjes spelen in plaats van een boek te lezen.

6. Groen haar na het zwemmen

Een frisse duik is een onlosmakelijk onderdeel van elke geslaagde zomer. Tot je tot de vaststelling komt dat je blonde haren groen zijn geworden… In tegenstelling tot wat velen denken, wordt je haar niet groen van het chloor in het zwembad – dat is slechts een mythe. De echte schuldige is koper, dat vaak gebruik wordt in zwembaden voor de bestrijding van algen. Koper hecht zich aan het eiwit in je haar en zet er een groene kleur op af. Vooral mensen met een lichte haarkleur lopen risico op verkleuring.

Wat kan ik doen?

Je zal het misschien niet graag lezen, maar de meest voor de hand liggende – en meteen ook de minst charmante – oplossing is het dragen van een badmuts. Draag je dat liever niet, dan kan je ook proberen je haren in te smeren met een laagje olie of vette crème, dat het koper verhindert in het haar door te dringen. Voor je gaat zwemmen, raden we je ook aan om je haar nat te maken met gewoon water. Waarom? Droog haar neemt meer zwembadwater op en dus meer koper. Breng daarna conditioner aan die siliconen bevat, die vormen namelijk – net als olie of crème – een beschermend laagje op je haar.

Door Gezond.be

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…