Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Facelift: hoe maak ik een verstandige keuze?

Gezond.be
4 min read

Geschreven met branded content van Dr. Wever.

Bij geen cosmetische ingreep zijn er zoveel techniek-gerelateerde begrippen in omloop als bij facelift chirurgie. Om er maar een paar te noemen: deep-plane facelift, SMAS-lift, S-lift, C-lift, MACS-lift, pony-tail lift. Voor een vrouw of man die op zoek is naar een facelift, kan dit een bijzonder verwarrende realiteit zijn. Allereerst verwarrend omdat de suggestie wordt gedaan dat er vele vormen van facelifts bestaan. Verwarrend bovendien omdat de indruk wordt gewekt dat het bij facelift chirurgie vooral om de specifieke chirurgische techniek gaat. Dus: als je weet welke techniek het beste is, hoef je alleen nog maar een chirurg uit te kiezen die deze techniek beheerst. De keuzevorming lijkt daarmee vereenvoudigd, en wie wil dat niet? Wanneer je voor een potentieel moeilijke beslissing staat die je desalniettemin graag wilt, helpt het uiteraard om de keuze te vereenvoudigen. Cognitieve consonantie noemen psychologen dat.

Dé techniek

Commercieel slimme chirurgen hebben deze behoefte echter herkend, en voeden deze soms actief door de link tussen techniek en resultaat te bekrachtigen. De suggestie wordt gedaan dat één techniek het antwoord is op uw twijfel en onzekerheid, en dat zij – uiteraard – deze techniek beheersen. Een jaar of 10 terug was de MACS-lift dat concept. Nu is het de “deep-plane” facelift. De huidige populariteit van het concept “deep-plane facelift” is grotendeels te danken aan dr. Andrew Jacono, een uitermate getalenteerde en fanatieke facelift chirurg in New York City. Jacono begon rond 2010 het begrip “deep-plane” veelvuldig te gebruiken om zijn chirurgische aanpassing van dr. Sam Hamra’s 20 jaar oude operatieve techniek te beschrijven. Jacono’s werk is niet alleen chirurgisch een mijlpaal, ook zijn wetenschappelijke bijdrage is uitzonderlijk te noemen. Welke techniek Jacono ook gebruikt, hij is en blijft een absoluut unieke en bedreven chirurg, die resultaten laat zien die vrijwel door geen ander zo consequent geproduceerd worden.

Meer dan een techniek

De vraag is echter of Jacono’s prachtige en voorspelbare resultaten zich laten vereenvoudigen tot een specifieke “techniek”. Enerzijds is dat natuurlijk ontegenzeggelijk het geval. Anderzijds, is zijn techniek zo onlosmakelijk verbonden aan zijn talent, ervaring, zijn kennis, zijn visie, zijn fanatisme dat het vrij zinloos is om de techniek te “isoleren” als een gegeven op zichzelf. Het beste bewijs hiervoor is de vergelijking met andere chirurgen die eveneens claimen “deep-plane” te opereren: ik ken er niet één die zijn resultaten consequent benaderd, de meesten komen eerlijk gezegd niet eens in de buurt. Uiteindelijk vormt techniek dus een onlosmakelijke eenheid samen met andere sturende eigenschappen, zoals gedrevenheid, fanatisme, ervaring.

Hoe dan verder?

Wat is dan wijsheid als klant die op zoek is naar een facelift? Gelukkig is het antwoord niet zo vreselijk ingewikkeld, hoewel het misschien wel een verandering van mind-set vereist. Uiteindelijk draait het immers allemaal om het resultaat. Dat is wat je uiteindelijk zoekt. Niet een techniek, maar een fraai en veilig resultaat. We leven tegenwoordig gelukkig in een tijd dat resultaten van operaties eenvoudig deelbaar zijn. Het advies van Dr. Wever: volg het resultaat! Maak jouw keuze op basis van concreet resultaat. Zoek dus naar een chirurg die allereerst zijn resultaten toont, deze betrouwbaar fotografeert, en in grote aantallen openbaar maakt, op zijn/haar website of social-media kanalen. Dus niet een enkel resultaat, maar vele resultaten. Dat is uiteindelijk de veiligste en meest zekere weg.

Door Gezond.be

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…