Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gele zuigeling: Gele baby na Geboorte (Pasgeborene)

Olivier
5 min read

Een gele zuigeling is een baby met geelzucht. Een gele zuigeling heeft een opvallende gele huid en gelig oogwit. De oorzaak van deze gele kleur is een overschot aan bilirubine in de bloedbaan. Bilirubine is een giftige stof die vrijkomt bij de afbraak van rode bloedcellen en die normaal gesproken via de lever het lichaam verlaat. Wanneer dit niet of niet voldoende gebeurt kan dit geelzucht tot gevolg hebben. Een gele zuigeling staat in de medische wereld ook wel bekend als een ‘icterus neonatorum’, waarbij ‘icterus’ voor geelzucht staat en ‘neonatorum’ voor pasgeborene. Meestal is geelzucht bij zuigelingen onschadelijk (fysiologisch), maar in uitzonderlijke vallen kan er sprake zijn van een afwijking (pathologisch).

Fysiologische geelzucht

Bij baby’s die nog in de baarmoeder zitten komt de bilirubine via de moederkoek in de bloedbaan van de moeder terecht. Via het bloed van de moeder komt het in de lever terecht, die de bilirubine afvoert. Na de geboorte moet de lever van het kind de bilirubine echter zelf uit het lichaam verwijderen. Omdat de lever van het kind nog niet aan deze functie gewend is, zal elke baby gedurende de eerste week na de geboorte een overschot aan bilirubine in zijn of haar bloedbaan hebben. In ongeveer de helft van de gevallen is dit te zien doordat de huid of het oogwit van de zuigeling geel kleuren. Meestal gebeurt dit rond de derde dag. Daarna zal de gele kleur snel verdwijnen. Dit is een normaal verschijnsel en staat bekend als fysiologische geelzucht.

Pathologische geelzucht

Wanneer de gele kleur al vóór de tweede of pas ná de zevende levensdag verschijnt, is er waarschijnlijk meer aan de hand en is het aan te raden om het bloed te laten testen. Indien er meer dan 210 micromol bilirubine per liter bloed aangetroffen wordt, is er sprake van pathologische geelzucht. Vooral te vroeg geboren kinderen hebben hier last van, aangezien hun lever nog niet optimaal ontwikkeld is. Er kan ook sprake zijn van een verhoogde afbraak van rode bloedcellen, waardoor er meer bilirubine vrijkomt, of van een verstoring van de galproductie, waardoor de bilirubine minder goed wordt verwerkt.

Hoe herkent men pathologische geelzucht

De huid van een gele zuigeling heeft een gele tot geelbruine kleur. Ook het oogwit van heeft een gelige tint. Zolang dit tussen de tweede en de zevende levensdag gebeurt is er geen reden tot zorgen, maar indien deze verschijnselen vroeger of later optreden, of als uw kind de volgende symptomen vertoont, kan er sprake zijn van pathologische geelzucht:

  • De huid van uw kind is buitengewoon geel.
  • Uw kind is de hele dag slaperig en nooit fit.
  • Uw kind drinkt weinig.
  • Het lichaam van uw kind voelt slap aan.
  • Uw kind huilt veel en hard.

Raadpleeg in dergelijke gevallen een verlos- of verpleegkundige. Hij of zij zal de situatie met de dag beoordelen.

Gevolgen van pathologische geelzucht

Indien het bilirubinegehalte een waarde van meer dan 210 micromol per liter bloed bereikt, kan dit gevaarlijk zijn voor uw baby. Zo kunnen bepaalde delen van de hersenen geel kleuren en zo ernstige schade oplopen. Dit kan doofheid, spasticiteit of andere ontwikkelingsachterstanden tot gevolg hebben. Zolang de geelzucht op tijd geconstateerd wordt, kan deze echter goed worden behandeld.

Hoe een Gele zuigeling behandelen?

Raadpleeg altijd een verlos- of verpleegkundige wanneer u vermoed dat er sprake is van pathologische geelzucht. Zij zullen het kind in de gaten houden en indien nodig bloed prikken om het bilirubinegehalte te bepalen. Wanneer deze te hoog blijkt te zijn zal een kinderarts de oorzaak hiervan trachten te achterhalen. Tevens zal het kind worden opgenomen in het ziekenhuis, waar het met lichttherapie of een wisseltransfusie behandeld zal worden.

Lichttherapie

Bij lichttherapie wordt het kind naakt in een couveuse gelegd en met een speciaal blauw licht beschenen. Hierdoor wordt het lichaam gestimuleerd de bilirubine in andere stofjes om te zetten die wel door het lichaam kunnen worden afgevoerd. Meestal duurt een lichttherapie 24 uur. In de tussentijd mag het kind uiteraard gevoed worden en zullen er meerdere bloedonderzoeken plaatsvinden. Wanneer lichttherapie niet werkt, kan men ervoor kiezen om over te gaan tot een wisseltransfusie.

Wisseltransfusie

Bij een wisseltransfusie brengt de arts een katheder in via de navel van het kind. Via deze katheter zullen porties ‘ongezond’ bloed van het kind worden vervangen door ‘gezond’ donorbloed. In uitzonderlijke gevallen is herhaling noodzakelijk. Om het bilirubinegehalte bij te houden en mogelijke complicaties te voorkomen moet het kind na een wisseltransfusie een paar dagen in het ziekenhuis blijven.

Wat kan ik zelf doen tegen geelzucht bij mijn kind?

U kunt zelf niets doen om een verhoogd bilirubinegehalte bij uw kind te voorkomen of te verhelpen. Bij pathologische geelzucht is altijd medische bijstand nodig. Soms wordt pathologische geelzucht veroorzaakt door een rhesusantagonisme. Wanneer u zelf rhesusnegatief bent en uw eerste kind is rhesuspositief kunt u een anti-D injectie aanvragen om het ontstaan van een rhesusantagonisme bij volgende kinderen te voorkomen.

Door Olivier

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…