Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Gezond aperitieven? Yes you can, met deze tips van diëtiste Hella Van Laer

Nona Heremans
6 min read

De zon op je smoel, je voeten onder tafel en een glas wijn in je hand. Niets leukers dan aperitieven op een mooie zomerdag. Alleen is dat niet altijd even goed voor je lijn en je gezondheid. Voedingsexperte Hella Van Laer geeft tips om het aperitief zo gezond mogelijk te houden. 

Eten en drinken zijn al zo oud als de mens zelf. Toch is het concept aperitieven een relatief nieuw begrip, dat in de 18e eeuw ontstond. Italianen gingen toen massaal buitenshuis iets kleins eten en drinken, nog voor ze aan hun ‘echte’ maaltijd begonnen. Behalve dat het gezellig was, had aperitieven in die tijd ook een belangrijke functie. Het zou namelijk de spijsvertering op voorhand al stimuleren, en daarmee het omgekeerde van een digestief teweegbrengen. Het Italiaanse woord aperitivo is niet voor niets een afgeleide van aprire, wat openen betekent. Ondertussen i shet aperitief ook in België niet meer weg te denken. Sinds enkele jaren zijn de apero-opties oneindig en duiken er steeds nieuwe drankjes en hapjes op. Het probleem? Niet al deze keuzes zijn even gezond.

80/20

Toch hoeven het bij het aperitief niet enkel gefrituurde snacks en zoete cocktails te zijn, legt voedingsexperte Hella Van Laer uit: ‘Als je een beetje bewust omgaat met aperitieven, kun je het makkelijk gezond houden en hoef je achteraf geen schuldgevoel te hebben. Je houdt het beste e 80/20-regel in het achterhoofd. Dat wil zeggen dat 80% van je voeding gezond moet zijn. De overige 20% dient om te zondigen. Vel mensen respecteren die verhouding niet, maar het is natuurlijk niet de bedoeling dat ongezonde voeding de overhand krijgt. Een frisdrank of een glas wijn tijdens het weekend kan geen kwaad, zolang je er niet élke dag voor zwicht.’

Aroma’tje dabei

Ben je op zoek naar een gezonde dorstlesser op warme dagen, dan zijn er heel wat opties. Hella Van Laer: ‘Water blijft de gezondste optie, dat spreekt voor zich. Maar tegenwoordig brengen de bekende merken bijna allemaal water met een aroma of smaakje uit. Een andere optie om je water te pimpen? Air Up. Bij de drinkflessen van dat merk kun je bovenaan een pad inbrengen die een bepaald aroma heeft. Door aan het rietje te zuigen, wordt een deel van het aroma vrijgegeven. Het resultaat? Je krijg het gevoel dat je water met een smaakje drinkt, terwijl het toch wel écht om de pure variant gaat. Nog een leuk alternatief zijn speciale theebuiltjes die je in koud water kunt gebruiken. Doe daar ijsblokjes bij en je krijgt een heerlijke en gezonde ijsthee. Nog makkelijker: meng wat puur citroensap met spuitwater, zo simpel kan het zijn.’

Water bij de wijn

Maarreuh… wat kies je dan het beste wanneer je op café gaat? ‘Zit je op een terrasje? Dan is een homemade limonade of ice tea vaak een goede keuze. Vraag gerust even aan het personeel wat de ingrediënten zijn. Soms wordt er immers rietsuiker toegevoegd, waardoor je toch weer een gesuikerde en best ongezonde drank krijgt.’ Zin in iets met alcohol? Dan hoef je écht geen water bij de wijn te doen. ‘Een glas cava bevat het minste aantal kilocalorieën en is dus het gezondste van alle alcoholische dranken. Ook een gin tonic is niet per se slecht. Helaas staat er zelden een light tonic op de menukaart. Tegenwoordig kun je op de meeste plaatsen wél voor alcoholvrije gin kiezen. Ook dat maakt je cocktail – of in dit geval mocktail – meteen een stuk gezonder.

Hapjes

Aperitieven zonder hapjes, dat is zoals een café zonder bier. Maar welke hapjes laten we nu beter links liggen? ‘Eigenlijk is het heel simpel: hoe puurder je hapjes en drankjes, hoe beter. Gewone rauwkost is daarom altijd de beste optie. Zet op een feest of receptie een schotel met groenten en een lekkere dipsaus en je zult merken dat iedereen er spontaan van eet. We vinden die dingen dus best wel lekker, alleen neemt het meer tijd in beslag om ze te maken dan om gewoonweg een pak chips open te trekken. Op het einde van een lange werkdag hebben we niet altijd zin om nog gezonde snacks klaar te maken. Toch hoeft dat niet veel tijd in beslag te nemen. Zo vind je in de supermarkt ondertussen hapklare en gesneden groenten. Ook een dipsaus maken hoeft niet moeilijk te zijn. Yoghurt mengen met mosterd, afwerken met kruiden, en klaar!’

Kant-en-klaar

‘Vaak voorzien we kant-en-klare dips. Daar is op zich niets mis mee, alleen vergeten we dat de traditionele crackers die we erbij serveren niét zo gezond zijn. Als je die vervangt door een gezonder alternatief, zijn je hapjes meteen een pak voedzamer. Hoe (on)gezond een dip is, hangt sterk af van merk tot merk. Je kijkt het beste eens op de ingrediëntenlijst. Zit er in guacamole maar een kleine hoeveelheid avocado? Dan weet je hoe laat het is. Zelf guacamole maken, vergt trouwens amper tijd. Eens je weet hoe het moet, maak je dat op één minuut tijd. Avocado’s pletten, look snijden, yoghurt en olijfolie erbij, goed kruiden en klaar. Zelf maak ik heel vaak gazpacho. Die serveer ik ijskoud in kleine glaasjes met een blaadje basilicum en gesnipperde paprika erbij. Origineel én lekker. Bovendien bevat gazpacho groenten en gezonde betten, en laat dat nu net twee dingen zijn die je maag vullen. De kans dat je je bij zo’n gezond aperitief overeet, is veel kleiner. Doe het dus zonder je schuldig te voelen, maar wél op een bewuste manier.’ Santé!

Meer lezen?

Dieet anders van Hella Van Laer (Uitgeverij Lannoo €25.59)

Door Nona Heremans

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…