Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Heb jij een luchtbevochtiger nodig of niet?

4 min read

Het inademen van gezonde lucht is essentieel voor een goede gezondheid, dat weten we sinds de groeiende aandacht voor luchtvervuiling en de opwarming van de aarde ondertussen maar al te goed.

Maar wist je dat ook de luchtvochtigheid onze gezondheid kan beïnvloeden wanneer die niet optimaal is?

In dit artikel geven we je mee wat de gevolgen van een te hoge of lage luchtvochtigheid precies zijn, wat de ideale luchtvochtigheid is en hoe je die kan bereiken.

Hoe ontstaat een te hoge luchtvochtigheid en wat zijn de gevolgen?

Een te hoge luchtvochtigheid heeft verschillende oorzaken. Die oorzaken kunnen in twee grote groepen worden opgedeeld: bewonersgedrag en bouwtechnische oorzaken.

Bewonersgedrag

Bij bewonersgedrag denken we bijvoorbeeld aan een overtollige luchtvochtigheid die ontstaat door te koken, de was te doen, te douchen, of te poetsen. In een gezin van vier personen kan op die manier zo’n 10 liter vocht per dag geproduceerd worden.

Bouwtechnische oorzaken

Daarnaast kunnen ook bouwtechnische oorzaken aan de basis liggen van een te hoge luchtvochtigheid. Het gaat hier bijvoorbeeld om bouwtechnische fouten, waardoor vocht naar binnen kan sijpelen.

De gevolgen van overtollig vocht op onze gezondheid zijn niet te onderschatten. Zo kunnen gezondheidsklachten zoals een piepende ademhaling, hoesten, toenemende reumaklachten of astma-aanvallen uitgelokt worden door een te hoge luchtvochtigheid. Daarnaast woekeren bacteriën, virussen en schimmels bij overtollig vocht, wat natuurlijk opnieuw nadelige gevolgen heeft voor onze gezondheid.

Hoe ontstaat een te lage luchtvochtigheid en wat zijn de gevolgen?

Een te lage luchtvochtigheid is echter evenmin goed voor onze gezondheid. Te droge lucht komt vooral voor in de wintermaanden, omdat onze verwarming dan op volle toeren draait en de lucht op die manier uitgedroogd wordt. Ook in vliegtuigen is de luchtvochtigheid vaak te laag.

Dit heeft opnieuw een weerslag op onze gezondheid: een te droog binnenklimaat zorgt voor geïrriteerde slijmvliezen van de ogen, neus, mond of keel, wat op zijn beurt dan weer zorgt voor tranende ogen, genies, een droge keel en een prikkelende hoest. Daarnaast kan ook een droge en gebarsten huid het gevolg zijn.

De ideale luchtvochtigheid en hoe je die kan bereiken

We hebben het nu al over de hoge en te lage luchtvochtigheid gehad, maar wat is nu precies de ideale luchtvochtigheid? Algemeen gaat men ervan uit dat de relatieve luchtvochtigheid in de winter tussen de 40 en 60% moet bedragen, in de zomer is dit tussen de 30 en 80%. Met relatieve luchtvochtigheid wordt verwezen naar de hoeveelheid waterdamp die in de lucht hangt.

Gelukkig zijn er een aantal zaken die je kan ondernemen om een meer optimale luchtvochtigheid te bereiken. Zo kan je in het geval van een te hoge vochtigheid bouwtechnische problemen die vochtophoping veroorzaken aanpakken. Daarnaast kan je ook je eigen gedrag aanpassen, zodat er minder vocht geproduceerd wordt.

Een te lage vochtigheidsgraad wordt het makkelijkst aangepakt door een luchtbevochtiger. Een voorbeeld van zo’n luchtbevochtiger is de Dyson Humidifier. Dit toestel houdt de temperatuur en de luchtvochtigheid in je huis in het oog, om zo een optimale vochtigheidsgraad te realiseren. De Humidifier bevochtigt de lucht met een nevel die voor 99,9% bacterievrij is. Dit is mogelijk omdat elke waterdruppel in de tank blootgesteld wordt aan ultraviolet licht, waardoor zo goed als alle bacteriën die in het water aanwezig zijn gedood worden voordat het vocht het toestel verlaat. De Dyson Humidifier werkt bovendien snel én geruisloos.

Het gebruiken van een luchtbevochtiger hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn. De meeste luchtbevochtigers kunnen zeer eenvoudig geïnstalleerd worden op een ventilatiesysteem, zodat de luchtvochtigheid in je huis in no time opnieuw optimaal is!

Door

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…