Het lijkt erop dat JavaScript is uitgeschakeld. Schakel dit in om ervoor te zorgen dat deze website correct werkt.

Coronavirus: de belangrijkste gebeurtenissen

Anaïs Foriers
9 min read

Het coronavirus is nog lang niet onder controle. Dagelijks komen er duizenden nieuwe bevestigde patiënten bij. Er worden constant nieuwe inzichten en cijfers over het virus op ons losgelaten. Tijd voor een duidelijk overzicht: wat weten we wel al en wat nog niet? 

WHO doopt virus ‘Covid-19’

Wereldwijd zijn meer dan 60.000 mensen besmet met het coronavirus. Het virus, dat de naam covid-19 kreeg, zit vandaag buiten China al in 25 landen. Toch blijft het probleem het allergrootst in China zelf aangezien daar 99% van de slachtoffers tot dusver gevallen is. Voor 2% van de besmette mensen is de infectie met het virus covid-19 dodelijk geweest. Momenteel zijn er al meer dan 1.300 mensen gestorven aan het virus. 

Dodelijker dan het SARS-virus

Het coronavirus is dus officieel dodelijker dan het SARS-virus begin jaren 2000 dat destijds 774 mensenlevens eiste. Daarmee komt het coronavirus in het rijtje van de grootste epidemieën van deze eeuw. 

Nieuwe methode voor de diagnose

Voordien werd de diagnose op basis van de resultaten van een genetische test gesteld. Maar dat is niet langer het geval. Voortaan worden patiënten die de symptomen vertonen aan een CT-scan onderworpen. Het resultaat is sneller maar minder betrouwbaar. Aan de hand van die nieuwe methode zijn in de Chinese provincie Hubei 14.840 nieuwe besmettingen met het covid-19 geteld. 

Oudere mensen lopen meer risico op overlijden

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijft benadrukken dat het risico op een fatale afloop het grootste is bij oudere mensen en mensen die kampen met een (chronische) aandoening zoals hartproblemen of diabetes. Dat neemt uiteraard niet weg dat jonge mensen die getroffen zijn door een infectie met covid-19 gewoon pech kunnen hebben. Wat dat betreft lijkt het coronavirus dus zeker op een griep: oudere patiënten lopen meer risico op overlijden maar jonge, kerngezonde mensen kunnen er ook aan sterven. 

Eerste Belg besmet

Ondertussen is er ook al een eerste landgenoot besmet met het coronavirus. De 51-jarige man, die gerepatrieerd werd uit Wuhan, is in goede gezondheid en bevindt zich momenteel in isolatie in het universitaire Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. 

WHO heeft 4 kandidaat-vaccins

Alles wordt in het werk gesteld om een vaccin te ontwikkelen tegen het virus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte bekend dat er momenteel vier kandidaat-vaccines tegen het covid-19 zijn. De tests van een vaccin op mensen zouden al binnen een paar maanden kunnen aanvangen. Een gecertificeerd vaccin voor wereldwijd gebruik zal pas (ten vroegste) binnen anderhalf jaar ter beschikking zijn. 

Invloed op mondiale economie

De Chinese economie staat in veel sectoren bekend als ‘de fabriek van de wereld’. Doordat heel wat Chinese bedrijven momenteel dicht zijn, zou dat een invloed kunnen hebben op de mondiale economie. Een langere sluitingstijd in de technologiesector kan tot tekorten aan onderdelen en eindproducten leiden. Verschillende grote bedrijven – zoals Alibaba, Tencent en een aantal fabrieken van China’s grootste werkgever Foxconn – blijven nog zeker een week dicht. 

Hoe lang zal de uitbraak nog duren? 

Onderzoekers uit Hongkong voorspelden in het vaktijdschrift The Lancet dat de piek in China nog lang niet is bereikt. Volgens hen mogen we die pas midden maart en begin april verwachten. Andere onderzoekers betwijfelen echter wat zo’n voorspelling waard is aangezien we de ware omvang van de uitbraak en het virus zelf nog niet in detail kennen. 

Het cruciale punt voor de globale verspreiding zou er kunnen komen als de aanwezigheid van het coronavirus in Afrika is vastgesteld. De gezondheidszorg is daar veel zwakker dan in China en Europa. Men vreest dus voor een grote uitbraak zodra het virus het Afrikaanse continent bereikt, als het er niet al is…

EU-landen werken voortaan nauwer samen

De EU-ministers kwamen eerder deze week samen en spraken af om voortaan nauwer samen te werken bij de controle van reizigers die Europa binnenkomen. Door beter te communiceren hoopt men mensen met een verhoogd risico op besmetting altijd te kunnen traceren. In het kader hiervan worden ook EU-fondsen beschikbaar gesteld aan alle EU-lidstaten zodat zij zich beter kunnen voorbereiden. 

Anti-malariamiddel is actief tegen het virus

Chloroquine, een middel dat wordt gebruikt tegen malaria, is actief tegen het coronavirus COVID-19. Dit is gebleken uit proeven bij meerdere patiënten in China. De patiënten waren na het innemen van Chloroquine vlugger van het virus verlost en ze waren ook sneller genezen. Hun longcapaciteit verbeterde ook en hun koorts nam vlugger af.

Dodental loopt op in Italië

Het coronavirus is nu ook in Europa uitgebroken. Eind februari liep het aantal besmettingen in Italië op enkele dagen tijd hoog op. Ondertussen telt het land al 1809 coronadoden. Toen de eerste zeven doden vielen, besliste de Italiaanse overheid om elf gemeenten in het noorden van het land in quarantaine te plaatsen. Verder in het artikel kan je lezen dat de Italiaanse premier heeft beslist om het land volledig in quarantaine te plaatsen.

Bij de aankondiging van de eerste coronadoden in Italië, beslisten de buurlanden om extra maatregelen te nemen. Oostenrijk heeft een tijdje het treinverkeer uit Italië stilgelegd, omdat er werd gevreesd dat twee passagiers waren besmet met het coronavirus. Nadat de twee passagiers negatief hadden getest, werd het treinverkeer hervat. Ook Duitsland en Zwitserland volgen de situatie in Italië op de voet. België heeft afgelopen weekend het reisadvies voor Italië veranderd. Reizen naar het land wordt niet afgeraden, maar het wel belangrijk om de instructies van de lokale autoriteiten te volgen.

Eerste besmettingen in België

Viroloog Marc Van Ranst gaf al aan dat er grote kans was dat het coronavirus zich ook in België zou verspreiden. Ondertussen loopt het totale aantal besmettingen in ons land op tot dertien. Vandaag meldde FOD Volksgezondheid dat er afgelopen nacht vijf nieuwe besmettingen zijn vastgesteld. De laatste vijf mensen die besmet raakten, waren op reis geweest in Noord-Italië, één van de risicogebieden.

Het coronavirus is ook voor het eerst in een school opgedoken. Een leerling uit Tienen testte positief en is nu thuis om uit te zieken. Alle besmette personen krijgen momenteel de nodige zorgen.

Italië gaat in lockdown

De Italiaanse premier Giuseppe Conte heeft beslist om het volledige land tot zeker 3 april in quarantaine te plaatsen. Italianen mogen vanaf vandaag enkel de deur uit voor het werk en noodgevallen. Alle scholen en universiteiten worden gesloten en geplande sportactiviteiten zullen niet doorgaan. Bovendien moeten cafés en restaurants om 18 uur de deuren sluiten.

Extra bezorgdheid in België

Ons land telt ondertussen 1486 besmettingen. Een persoon is genezen verklaard, maar er zijn ook al 14 mensen gestorven ten gevolge van het virus. Het gaat om een vrouw van 90 jaar die woensdag werd binnengebracht op de campus Molière Longchamp van de Iris Ziekenhuizen Zuid in Brussel, een 73-jarige man die op de intensive care lag van het Brusselse Sint-Elizabethziekenhuis en een man van 86 die in een rusthuis in Sint-Genesius-Rode verbleef. Alle slachtoffers behoorden dus tot de risicogroep.

Het eerste slachtoffer was een vouw van 90 jaar die werd binnengebracht op de campus Molière Longchamp van de Iris Ziekenhuizen Zuid in Brussel. Omdat de vrouw werd binnengebracht met longproblemen, dachten de artsen vrijwel direct aan het coronavirus. De vrouw werd dan ook meteen in quarantaine geplaatst en getest op het virus. De positieve resultaten op die test werden na haar dood bevestigd.

Tijdens een persconferentie van de FOD Volksgezondheid verklaarde Steven Van Gucht, viroloog en voorzitter van het wetenschappelijk comité rond het coronavirus, dat er de komende dagen of weken nog meer Belgen zullen sterven ten gevolge van het virus.

Dr. Van Gucht benadrukte ook dat het volgen van de aanbevelingen erg belangrijk om de zwakkeren in onze maatschappij te beschermen. Was je handen dus regelmatig en gebruik bij het hoesten, niezen of snuiten papieren zakdoekjes en gooi ze meteen weg. Blijf binnen als je ziek bent, en laat je zeker testen als je symptomen van het coronavirus (hoesten, keelpijn, koorts en hoofdpijn) vertoont.

De Belgische overheid raadde in eerste instantie aan om evenementen met minstens 1000 mensen tot 31 maart niet te laten doorgaan, maar ondertussen gelden er al strengere maatregelen. Ook in onze andere buurlanden worden er maatregelen genomen. Frankrijk telt ondertussen 19 coronadoden en in Nederland zijn er ondertussen 498 besmettingen en 4 doden. Duitsland telt 2050 inwoners met het coronavirus en 3 doden.

België neemt maatregelen

Gisterenavond heeft premier Wilmes tijdens een persconferentie de nieuwe maatregelen tegen het coronavirus aangekondigd. Die houden onder andere in dat cafés moeten sluiten dat de lessen in secundaire scholen worden opgeschort. Een overzicht met alle maatregelen lees je hier.

Door Anaïs Foriers

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…

Lees Meer ...

Logo Gezond

Meest gedeeld

Deze artikelen kunnen u misschien ook interesseren…