Update: Het coronavirus, de huidige stand van zaken

Coronavirus

Het coronavirus is nog lang niet onder controle. Dagelijks komen er duizenden nieuwe bevestigde patiënten bij. Er worden constant nieuwe inzichten en cijfers over het virus op ons losgelaten. Tijd voor een duidelijk overzicht: wat weten we wel al en wat nog niet? 

WHO doopt virus ‘Covid-19’

Wereldwijd zijn meer dan 60.000 mensen besmet met het coronavirus. Het virus, dat de naam covid-19 kreeg, zit vandaag buiten China al in 25 landen. Toch blijft het probleem het allergrootst in China zelf aangezien daar 99% van de slachtoffers tot dusver gevallen is. Voor 2% van de besmette mensen is de infectie met het virus covid-19 dodelijk geweest. Momenteel zijn er al meer dan 1.300 mensen gestorven aan het virus. 

Dodelijker dan het SARS-virus

Het coronavirus is dus officieel dodelijker dan het SARS-virus begin jaren 2000 dat destijds 774 mensenlevens eiste. Daarmee komt het coronavirus in het rijtje van de grootste epidemieën van deze eeuw. 

Nieuwe methode voor de diagnose

Voordien werd de diagnose op basis van de resultaten van een genetische test gesteld. Maar dat is niet langer het geval. Voortaan worden patiënten die de symptomen vertonen aan een CT-scan onderworpen. Het resultaat is sneller maar minder betrouwbaar. Aan de hand van die nieuwe methode zijn in de Chinese provincie Hubei 14.840 nieuwe besmettingen met het covid-19 geteld. 

Oudere mensen lopen meer risico op overlijden

De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) blijft benadrukken dat het risico op een fatale afloop het grootste is bij oudere mensen en mensen die kampen met een (chronische) aandoening zoals hartproblemen of diabetes. Dat neemt uiteraard niet weg dat jonge mensen die getroffen zijn door een infectie met covid-19 gewoon pech kunnen hebben. Wat dat betreft lijkt het coronavirus dus zeker op een griep: oudere patiënten lopen meer risico op overlijden maar jonge, kerngezonde mensen kunnen er ook aan sterven. 

Eerste Belg besmet

Ondertussen is er ook al een eerste landgenoot besmet met het coronavirus. De 51-jarige man, die gerepatrieerd werd uit Wuhan, is in goede gezondheid en bevindt zich momenteel in isolatie in het universitaire Sint-Pietersziekenhuis in Brussel. 

WHO heeft 4 kandidaat-vaccins

Alles wordt in het werk gesteld om een vaccin te ontwikkelen tegen het virus. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) maakte bekend dat er momenteel vier kandidaat-vaccines tegen het covid-19 zijn. De tests van een vaccin op mensen zouden al binnen een paar maanden kunnen aanvangen. Een gecertificeerd vaccin voor wereldwijd gebruik zal pas (ten vroegste) binnen anderhalf jaar ter beschikking zijn. 

Invloed op mondiale economie

De Chinese economie staat in veel sectoren bekend als ‘de fabriek van de wereld’. Doordat heel wat Chinese bedrijven momenteel dicht zijn, zou dat een invloed kunnen hebben op de mondiale economie. Een langere sluitingstijd in de technologiesector kan tot tekorten aan onderdelen en eindproducten leiden. Verschillende grote bedrijven – zoals Alibaba, Tencent en een aantal fabrieken van China’s grootste werkgever Foxconn – blijven nog zeker een week dicht. 

Hoe lang zal de uitbraak nog duren? 

Onderzoekers uit Hongkong voorspelden in het vaktijdschrift The Lancet dat de piek in China nog lang niet is bereikt. Volgens hen mogen we die pas midden maart en begin april verwachten. Andere onderzoekers betwijfelen echter wat zo’n voorspelling waard is aangezien we de ware omvang van de uitbraak en het virus zelf nog niet in detail kennen. 

Het cruciale punt voor de globale verspreiding zou er kunnen komen als de aanwezigheid van het coronavirus in Afrika is vastgesteld. De gezondheidszorg is daar veel zwakker dan in China en Europa. Men vreest dus voor een grote uitbraak zodra het virus het Afrikaanse continent bereikt, als het er niet al is…

EU-landen werken voortaan nauwer samen

De EU-ministers kwamen eerder deze week samen en spraken af om voortaan nauwer samen te werken bij de controle van reizigers die Europa binnenkomen. Door beter te communiceren hoopt men mensen met een verhoogd risico op besmetting altijd te kunnen traceren. In het kader hiervan worden ook EU-fondsen beschikbaar gesteld aan alle EU-lidstaten zodat zij zich beter kunnen voorbereiden. 

Anti-malariamiddel is actief tegen het virus

Chloroquine, een middel dat wordt gebruikt tegen malaria, is actief tegen het coronavirus COVID-19. Dit is gebleken uit proeven bij meerdere patiënten in China. De patiënten waren na het innemen van Chloroquine vlugger van het virus verlost en ze waren ook sneller genezen. Hun longcapaciteit verbeterde ook en hun koorts nam vlugger af.

Al 7 coronadoden in Italië

Het coronavirus is nu ook in Europa uitgebroken. In Italië is op enkele dagen tijd het aantal mensen dat besmet is met het virus opgelopen van 19 tot dan meer 200. Er overleden ook al 7 mensen ten gevolge van het virus. De Italiaanse overheid besliste bijgevolg om elf gemeenten in het noorden van het land in quarantaine te plaatsen.

De buurlanden van Italië nemen ook extra maatregelen. Oostenrijk heeft een tijdje het treinverkeer uit Italië stilgelegd, omdat er werd gevreesd dat twee passagiers waren besmet met het coronavirus. Nadat de twee passagiers negatief hadden getest, werd het treinverkeer hervat. Ook Duitsland en Zwitserland volgen de situatie in Italië op de voet. België heeft afgelopen weekend het reisadvies voor Italië veranderd. Reizen naar het land wordt niet afgeraden, maar het wel belangrijk om de instructies van de lokale autoriteiten te volgen.